Schaakopeningen

Iets nieuws

Tegenwoordig is iedereen met nieuwe dingen bezig. Krijgt de opleiding voldoende aandacht? Is je communicatie voldoende? Is de presentatie goed genoeg? Vaak kan je alleen maar nieuwe ideeën proberen. En, beste lezer, daar zijn we nu dus ook weer mee bezig. Hoe leuk is het om openingstheorie te bestuderen? Bekend is, dat dat maar zelden een aangename bezigheid wordt gevonden, vooral onder de wat zwakkere spelers. Dan komt de vraag of daar iets aan is te doen. Is die kennis als bijproduct te vergaren? Dat weten we niet. Dus: proberen maar. Bijna elke schaker speelt wel eens een partij na. Die zijn soms geweldig. Wat de “grote jongens” regelmatig afleveren, is het genieten waard. Daar ligt dus een mogelijkheid om de tegenstelling: genieten – studie te omzeilen. Daarbij rekenen we op veel communicatie. Wat we gaan doen, kost namelijk erg veel tijd en dan is elke vorm van sturing meegenomen.

Het gaat dus om allemaal partijen die niet van ASV-ers zijn. Het zijn grotendeels meester-partijen. Hebben die partijen iets met elkaar gemeen? Dat is uitdrukkelijk de bedoeling. Het zijn allemaal partijen met dezelfde opening. Het zijn allemaal partijen met commentaar. Ook de analyses zijn afkomstig van toppers. Wat zijn het voor partijen?  Ze zijn allemaal afkomstig uit schaaktijdschriften. Die kiezen vaak de beste en meest verrassende partijen. Als ze dat niet doen, raken ze hun lezers kwijt. Alles, wat jullie zullen zien, zijn vertalingen uit meestal Russische of Duitse bladen. Af en toe kan er ook wel eens een Poolse, Tsjechische of Bulgaarse bron tussen zitten. Wij denken dat wie ze allemaal naspeelt een opening gaat begrijpen. Nu zal ook duidelijk zijn waarom wij de communicatie met de lezer nodig hebben. Is er voldoende aandacht voor de opening? Veel analyses beginnen tegenwoordig bij zet 20, want voor die eerste zetten heeft toch iedereen wel openingsboeken. Een nog moeilijker vraag is of elke opening voor een dergelijke aanpak werkt. Waarschijnlijk niet. Het Siciliaans waaiert zo uit, dat men ook na honderd partijen nog steeds op nieuwe algemeenheden stuit. Moet je dan uitwijken naar een ondervariant? Ook dat gaan we proberen. Volgende uitgave zullen we uitsluitend werken met partijen, die allemaal hetzelfde ECU-nummer hebben.

Genoeg gepraat. We vinden dat dit experiment geslaagd is als volgend seizoen meer ASV-teams promoveren dan gebruikelijk is. Maar nog belangrijker: als we van een reeks leden horen, dat ze met veel plezier gebruik maken van het nieuwe ASV-bedenksel.

Hendrik.

De PIRC

Als eerste opening de Pirc. Is die keuze toevallig?  Ja, elke andere opening had ook gekund. Het gaat om 21 partijen. Vier andere hebben al in ASV-Nieuws, het ASV-clubblad, gestaan. Samen maakt dat dus 25 geanalyseerde partijen, waarvan het naspelen door velen als de moeite waard zal worden ervaren.

Toernooi: Medellin Olympiade dames
Jaar: 1974
Wit: Gaprindashvili, Nona
Zwart: Polikhroniade, Elisaveta

Toernooi: Moskou USSR Cup
Jaar: 1970
Wit: Shmit, A.
Zwart: Alburt, Lev

Toernooi: Dubna Ch. Trud
Jaar: 1973
Wit: Bitman, A.
Zwart: Shaposhnikov, Yuri

Toernooi: Corresp. Tschigorin mem.
Jaar: 1996
Wit: Grodzensky, Sergej
Zwart: Gipslis, Anwar

Toernooi: Perm 1/2 finale ch. USSR
Jaar: 1971
Wit: Lutikov, Aleksander
Zwart: Prostakov, A.

Toernooi: 35e ch. USSR
Jaar: 1968
Wit: Gusev, Yuri
Zwart: Chepukaitis, G.

Toernooi: Moskou Spartakiade
Jaar: 1975
Wit: Sveshnikov, Jevgeny
Zwart: Gulko, Boris

Toernooi: Leningrad 60 jaar oktober
Jaar: 1977
Wit: Karpov, Anatoly
Zwart: Smejkal, Jan

Toernooi: Leipzig
Jaar: 1973
Wit: Lutikov, A.
Zwart: Zinn, L.

Toernooi: Dubna Ch. Trud
Jaar: 1973
Wit: Bitman, A.
Zwart: Shaposhnikov, Yuri

Toernooi: Marienbad W.K. 65+
Jaar: 2016
Wit: Werner, Clemens
Zwart: Komljenovic, Davorin

Toernooi: Viernheim
Jaar: 1995
Wit: Onischuk, Alexander
Zwart: Schmaltz, R.

Toernooi: Zurich
Jaar: 1983
Wit: Sachs, J,.
Zwart: Kindermann

Toernooi: Dubai
Jaar: 1983
Wit: Adel, Jasser
Zwart: Lobron, Erich

Toernooi: Novi Sad Olympiade
Jaar: 1990
Wit: Huebner, Robert
Zwart: Ivanchuk

Toernooi: Arnhem E.K. junioren
Jaar: 1990
Wit: Djurhuus, R.
Zwart: Kramnik

Toernooi: Arnhem E.K. junioren
Jaar: 1990
Wit: Moldovan
Zwart: van Wely, Loek

Toernooi: Travemunde
Jaar: 1997
Wit: Mainka, Romuald
Zwart: Wunsch, A.

Toernooi: Olympiade Batumi
Jaar: 2018
Wit: Ragger, Markus
Zwart: Kadric, D.

Toernooi: Bundesliga
Jaar: 2018
Wit: Stark, L.
Zwart: Vitjugov, Nikita

Toernooi: Bundesliga
Jaar: 2018
Wit: Fressinet, Laurent
Zwart: Almasi, Zoltan

Scroll naar top