Update – schaken tijdens Coronacrisis

Samen is leuker!
We hadden zulke mooie plannen voor 2020. Schaakstimulering, dat was het middel om als club weer een stap te zetten. Het motto was duidelijk “Samen is leuker”. Sinds afgelopen maandag is wel duidelijk dat we dit seizoen niet veel meer samen zullen zijn. De harde werkelijkheid is dat we zeker tot 1 juni elkaar niet in dezelfde ruimte zullen treffen voor een schaakpartij. Speculeren over hoe het daarna is, doen we maar niet. Laten we vooral met veel zin uitkijken naar de eerstvolgende clubavond.  En welke datum daaraan hangt, dat zien we wel.

In deze clubavondloze periode blijven we ondanks alle beperkingen zo actief mogelijk. We willen graag dat jullie toch aan het schaken blijven. Daarom openen we deze update tijdens de Coronacrisis met de volgende online activiteiten.

Help!!!
We hebben al van een aantal leden, die niet bekend zijn met het onlineschaken, teruggekregen dat ze er niet uitkwamen. Anderen zullen er misschien al niet aan beginnen, omdat het hen lastig lijkt. Wij vinden dat we iedereen die graag mee zou willen doen ook online aan het schaken moeten zien te krijgen. Daarom gaan we proberen hulp te bieden. Dat kan nu al zijn, omdat je niet weet hoe je je kan aansluiten bij onze online-schaakclub. Dat kan ook zijn omdat je er niet uitkomt hoe je je kan aanmelden voor de activiteiten van ASV (online heten we Arnhemsche SV, de link is https://www.chess.com/club/arnhemsche-sv).

Schroom niet je hulpvraag aan mij te mailen. Domme vragen bestaan niet. Het is alleen maar dom als je niet aan het schaken komt, terwijl je dat wel graag gewild had. Ik kijk uit naar jullie mails en dan zorg ik dat je hulp krijgt. Probeer je vragen wel zo vroeg mogelijk te stellen en het is handig om een telefoonnummer te vermelden, waarop je het best bereikbaar bent in de buurt van je computer. Dus als je voor het eerst meedoet, meld je dan niet pas vijf minuten voor de start van het toernooi aan.

ASV-online
Komende donderdagavond (26 maart) organiseren we twee activiteiten op www.chess.com/nl
20.00 uur rapidschaak, 15 minuten bedenktijd + 10 seconden per zet ; 3 partijen
20.15 uur snelschaken, 5 minuten bedenktijd + 5 seconden per zet ; 7 partijen
Aanmelden kan vanaf  een uur voor de start van de activiteit. Het aantal deelnemers bepaalt of het geplande aantal partijen gespeeld gaat worden.

We weten dat lang niet iedereen wil snelschaken. Vandaar dat we nu twee mogelijkheden aanbieden. Dan is er keus. Veel schaakplezier! En nogmaals, vraag om hulp als je er niet uitkomt.

Schaakproblemen
Jullie waren gewend om iedere clubavond een schaakprobleem op te lossen. Veel spelers beleven daar elke donderdag plezier aan. Hou onze website in de gaten, want zeer binnenkort zullen we via de website problemen gaan aanbieden. Drie keer in de week verschijnt er een schaakprobleem. Als het tweede probleem op de website gezet wordt, wordt meteen ook de oplossing van probleem 1 gepubliceerd, etc.

Problemen oplossen, altijd leuk!

Helaas ontkomen we er ook niet aan om te vermelden wat er als gevolg van de Coronacrisis allemaal niet doorgaat.

Clubavonden
De clubavonden gaan zeker tot en met 28 mei niet  door. Zodra duidelijk is of er in juni weer geschaakt mag worden, zullen wij jullie de kalender voor de laatste zes weken toesturen en jullie ook informeren wat de consequenties van de schaakloze periode voor de diverse interne competities zijn. Buiten de interne competitie zullen ook de schaaklessen en de jeugdopleiding stilliggen.

Teamwedstrijden
De KNSB heeft de zaterdagcompetitie per direct beëindigd. Er wordt nog onderzocht of de meesterklasse de laatste drie ronden in één weekend kan spelen om wel een landskampioen te krijgen. De ASV-zaterdagteams zijn in ieder geval uitgespeeld. Er ligt een voorstel om alle promoties en degradaties niet door te laten gaan. Alleen incomplete poules zullen naar alle waarschijnlijkheid aangevuld worden door promoties van de beste nummers 1. Daarover later meer.
Over het restant van de SOS-avondcompetitie en de strijd om de OSBO-cup moeten die besluiten nog genomen worden. De kans lijkt echter klein dat nog gespeeld gaat worden. Ook daarover later meer.

Toernooien
Het Voorjaarstoernooi werd eerder al afgelast. Ook het Vierkampentoernooi gaat niet door. We zullen later in het jaar kijken of we toch nog een toernooi kunnen organiseren. Het OSKA op 4-6 september gaat vooralsnog wel door. We zullen binnenkort wat wijzigingen in de toernooiformule communiceren.

Bedrijfsschaak
De geschrapte bedrijfsschaakavond zal zeker niet meer in dit seizoen gespeeld worden. De organisatie van het bedrijfsschaak zal bekijken of de competitie 2019-2020 later op een nette manier afgesloten kan worden.

Daglichtschaak
Het daglichtschaakseizoen is beëindigd. De afgelaste schaakmiddag van 7 april zal niet meer ingehaald worden. Op de eerste dinsdag van oktober gaan we in principe weer starten.

Trainingen
De geplande (maandag)trainingen in april en mei gaan niet door. Op een later moment zullen we bepalen hoe we met de gemiste trainingen om zullen gaan.

NK-jeugd
Mick van Randtwijk, William Shakhverdian en Vadim van Kuijk hebben zich geplaatst voor het  Nederlands jeugdkampioenschap. Dit toernooi zou in de meivakantie gespeeld worden, maar is nu  uitgesteld naar 10 t/n 16 augustus.

Tenslotte
We zitten in een periode waarin meer niet doorgaat dan wel. We missen ons (donderdag)avondje uit. Laten we echter positief blijven en ons vooral op de alternatieven richten. Het is in deze tijd belangrijk om contacten toch te onderhouden. Buiten het onlineschaken zijn daar vast nog meer mogelijkheden voor. Wij zullen op dat punt zo creatief mogelijk zijn. Maar zoek ook zelf eens contact met je schaakvrienden. De telefoon en de mail zijn geduldig. We moeten allemaal door deze periode heen. Bedenk dan: “Samen is leuker!”

Sterkte in deze rare periode en blijf gezond!

Scroll naar boven