KNSB-competitie: ASV 6 stunt tegen Winterswijk 3 en pakt de leiding in 6A

Op voorhand zag het er niet lekker uit: een dik uur rijden naar Winterswijk om met 3 invallers tegen het op papier veel sterkere Winterswijk te spelen en dan ongetwijfeld met een dik pak slaag weer huiswaarts te gaan. Het liep anders en die invallers speelden hierbij een cruciale rol.

Henk Schunck speelde op bord 3 een puike partij tegen Manfred Schmeing, die toch 250 ratingpunten meer heeft. Henk wist het op remise te houden. Hendrik van Buren pakte zelfs het volle punt tegen Jam Willem Klein Poelhuis, maar Hendrik had hier ook 250 ratingpunten en een schat aan ervaring meer. En het derde snelle resultaat werd gemaakt door André van Kuijk, die Alfred Schley op remise hield en dus weer ruim 200 ratingpunten meer heeft dan André. In deze partij behandelde André de Morra eerst wel goed maar toen weer niet. Hij verloor een stuk en kon met kunst en vliegwerk daar wat tegenspel tegenover zetten. Wit (Alfred) ging eens wat langer nadenken en hinkelde wat tussen consolideren en doorpakken. Hij besloot tot dat laatste en kreeg gelijk een vork om zijn oren die het stuk weer teruggaf. Met een pion meer, maar een doorgebroken pion bij wit bood André remise aan, wat werd geaccepteerd.

Dus na het eerste bedrijf was het 1-2 voor ons. De andere borden gaven een wisselend beeld en het zou niemand hebben verbaasd als het 4-4 zou worden. Maar Bryan Hieltjes zat wel lekker in de wedstrijd tegen Matthijs Hoens. Bryan kwam eens polsen of ie eventueel remise mocht aanbieden. Dat mocht en dus deed ie dat niet, maar won binnen een paar zetten gedecideerd. Zekria Armani moest op bord 1 tegen de sterke Reinhard Cvetkovic. Zekria kon deze keer geen potten bakken en kon een nul noteren. Kazem Mollahosseini speelde een lekkere partij zonder duidelijk verschil. Dit keer was het zijn tegenstander Han van de Laar (exact 200 ratingpunten meer dan Kazem) die daar verandering in bracht, door Kazem een toren cadeau te doen. Dat accepteerde Kazem dankbaar en hij trok de partij over de streek. Einde van het tweede bedrijf: 2-4. De apotheose nadert.

André had behoefte aan verse lucht. Niet dat de vistent op de markt die uitstootte, maar de kibbeling smaakte wel lekker. Toen hij terugkwam zag hij dat Gwénaël Paris nog steeds een prima stelling had tegen Robin Hoens, broer van de speler op bord 7 (eveneens ratingloos). Gwénaël zag geen kans op de overwinning, maar met zijn remise zorgde hij er wel voor dat ASV de match won. De laatste man op het schaakschip was Theo Koeweiden. Hij wist dat ie remise mocht accepteren, maar had daar geen zin in tegen de 150 ratingpunten hoger geplaatste Hen te Brinke. Theo zette zijn tegenstander met krachtige zetten ernstig onder druk en het duurde best lang, maar niettemin werd het doorzettingsvermogen van Theo beloond met een mooie 1.

2,5-5,5 is een uitslag die we niet hadden durven dromen. En omdat Pallas verrassend verloor van Veenendaal, staat ASV zelfs pardoes op plaats 1. Volgende keer spelen we tegen Veenendaal, dan zal echt blijken hoe de krachtsverhoudingen in deze poule zijn.

Scroll naar boven