KNSB-competitie: ASV 2 komt iets tekort tegen sterk BSG 1

In de vijfde ronde van de KNSB-competitie mochten de reservisten van ASV-2 het opnemen tegen de routiniers van de Bussumse Schaakgenootschap.
Aangezien teamcaptain Bent Schleipfenbauer  de gelederen van het eerste team versterkte, mocht jeugdspeler Wouter Terlouw debuteren in het tweede achttal.
Het resterende septet bestond uit de bekende basisspelers.
Op papier had het tweede team gemiddeld honderd elopunten minder dan de ervaren tegenstanders maar we weten ook dat ASV boven zichzelf kan uitstijgen. BSG is gewaarschuwd!

De opstelling van BSG gaf te kennen dat zij de Arnhemmers als serieuze tegenstanders betrachten. De reguliere bezetters van de staartborden namen deze keer plaats op bord één en bord twee. Dit bleek goed uit te pakken.
Om klokslag 13.01 gaf arbiter Edwin Baart het startsein.

b1: Justin Gunther (2082) – Rein Brouwer (2126) ½ – ½
De partij begon met een rustige Slav – Catalaan.
In het middenspel had wit de stelling geopend met 11.e4 en werden de stukken geruild waarna het resulteerde in een Toren + Loper eindspel.

Na verschillende winstpogingen van Wit en Zwart werden de torens geruild en was het materiaal onvoldoende om een punt te halen. Hierdoor eindigde de partij in een terechte remise.

b2:Timon Brouwer (2036) – Folke van Dorp (2161) 1-0
In een mooie scherpe partij, waarin ik langdurig in het voordeel was, koos ik een verkeerde zetvolgorde waardoor ik ineens verloren stond. Goed gespeeld door mijn tegenstander die het hoofd koeler hield dan ik.

b3 : Tom Bus (2074) – Jesper de Groote (2185) 1-0
In een Kings-Indian Attack opende zwart vroeg de stelling met f6 en vervolgde daarna minder nauwkeurig. Met goed getimede stukkenruil en kwaliteitsoffer kon ik de jacht op de kale koning starten.

Ik koos voor 18.Txe5 Kxe5 19.Pg4 Th8 20.Dxe5 Ke7 21.Te1 en de zwarte koning vond geen rust.
Deze vluchtte nog van g8 via a5 naar c8, maar daar vond de koning zijn Waterloo.

b4: Ewoud de Groote (2245)  – Frank Schleipfenbauer (2049) ½ – ½
In mijn partij bleek de openingskeuze goed (tegenstander vond het een lastige Siciliaan waar hij zwaar naar een plan moest zoeken) alleen was mijn behandeling minder waardoor ik ietwat verkrampt kwam te staan en wit een plusje en een pluspion kreeg.

Door actief spel kreeg ik echter de pion terug en zowaar een kleine plus. In beider tijdnood verdween die weer waarbij ik even dacht gewonnen te staan om daarna weer te vrezen geplet te worden.

Noot Tom Bus:

In deze stelling kan Frank met 31…Td5 het betere van het spel krijgen en in het diagram hierna kan Ewoud voordeel behalen met 40.Tb2

Uiteindelijk restte een beter paardeneindspel voor wit dat hij echter niet secuur speelde waardoor de remise werd binnen geharkt.

b5: Sjoerd van Roosmalen (2124) – Ton van der Heijden (2289) 0-1

Deze stelling komt uit de partij Gheorgiu (2605) – Watson (2300) uit het Loyds Bank toernooi 1980. Onbewust van deze partij trad Sjoerd in hun voetsporen. Zwart staat al beter en Gheorgiu verloor dan ook stijl.

Een paar zetten later is de witte stelling zeer kwetsbaar geworden. Met het elegante 15…Pc2+ won zwart materiaal en de partij.

b6: Mark Grondsma (2137) – Rob van Helvoort (2083) ½ – ½
Ik kreeg op mijn Frans 2 b3 tegen. Nog onbekend daarmee speelde ik een wat laffe variant. De witspeler gooide er een prima pionoffer tegenaan. Hij miste 2x winnende zetten en toen kon ik wegkomen met remise door herhaling van zetten.

b7: Wouter Terlouw (2112) – Henk van der Poel (2143) ½ – ½
Ik was vandaag invaller op bord 7 en dacht tegen Timo of Rein Brouwer te spelen, maar dat gebeurde niet. FM Henk van der Poel was op bord 7 geplaatst. Ik speelde Trompowsky maar Henk wist de theorie goed en na een onnauwkeurigheid van mij stond hij op zet 20 iets beter, maar gelukkig miste hij de beste zet. We gingen niet veel later een toreneindspel in, dat was nog eventjes vingertjes bijten toen ik in tijdnood kwam maar gelukkig ging het goed. We bereikten een Philidor stelling en nadat Henk me een paar keer getest had, eindigde de partij in remise.  

b8: Judit Clopés Llahi (2150) – Oscar Zecha (1862) ½ – ½
Na de opening kreeg ik een hele scherpe stelling, die haar kant op viel, maar in tijdnood gaf ze het weg en kon ik in een eindspel komen met een pion minder voor mij maar hele actieve stukken. Dat speelde ik lange tijd goed en ik wist het -3 te krijgen, maar toen ruilde ik torens en dat eindspel was gewoon remise.

Via de onderstaande link kunt u het verslag van Jesper de Groote (BSG) over deze match vinden.
http://technischegeheimen.nl/oost-west-thuis-was-het-niet-best/?fbclid=IwAR3Ye8BvjU7QPMWja11LPnOhPsOO4ymmQjEJZpviCCf7zwX4pcaoWCRCqwE

Hiermee behaalde BSG een minimale overwinning terwijl wij in de gevarenzone blijven staan.  Er rest nog een zwaar programma. Tijdens het Kerstreces kan het team op krachten komen en trainen op het scorend vermogen.
De volgende tegenstander, Fischer Z, is gewaarschuwd!


Vooralsnog allen een Fijne Jaarwisseling en Prettige Feestdagen.
Verslag: Tom Bus

Scroll naar boven