KNSB-competitie: ASV 5 had het doel van dit jaar al bijna gehaald

ASV 5 mocht op zaterdag 3 februari tegen het veel sterkere ENO 1 spelen. Dit werd weer gespeeld met alle andere ASV teams in de gymzaal van het bekende ASV “huis”. Maar liefst 16 teams waren weer aan het schaken. De vaste spelers Roy en Quirine waren er helaas niet bij. Twee sterke invallers (Hans Rigter en Richard Christians) waren bereid om op de hogere borden plaats te nemen. Ruud Wille nam het teamleiderschap voor deze wedstrijd op zich. Dit jaar scoren we enigszins verassend veel matchpunten als je kijkt naar de promotie van vorig jaar. Het doel van dit jaar is dan ook in de 4e klasse te blijven. We staan net onder de middenmoot, dus dat is niet slecht. Bij winst op ENO 1 is het doel voor dit jaar bereikt. Winnen we niet, dan is veel bordpunten ook belangrijk.

Jacques kreeg in zijn partij groot voordeel uit de opening, een Paard op f5 en een sterk centrum met open f -lijn. Zijn tegenstander ging in een denktank maar kon geen plan bedenken ! Een zet c5 leverde een machtig paard op d6 op. Na een wanhopig La6 volgde een kwaliteitsoffer van wit op f1 met een beslissende mataanval ! Winst in 21 zetten.

Richard kwam na de opening gewonnen te staan. Het was lastig om het voordeel van twee pionnen te verzilveren. Hij had een Remise aanbod afgeslagen, want hij dacht zonder risico door te kunnen spelen. Helaas overzag hij een verrassende mat in twee.

Steven kreeg met zwart de Engelse opening op het bord. Hij stond iets beter dan zijn tegenstander, maar deze viel steeds de pionnen van het centrum aan met zware stukken. Na het slaan van een pion met en passant verloor hij de e-pion. Hij besloot daarom scherp te spelen met offers. Deze was niet waterdicht, maar de tegenstander maakte een fout waardoor de partij omsloeg en winnend werd voor zwart. Hierna offerde Steven een toren, die wit met de koning moest nemen. Daarna sloeg Steven de toren terug met een matdreiging. Wit gaf hierbij 2 stukken. Hiermee won Steven de partij.

Hans kwam met zwart goed uit een onregelmatige opening, maar hij gebruikte hierbij heel veel tijd. Wit moest nauwkeurig verdedigen, maar deed dat net niet helemaal goed met als gevolg dat Hans een dijk van een extra centrumpion overhield. Toen werd tijd een factor. De extra pion op d5 kon doodmakkelijk verdedigd worden door Hans door zijn zwarte paard op f6 te planten waar hij ook niet meer was weg te branden. Hij verplaatste eerst een toren naar een ander veld. Dit was fout. Plots kon wit Hans z’n extra pion pakken en dreigde mat waarop het paard alsnog naar f6 ging om de dreiging te neutraliseren. Het stond ineens weer gelijk. Terwijl hij zat te kniezen en in gedachten zat te treuren hoe hij dit weggaf gaf hij in gelijke stand ook nog pardoes een dame tegen een toren cadeau. Helaas werd de tijd een fatale factor.
Ronnie had op bord 2 een sterke tegenstander, maar had een rustige stelling aan het begin. Hij wilde de stelling eenvoudig houden, maar na een ruil op d5 dacht hij een kleine aanval te hebben. Deze kwam echter niet van de grond. Zwart nam de a-lijn over en kwam zo binnen bij de stelling van Ronnie.

Ruud kreeg in het begin van het middenspel voordeel doordat de witte stukken wat op een verkeerde positie werden geplaatst. Hieruit ontstond een aanval waar hij teveel mogelijkheden had en daardoor niet het beste plan koos. Maar ook wit zette niet goed voort en zo kon Ruud de witte kansen onschadelijk maken waarmee hij de partij naar zich kon toetrekken.

Ivo kreeg in de opening een pion cadeau. Vervolgens goed de druk op de zwarte stelling opgevoerd. Daarna ging hij niet verder met zijn opgezette plan.  In plaats daarvan had hij een mindere voortzetting gekozen. Vervolgens kon zwart tegenspel creëren op de koningsvleugel. Ivo ging toen voor remise door voor eeuwig schaak te gaan, alvorens zwart te gevaarlijk kon worden

Ben kwam uitstekend uit de opening met wit (Najdorf). En ook tot ver in het middenspel een duidelijke +1,5 volgens de engine. Echter werd één onnauwkeurig zetje van Ben vakkundig afgestraft door de tegenstander. Hiermee werd de wedstrijd toch nog met  3,5-4,5 beslist in het voordeel van ENO 1.
Helaas is het net niet gelukt om nu al veilig te zijn voor degradatie. Er zat tijdens de partijen veel meer in dan de rating vooraf aangaf. Met iets meer geluk hadden we misschien wel gewonnen. Neemt niet weg dat we toch veel bordpunten hebben gescoord. Dit kan voor de degradatie belangrijk zijn. Als we de volgende wedstrijd tegen Wageningen 3 winnen zijn we veilig.

Verslag: Steven Braun

Scroll naar boven