In Memoriam Pieter Verhoef

Op 18 februari 2021 is Pieter Verhoef op 20-jarige leeftijd overleden.

Het overlijden van Pieter Verhoef is een grote klap voor zijn schaakvrienden bij ASV. Niet eerder is het heengaan van een ASV-er zo hard binnengekomen. Zo jong nog! Het raakt ons nog meer, omdat onze clubgenoot Ruud en zijn vrouw Anna, die ook vaak op de club was, als ouders met een onuitwisbare leegte achterblijven.

Als negenjarige kwam Pieter bij de start van seizoen 2009-2010 bij ASV spelen. Vader Ruud speelde toen al negen jaar bij ASV, dus de stap naar ASV was voor Pieter niet groot. Al snel was duidelijk dat Pieter aanleg voor het schaken had. Hij ontwikkelde zich snel en al gauw speelde Pieter ook bij de senioren mee. Zijn ontwikkeling was ook op de ratinglijst zichtbaar. Als 11-jarige kwam Pieter met 1121 voor het eerst op de ratinglijst. Twee jaar later was dat al 1759. In 2019 haalde hij met 2199 zijn hoogste rating.

Pieter maakte in 2015 onderdeel uit van het A-jeugdteam van ASV, dat voor het eerst promoveerde naar de Meesterklasse. Op dat hoogste jeugdniveau speelde Pieter nog drie seizoenen mee tot hij te oud was. Ook individueel timmerde Pieter aan de weg. Hij was deelnemer aan het NK voor D-jeugd in 2012 en hij eindigde in 2014 gedeeld 1e in het Nederlands snelschaakkampioenschap voor C-jeugd.

Al op jonge leeftijd speelde Pieter in de seniorenteams. Als 13-jarige debuteerde Pieter in ASV 4. Dat ging zo goed dat hij twee seizoenen later in ASV 2 speelde en ook al inviel in de hoofdmacht. In seizoen 2016-2017 scoorde Pieter in ASV 2 en 1 samen 7 uit 9. Het was voor niemand een verrassing dat hij een jaar later vast in het eerste team zat. Na twee redelijke seizoen was hij in het afgebroken seizoen 2019-2020 met 4,5 uit 6 op weg naar zijn beste score. Een mooie toekomst in ASV 1 lag voor hem in het verschiet. Ook in de interne competitie van ASV deed Pieter van zich spreken. Als 14-jarige won hij de beker en in 2018 werd Pieter clubkampioen.

Deze aaneenschakeling van goede prestaties doet vermoeden dat alleen het resultaat voor Pieter telde. Natuurlijk ging het eenmaal achter het bord om de winst, maar Pieter genoot ook enorm van het spelen van toernooien. Hij bezocht met zijn vader menig weekendtoernooi en beleefde daar enorm veel plezier aan ook als de score eens wat tegenviel. Ook in het buitenland speelden ze samen in toernooien. Pieter speelde overigens niet alleen bij ASV. Hij was ook lid van de Velpse schaakvereniging en in Duitsland speelde hij competitie in Turm Kleve 1.

20 jaar nog maar en nu moeten we Pieter Verhoef al missen. Een sympathieke schaker is er niet meer bij als ASV 1 straks weer speelt. Herinneringen aan een fijne clubgenoot blijven. We wensen Ruud en Anna heel veel sterkte in deze moeilijke periode.

Pieter, we zullen je missen, maar vergeten doen we je nooit.
Rust in vrede.

Scroll naar boven