KNSB-competitie: ASV 6 heeft betere conditie dan SMB 2

In de tweede ronde wachtte ASV 6 het uitduel tegen SMB 2. Het treffen speelde zich af in de Nijmeegse volleybaltempel Ark van Oost. We moesten dus niet alleen het hoofd bieden aan de pittige tegenstand van de reserves van SMB, maar ons ook nog eens niet laten verleiden naar het volleybal te gaan kijken. De uitdaging was groot, maar het team van captain André van Kuijk bleek bestand tegen deze dubbele druk.

In de eerste uren van de wedstrijd haperde de machine van ASV 6 enigszins. André van Kuijk was een kwaliteit voorgekomen, maar stond vastgezet op de onderste rijen. Toen kwam de verdediging heel precies en daarbij tastte André mis. Zijn kansen op een vol punt verdampten na een misrekening in een ongelofelijk ingewikkelde stelling. En meteen restte ook een rokende puinhoop. Terwijl André nog aan het analyseren was, waar het misgegaan was, maakte Erik Wille gelijk. Zijn tegenstander raakte al na tien zetten een stuk kwijt en dat werd gaandeweg de middag meer. Bij twee torens verschil was de gelijkmaker daar. Albert Marks hielp ASV 6 aan een voorsprong. Vanuit de opening koos de nestor van de club de aanval. Pas bij de tweede koningsaanval drukte Albert door met een even simpel als fraai mat. Marco Dorresteijn speelde aan het topbord opnieuw een uitstekende partij. Hij hield vanuit de opening zijn opponent onder druk en uiteindelijk kreeg hij beslissend voordeel met een verre vrijpion. In de afwikkeling gaf Marco deze vrijpion op om vervolgens eenvoudig het eindspel te winnen. 1-3. Theo Koeweiden won in de opening met een schijnoffer een pion. Vervolgens vergat hij zijn dame in veilige haven te brengen. Hij moest toen de strijd aan met toren, loper en twee pionnen tegen de dame. Daarin ging er zo nu en dan wat mis. 2-3.

4-4 leek op dat moment het maximaal haalbare, maar toen kwam op op conditie aan. Invaller Richard Christians had een minuscule plus. Robert-Jan Voogt stond een pion achter in een moeilijke stelling en Jente Christians had op dat moment een pion minder. De drie invallers bleken echter niet voor een kleintje vervaard. Robert-Jan wist zijn tegenstander in tijdnood te krijgen en bleef het nadeel ook beperkt houden. Een slim remiseaanbod bracht het halve punt. Richard had druk op de damevleugel en iets actievere stukken, maar het evenwicht werd nooit verbroken. 3-4.

Toen waren alle ogen gericht op Jente Christians. Zijn mindere stelling was intussen omgetoverd in een betere tot gewonnen stelling. Met een kwaliteit meer was het makkelijk spelen, zeker als remise genoeg is voor de teamwinst. Met een rustige aanpak verleidde Jente de SMB-er tot het maken van fouten. Met een kwaliteitsoffer creëerde Jente ruimbaan voor zijn vrijpion. Door deze 3-5 zege bivakkeert ASV 6 voorlopig even in de bovenste helft van de ranglijst.

Verslag: Erik Wille

Scroll naar boven