KNSB-competitie: ASV 2 blijft op titelkoers

Het zag er ó zo goed uit voor ASV 2. Waar voorheen meerdere invalspelers nodig waren in een team van 9 man, kwamen wij eindelijk goed uit! Totdat bleek dat COVID de wereld nog niet uit was…
Na een afmelding en de ziekteboeg met twee man versterkt te hebben, kon het Arnhemsche zich opmaken voor (weer…) een noordelijke strijd. 

Eerdere wedstrijden had het tweede er een handje van om met een man te weinig in de trein te stappen, nu zaten wij met een man teveel in de trein: de sportieve teamleider van SISSA 2 meldde keurig van tevoren dat zij het eerste bord vrijhielden waardoor wij iemand thuis mochten houden. Toevallig of niet, het blijkt maar weer dat de lichamelijke gezondheid van schakers los staat van de timing voor schaakwedstrijden: het sportieve belletje kwam op het moment dat het gros al in de trein zat.

Het telefoontje van 9:41 maakte dat het wellicht vroegste bordpunt ooit gescoord op de naam van Jan Vermeer (1) staat. Bedankt voor jouw flexibiliteit en sportiviteit! De rest van het kliekje kon zich opmaken voor een vooral zware mentale wedstrijd na een wereldreis over het Groningse spoor. Het kampioenschap is bijna binnen, nu vooral niet teveel laten liggen.

Op chronologische bordvolgorde:

5. Sjoerd kwam met wit goed te staan in een wat onregelmatige opening. Waar zwart niet wist wat hij met zijn stukken aan moest, wist Sjoerd dat wel. Wit bleef komen waardoor zwart onder de positionele druk bezweek. Sjoerd tikte het gedecideerd uit en zette mat op zet 20.

8. Otto’s tegenstandster verwisselde 2 zetten in een Fransoos. Waar menig teamgenoot geen idee had wat er precies op het bord gebeurde, claimde Otto gebruik te kunnenmaken door met zijn koning naar d6 te gaan.  ik gelijk te staan en snel voordeel te hebben. Maar de engine vond mijn spel maar niks en gaf mij pas voordeel toen ze onnodig een stuk terug gaf. Dat wist ik wel makkelijk uit te schuiven.

6. Voor het eerst in het seizoen viel Bent’s openings prep goed uit. In plaats van twee keer in het Spaans eruitgeschoven te worden, viel het met zwart wel de goede kant op. In de zeer ambitieuze Slavische ruilvariant besloot wit een giftige pion op b7 te slaan, ten koste van een opgesloten dame. Wit dacht nog lucht te kunnen creëeren, maar een positioneel kwaliteitsoffer zorgde ervoor dat wit met een dame, toren en stuk minder speelde. Het middenspel werd rustig uitgeschoven.

7. Ruben wist in een Taimanov niet meer precies hoe de opening verder moest. Na rustig afwikkelen bood hij dame ruil aan waar zij op in ging. De consequenties van het aankonden eindspel wat ging ontstaan had ik beter voorzien dan zij. Door slim spel stortte de stelling compleet in elkaar. Het eindspel werd simpel uitgetikt en de tegenstandster liet zich sportief mat zetten.

3. Voor Vadim liep de opening voorspoedig. Hij kreeg zijn tegenstander zover om zijn pionnenstructuur compleet te vernaggelen, met een gunstig eindspel resterend. Het uiteindelijke toreneindspel leek op het eerste oog makkelijk te winnen: een pion meer en betere structuur (c,g,h pion tegen f,h pion). Hij gaf zijn tegenstanders toch nog een kans om remise te maken door een fout. Onze siliconen vriend had het gelijk door en sprong naar 0.0. Gelukkig voor Vadim scoorde zijn tegenstander een voldoende op zijn CAPTCHA-test, waardoor wit het professioneel afmaakte.  

4. Rob wist zijn goede “Groningse” vorm niet vast te houden. Waar hij vorige keer met een Helvoortse’ loper wist te schwindelen, lukte het hem tegen de aimabele captain van SISSA 2 niet. Na een ingewikkeld middenspel kwam hij slechter en slechter te staan. Zijn tegenstander converteerde dit professioneel naar een vol punt.

2. Onze topman Tom krijgt het voor elkaar om zelfs van bord 2 een topbord te maken. Tegen de populaire Jobava-London (1.d4/2.Pf3/3.Lf4) kreeg hij al snel het gif uit het systeem. Zijn sterk samenwerkende hengsten en een zwartveldige fianchetto-loper met open diagonaal verlamden de stelling van wit. De jonge SISSA-speler kan maar beter een aantal openingslessen nemen Theo ‘Unsound’ Jurrius in het systeem, want zwart’s voordeel werd groter en groter… Helaas miste Tom met 36… f5 groot voordeel, en verzandde diep in het toreneindspel in remise.

Tom’s poging om een potremise toren-eindspel met winst te bekronen viel niet bepaald goed bij zijn hongerige teamgenoten. Waar de poppenspelers van bord 2 bezig waren om geen gekke dingen te doen, was de restaurantreservering al met 30 minuten verzet.

Eenmaal berust in een puntendeling was het tijd voor spareribs XXL, speciaalbier. Na genoten te hebben van een gastvrij eetcafé werden wij getrakteerd op een salmaniak-shot op het huis, of zelfs twee voor de assertieveling. Met een gevulde maag konden de oogleden weer dicht, op weg naar een sneeuwvrij Arnhem…

Scroll naar boven