SOS-competitie: ASV 3 ten onder in Elst

In het nieuwe onderkomen van Elster Toren (een zaaltje boven een gezellige kroeg) kregen we afgelopen vrijdag een harde tik te verwerken.

Aan de topborden ging het vlot allemaal. Gerben was als eerste klaar, hier gebeurde erg weinig, een bloedeloze remise. Over de partij van Paul valt ook niet veel te melden, een saaie remise in 13 (!) zetten. Theo speelde tegen Sjoerd een dynamische opening met vele leuke varianten die vervolgens niet op het bord kwamen. Na wat ruilwerk vervlakte de stelling en liep het vlot remise. Zo stond om half tien al 1,5– 1,5 op het scorebord.

Erik maakte in de opening een verkeerde keuze die z’n tegenstander gratis druk op het centrum gaf. Na een ruil in het centrum werden de c- en de e-lijn gedomineerd en ook Erik’s koning stond niet veilig. Een volgende onnauwkeurigheid strafte John Remmerts af met een prachtig schijnoffer. Xadya speelde op kleine voordeeltjes. Het eindspel toren-loper tegen toren-paard was zeker niet slechter voor haar. In tijdnood gaf ze een pion weg en na torenruil was het snel klaar.

Rik stond lange tijd gemakkelijker, een wanhoopsoffensief van z’n tegenstander had kwaliteitswinst op moeten leveren waarna het waarschijnlijk remise door eeuwig schaak was geworden. Rik miste dit in tijdnood en ging mat. Na een ondermaatse opening krabbelde Jan Willem wat terug in de partij. In de eindfase werd te veel dadendrang hem noodlottig en moest hij een stuk inleveren. Dat was dus al 5,5 – 1,5 op achterstand.

Valt er dan niets positiefs te vermelden? Jawel hoor, Robert speelde een uitstekende partij. Na een lastige opening kwam hij steeds beter te staan, waarna zijn tegenstander uit armoede de dame gaf voor toren en stuk. De dame van Robert was vervolgens superieur en in tijdnood tikte hij het uit.

Een 5,5 – 2,5 nederlaag derhalve. De twee sterkste teams uit onze klasse hebben we nu gehad. Volgende afspraak is op donderdag 2 december thuis tegen Doetinchem.

Verslag: Jan Willem van Willigen

Scroll naar boven