DataBalk Schaakfestival – programma lezingen

Op 21 juni zijn in het Auditorium van Rozet zes lezingen te beluisteren. Deelname is net als bij alle andere activiteiten in het DataBalk Schaakfestival gratis. Er is plaats voor 70 toehoorders. Aanmelden is niet nodig.

10.00 – 10.50 uur           De bezieling in de schaaksport – Hans Böhm
11.00 – 11.50 uur            De handtekening van de schilder – Jaap van den Herik
12.00 – 12.50 uur           Psychologie in het schaken – Willy Hendriks
13.00 – 13.50 uur           Rechtspraak – Jaap van den Herik 
14.00 – 14.50 uur           Prijswinnende schaakstudies – Jan Timman
15.00 – 15.50 uur           De toekomst van het schaakspel – Jaap van den Herik

Bezieling

Mister Chess Hans Böhm zal in zijn inleiding ingaan op diverse voorbeelden van bezieling in de schaaksport.
Natuurlijk bij schakers zelf maar ook in boeken, kunst, theater en architectuur en bij uitvinders. In vele maatschappelijke projecten zien we bezieling, zoals straatkunst en het WK schaakboksen. Vervolgens kan het publiek vragen stellen en opmerkingen plaatsen. Direct na afloop signeert Hans Böhm op verzoek een van zijn boeken over de kunstzinnige geschiedenis van de stukken.

De handtekening van de schilder

Professor Jaap van den Herik zal in zijn inleiding ingaan op de typerende kenmerken van een schilder en hoe die te herkennen met a.i.
Er zijn nog steeds veel meester-vervalsingen in omloop. Hebben expert-programma’s een beter oordeel dan menselijke experts? Aan de hand van diverse voorbeelden wordt dieper ingegaan op deze materie.
Vervolgens kan het publiek, onder leiding van Hans Böhm, vragen stellen en opmerkingen plaatsen. Direct na afloop signeert Jaap van den Herik op verzoek zijn publicaties over deze boeiende zaak.

Psychologie in het schaken

Schaakmeester Willy Hendriks zal het in zijn inleiding hebben over ‘schaken als inkijkje in het brein’. Als bekend is het heel moeilijk om in je eigen hoofd te kijken (introspectie). Biedt het schaken toch een soort zicht op wat er in ons hoofd gebeurt? Over schaken in de cognitieve psychologie, AI en hersenwetenschap. Wat hebben die wetenschappen daaraan gehad maar ook wat hebben wij als schakers aan die wetenschappen gehad. Is onze kijk op ‘het denken van den schaker’ door alle ontwikkelingen veranderd?
Vervolgens kan het publiek, onder leiding van Hans Böhm, vragen stellen.

AI in de rechtspraak
Professor Jaap van den Herik zal in zijn inleiding ingaan op rechtspraak in het algemeen en op de toegevoegde waarde van a.i. Er zijn nog steeds advocaten die hun zaken bewust naar bepaalde rechters en/of gerechtshoven dirigeren.
Aan de hand van diverse voorbeelden wordt dieper ingegaan op deze materie.
Vervolgens kan het publiek, onder leiding van Hans Böhm, vragen stellen en opmerkingen plaatsen. Direct na afloop signeert Jaap van den Herik op verzoek zijn publicaties over deze boeiende zaak.

De eindspelstudie

Grootmeester Jan Timman zal aan de hand van enkele schaakstudies diverse thema’s bespreken.
Timman stond ooit tweede op de wereldranglijst (1980) en is nog steeds actief als speler maar zijn andere passie is de schaakstudie. Zelf is hij een gerenommeerd componist, hij won vele internationale prijzen.
Het publiek kan meedenken en vragen stellen. Direct na afloop signeert Jan Timman op verzoek een van zijn eigen boeken.

De toekomst van het schaakspel
Professor Jaap van den Herik zal in zijn inleiding ingaan op het fenomeen schaakcomputer.
Sinds wereldkampioen Gary Kasparov verloor van Deep Blue in 1997 is artificiële intelligentie enorm in kracht toegenomen. Aan de hand van diverse voorbeelden wordt dieper ingegaan op deze materie.
Vervolgens kan het publiek, onder leiding van Hans Böhm, vragen stellen en opmerkingen plaatsen.
Direct na afloop signeert Jaap van den Herik op verzoek zijn publicaties over deze boeiende zaak.