KNSB-competitie: Belangrijke punten voor ASV 3

Als eeuwige student in Groningen in de jaren ‘90 speelde ik bij een kleine buurtclub genaamd Ypey Expert, later hernoemd naar Z! omdat de oorsponkelijke sponsor al jaren niet meer betaalde. We waren ongeveer de achtste club van de stad, na Groningen, Unitas, SISSA, Staunton, Lewenborg, Morphy’s Law, Spassky’s, De Dolle Toren, et cetera. Jarenlang speelden we NOSBO 1e klasse en later Promotieklasse, tot de club iets voor 2010 ophield te bestaan. We hebben zelfs een keer de NOSBO beker gewonnen.

Waarom vertel ik dit in vredesnaam? Nou, een van mijn vaste teamgenoten uit die tijd, Roelof Berkepeis, was vandaag non playing captain van onze tegenstander, Lonneker 1. Leuk om weer eens terug te zien na al die tijd.

ASV 3 speelt al jaren 3e klasse, een volle tree hoger dan wij destijds. Maar als we dat zo willen houden moet er eens snel gewonnen gaan worden, voor het begin van de wedstrijd stonden we stijf onderaan.

Bijna alle uitslagen kwamen al na een uur of drie spelen. Laten we het gretigheid noemen. Richard had zijn dag niet, offerde een stuk maar overzag het antwoord, en verloor (0-1).

Remco had tot nu toe 1 uit 5 in de competitie, en vooral veel gezeur en geklaag over slaapgebrek. Te lamlendig om een verslag van de vorige ronde te schrijven, dat soort dingen. Maar vandaag had hij goed geslapen, en geluk in de opening omdat de tegenstander het veel sterker had kunnen doen. Remco kwam beter te staan en bezorgde zijn tegenstander een verminkte koningsstelling. Die hoopte van de nood een deugd te maken en dan maar daar te gaan aanvallen, maar koningsaanval met je eigen koning op g3 werkt niet zo goed. Remco miste de kans om het uit te maken met een torenoffer maar zag een paar zetten later het dameoffer wel (1-1).

Onze vaste invaller en misschien wel sterkste speler Marc Sterk kreeg een punt kado doordat zijn tegenstander in gewonnen stelling een grove blunder maakte (2-1). Die hebben we ook nodig in dit soort wedstrijden.

Sander verloor al snel een pion. Vanaf dat moment ging hij keepen en hield de partij remise. Dat kan blijkbaar ook nog. (2.5 – 1.5)

Theo kwam vrij goed uit de opening en had kansen op aanval. Allerlei kansen. Er waren zo veel kansen op aanval dat er op elk moment tig kansrijke zetten waren, waaruit Theo steeds een keus moest maken. Dat moet je ook niet willen, eigenlijk. Het ging goed tot Theo een belangrijke zet van zijn tegenstander niet gezien had, en toen was het snel over (2.5 – 2.5).

Koen heeft ook een beetje NOSBO Promotieklasse verleden, bij SISSA. Vandaag kwam hij met wit totaal gelijk uit de opening en het bleef gelijk in het middenspel. Tot hij een pion won, afwikkelde naar een eindspel, en het besliste met een verre vrijpion (3.5 – 2.5). Zo doen grootmeesters het ook.

En toen werd het spannend, want de twee overgebleven partijen duurden langer.

Johan had een eindspel met ongelijke lopers en elk drie pionnen, zoals bekend kunnen die alle kanten op. Toen zijn tegenstander een pion ging promoveren werd Johan optimistisch. Dat kostte hem dan wel zijn loper, maar zijn koning stond actief en zijn pionnen op twee vleugels. Misschien kon hij wel de andere witte pionnen ophalen, ook een loper winnen door te promoveren, en dan nog een pion promoveren… Dat was dus te optimistisch. De stelling was nog lang remise, maar de witte koning werd ook weer actief en op het laatst ging Johan toch net te ver met zijn pogingen (3.5 – 3.5)

Jan had vooraf het team op scherp gezet in de groepsapp, met leuzen als “tijd dat we eens ophouden met het slappe geouwehoer en gaan winnen”. En nu was uitgerekend hij als laatste bezig in een toreneindspel, die zoals bekend ook alle kanten op kunnen. Jan had een pion meer en de pionnen van zwart waren alle drie geisoleerd. Alles was onder controle, maar voor het winnende plan gespeeld kon worden moest eerst alles helemaal goed staan en Jan nam geen risico. Toen het dan eenmaal tijd was voor actie ging zijn tegenstander direct weer de fout in, wat nog een tweede pion en daarmee de partij kostte. (4.5 – 3.5)
ASV 3 degradeert nooit, ook dit seizoen niet. De laatste drie wedstrijden zijn tegen middenmoters, het gaat goed komen!

Verslag: Remco Gerlich

Scroll naar boven