In Memoriam – Abbes Dekker

Op 19 december 2021 is op 86-jarige leeftijd onze oud-voorzitter en voormalig jeugdleider Abbes Dekker overleden

In Abbes Dekker verliest ASV een schaakvriend die veel betekend heeft voor ASV. Eind jaren zeventig behoorde Abbes tot een groep jongere leden die verandering wilde. Na stevige discussies kwamen die vernieuwingen er ook. Abbes leverde niet alleen in het verder brengen van de gewenste ontwikkelingen een belangrijke bijdrage. Een van de vijf speerpunten, het verbeteren van de opvang en begeleiding van de jeugd, bracht Abbes zelf tot uitvoering. Gesteund door Ton den Ouden, Theo van Amerongen, Jan Vermeer en Ruud Wille groeide de jeugdafdeling in vijf jaar tijd van 9 naar 68 jeugdspelers. Uit die groep haalden Hemanth Ramanna en Jock Geselschap het eerste team en schaakt Gerben Hendriks nog altijd bij ASV.

Abbes was niet alleen een schaakleraar. Hij was docent van beroep. Onderwijzer op de Dr W Dreesschool, waar ASV met de jeugd ook jaren huisde, en later ook docent aan de PABO om nieuwe onderwijzers op te leiden. Abbes straalde in alles uit dat zijn vak geen werk, maar een passie was. Zo gaf hij bij zijn tweede hobby, het bridgen, ook cursussen om mensen te leren bridgen.

Abbes was niet alleen goed in jeugd leren schaken, maar hij schaakte zelf ook zeer verdienstelijk. Jarenlang speelde hij in de hogere zaterdagteams van ASV. Na een flinke periode zonder schaken en met veel bridge keerde Abbes op een lager niveau nog een keer terug. Na vele jaren stopte hij weer. In 2015 speelde hij nog wel mee in het Terrasschaaktoernooi. Hij overwoog later nog een derde terugkeer, maar concentratieproblemen door zijn afnemende gezondheid stonden die rentree in de weg.

We zijn Abbes dankbaar voor zijn bijdrage aan wat ASV nu is. Daar had hij als bestuurslid (1977-78) en als voorzitter (1987-1990), maar vooral als jeugdleider buiten het bestuur een grote rol in. We zullen Abbes Dekker nu moeten missen. Wat blijft zijn warme herinneringen aan een aimabel mens, die met humor en gedrevenheid voor verbinding zorgde.

Abbes, we zullen je nooit vergeten.

 

Rust in vrede.

Scroll naar boven