KNSB-competitie: ASV 5 op koers

Een erg verlaat verslag, met de mooie bijvangst dat het ongetwijfeld bijdraagt aan de strijdlust voor zaterdag a.s. en ook onze tegenstanders het nodige ontzag inboezemt.

Maar even terug naar eind 2023. Voor de 5e ronde afgereisd per auto’s naar Hardenberg. Behalve Steven die het OV-avontuur aanging, prompt een aansluiting miste en naar vermoeden een half uur bedenktijd ging missen. Zeker in zijn geval niet heel handig zou je zeggen. Het werd overigens maar een kwartier om dat de joviale scheids geen haast had. Steven was bekend met “wie als laatste komt, mag als eerste weg”. Nu bleef hij keurig maar was wel als eerste klaar. Alles draaide om pionnen. Steven had dit het beste in de smiezen, deed op tijd de prima doorbraak door het centrum en won uiteindelijk grof materiaal en daarmee de partij.

Ronnie kwam met zwart beter uit de startblokken en veroverde een pion. Was niet makkelijk om onder de druk van wit uit te komen. Mondjesmaat lukte dit en richting eindspel centraliseerde hij mooi zijn koning. Zag er goed uit. Helaas was hij één moment onoplettend en verloor hij zijn toren door een aftrekschaak en daarmee de partij.

Invaller Hans (Rigter) speelde een gedegen pot. Zijn tegenstander probeerde de nodige druk te zetten. Hans hield keurig stand, kwam niet in groot gevaar en deelde het punt.  

Op een ander bord de eerste date van Ben en Caro. En na wit’s afwijking op de 2e zet gelijk de voorbereiding naar de galemiezen. Maakte niet uit want Ben zette zijn stukken wellicht wat “raar”, aldus een teamgenoot, doch prima neer. En goede voornemens zijn er om…ze niet uit te voeren. Ben’s stellige overtuiging om geen dames te gaan ruilen op de heenweg is er zo één. Toch doen, voordeel weg. Wel ook hier binnen de remise-marge. De spelers vonden hun optreden minder geslaagd, de engine bleek achteraf wel fan van de gespeelde uitvoering. Zo zie je maar, dat rekentuig heeft geen gevoel.

Jacques speelde een solide pot. In zijn Frans eerst de damevleugel vastgezet en daarna een koningsaanval opgezet. Vlak voor de tijdcontrole zou het thematische …g3 wit fataal worden. Echter in tijdnood niet gespeeld, de dames gingen eraf en de stelling vlakte uit. Ook hier remise.

Roy zette met wit zijn tegenstander onder druk. Lange tijd was er geen tegenspel voor zwart. Iets te nonchalant liet Roy de thematische breekzet d5 toe. Leek net als in een vorige partij voordeel op te leveren. Dat klopte ook, alleen deze keer voor de tegenstander. Winstkansen waren verdampt en mede gezien de teamstand en de goede vooruitzichten bij Ruud en Ivo was Roy gefocust op de half in een iets mindere stelling. Na een kleine onnauwkeurigheid van zijn tegenstander wikkelde hij moeiteloos af richting puntdeling.

Ruud kreeg na 13 zetten remise aangeboden. Daar had hij natuurlijk niet 5 kwartier voor in de auto gezeten, doorspelen dus. En dat betaalde zich uit. Op een hele fraaie manier waarbij een nominatie voor de mooiste partij op zijn plaats is. Eerst een doorbraak in het centrum en een sterk gecentraliseerde loper. Voordeel bleef en richting lichte tijdnood stuurde Ruud zijn paarden en toren richting vijandelijke koning. Gevoelsmatig winnend, wat hij op zet 40 rustig kon uitrekenen. Ruud miste het prachtige mat niet.

Ivo was gewoontegetrouw als laatste nog bezig. In de opening stond hij met zwart wat onder druk. Plan bedenken was lastig. Met het oog op de overige stellingen bood Ivo remise aan. Dit werd geweigerd waarna wit ineens de druk op de zwarte stelling losliet. Dieselende Ivo wist er raad mee, kreeg een gedekte vrijpion en voerde nu zelf de druk op. Om erger leed te voorkomen gaf wit de kwaliteit waarna Ivo met zwaar geschut binnenkwam. Nog even de scherpte nodig om getruuk met een vrijpion te voorkomen en een mooie winst voor Ivo. Daarmee weer een teamwinst voor “5” en keurig op koers voor handhaving in 4B.

Verslag: Roy Vink

Scroll naar boven