OSBO-cupfinaledag – halve finales

Een kwartiertje voor de start van de halve finales werd door OSBO-cupleider Gert Jan van Vliet met assistentie van Erik Wille de loting voor de halve finales verricht. Dat leverde de duels Mook-De Elster Toren en Schaakstad Apeldoorn-Rokade op. Vervolgens haalden John van Ginkel voor De Elster Toren en Marcel Leroi voor Rokade de witte pion uit de handen van Erik Wille. Hun ploegen spelen dus met wit aan het eerste bord. Voor Schaakstad Apeldoorn is het erg jammer dat een van de spelers vanochtend ziek afhaakte. Zij beginnen dus in de halve finale met een achterstand.

Mook – De Elster Toren 1,5-2,5
1. Jörg Benningshof (1824) – Stefàn Brouwers (1849) 0-1
2. Niek van Diepen (1792) – John Remmerts (1923) 1-0
3. Huub Blom (1758) – John van Ginkel (1900) 0,5-0,5
4. Piet de Leeuw (1662) – Martin Weijsenfeld (1804) 0-1

Mook kwam op voorsprong  via een zege van Niek van Diepen. De Mookspeler won erg gelukkig. In verloren stelling kreeg hij pardoes een stuk cadeau van John Remmerts. Niet veel later maakte Stefàn Brouwers namens De Elster Toren weer gelijk. Jörg Beningshof was een kwaliteit achterop geraakt en hoewel het loperpaar nog voor enige compensatie zorgde, was dat niet voldoende om te overleven. In de tijdnoodfase restten twee moeilijke eindspelen, waarin John van Ginkel en Piet de Leeuw de beste kansen leken te hebben. Een gelijkspel en daarbijhorende barrage lag dus in het verschiet. Piet de Leeuw raakte echter verstrikt in de vele mogelijkheden die het eindspel bood. Op het juiste moment speelde Martin Weijsenfeld doortastender. Met aan beide randen een vrijpion tegen twee vrijpionnen in het centrum was de speler van De Elster Toren sneller. Die onverwachte winst betekende niet zonder meer ook de winst in de wedstrijd, want John van Ginkel had niet de beste voortzetting gevonden. Huub Blom wist het centrum te openen en leek met twee vrijpionnen in het centrum tegenkansen te krijgen. Zijn koning kon echter geen zet meer doen en met een paard alleen en bovendien vrijwel zonder bedenktijd kreeg Huub Blom de vrijpionnen niet aan de overkant. Remise derhalve. En voor De Elster Toren betekende dat de finaleplaats.

Schaakstad Apeldoorn – Rokade 0,5-3,5
1. geen speler – Marcel Leroi (1954) 0-1
2. Gonzalo Tangarife Ramirez (1926) – Erwin Swerink (1936) 0,5-0,5
3. Theo Visschedijk (1813) – Nick Mulder (2088) 0-1
4. Steven Braun (1731) – Eric Langedijk (1880) 0-1

Rokade kwam zonder te spelen op een 1-0 voorsprong. Veronique Hijl moest zich vanmorgen ziek melden en helaas kon toen geen vervanger meer geregeld worden. Nick Mulder zorgde vervolgens voor de 2-0. In de aanval wist hij Theo Visschedijk te verschalken. Vervolgens werd het gelijkopgaande duel tussen Gonzalo Tangarife en Erwin Swerink remise gegeven, waardoor Rokade zich voor de finale plaatste. Eric Langedijk kreeg in de tijdnoodfase twee stukken voor de toren. Dat voordeel verzilverde de speler van Rokade vervolgens.


In deze stelling maakt Nick Mulder het fraai af tegen Theo Visschedijk: 1. Te8+ Txe8 2. Txe8+ Kg7 3. Df8+ Kf6 4. Te6+ mat 1-0

Scroll naar boven