SOS-competitie: ASV 6 verspeelt kansen tegen het sterkere De Toren 2

Op 7 maart speelde ASV 6 tegen De Toren 2 in de SOS-competitie.
Op bord 1 speelde Gwénaël Paris (1663) met zwart tegen Thomas van Diggelen (1816). Na de opening ruilt wit een paard, een loper en de pionnen van de a-lijn af. Met de zwarte loper op a7 kan wit beide torens op de a-lijn plaatsen. Door de kwaliteit te offeren breekt wit de zwarte rokadestelling open. Zwart moet vervolgens de kwaliteit teruggeven om mat te voorkomen. Met een dubbele aanval op de zwarte loper en vier geïsoleerde zwarte pionnen wordt de stelling onhoudbaar. (0-1)

Op bord 2 speelde Roald Vos (1520) met wit tegen Ferdi Berendsen (1771). In de Italiaanse opening ging Ferdi vanaf zet 10 in de aanval. Na een ruil van de witte lopers op e6 kreeg hij een half open f-lijnen er volgde een aanval op koningsvleugel. Roald kon langzaam onder de druk uitkomen en lukte het de overgebleven loper in te sluiten en te ruilen tegen 2 pionnen. Na alle stukken geruild te hebben ontstond een eindspel met 3 pionnen en een paard voor wit en 5 zwarte pionnen, 2 aan de ene rand en 3 aan de andere rand. Roald maakte hier de fout om niet direct een van de flanken aan te vallen, wat tot winst geleid zou hebben. Door een te passieve zet gaf hij de winst uit handen. Een gemiste kans. (0-2)

Op bord 3 speelde John Bijlsma (1615) met zwart tegen Tim Schlechter (1713). In het middenspel kwam John twee pionnen voor, maar verspeelde zijn dame. (0-3)

Op bord 4 speelde Theo van Lotringen (1546)  met wit tegen Tom Kwakkenbos (1660). Na de Italiaanse opening en korte rokade van wit concentreerde het spel zich op de koningsvleugel. Door een zwakke zet van wit kon zwart het initiatief nemen en was mat niet meer te pareren. (0-4)

Op bord 5 speelde Chris Zevenbergen (1542) met zwart tegen Wim Flohr (0). Chris gaf Wim weinig ruimte, waardoor wit moeite had de stukken te ontwikkelen. Door dit voordeel kon Chris de overwinning binnenhalen. (1-4)

Op bord 6 speelde Bert Maas (1456) met wit tegen Peter Hamers (1646). Na de opening rukten aan beide zijden de pionnen van de koningsvleugel op met dreigende matcombinaties. Door een foutieve zet verloor Bert materiaal en daarmee de partij. (1-5)

Verslag: Theo van Lotringen

Scroll naar boven