Bram Klapwijk pakt Open Arnhemse schaaktitel

Het Open schaakkampioenschap van Arnhem werd afgesloten met een geweldige apotheose. De aftrap van de slotronde was met vier koplopers met 4 punten. Dat leverde twee topduels op. Daarin versloeg Willy Hendriks Tjark Vos. Dat zou echter niet voldoende zijn voor het herwinnen van de titel die de schaakmeester eerder pakte in 2009. Ook kwam er geen ASV-succes. Tom Bus was de troef van onze club, maar hij moest buigen voor Bram Klapwijk, die vervolgens ook de titel pakte met 1,5 weerstandspunt meer dan Willy Hendriks.


Tom Bus was de beste ASV-er met 4 punten. Net als Tom kan ook Rik Roelofs met 3,5 punt, waaronder een remise tegen Willy Hendriks, terugzien op een uitstekend toernooi. Saša Albers, Jaap Vogel, Ruben Hogenhout en Jan Knuiman kwamen tot 3 punten.


Ook in groep B was er een heuse finale. De winnaar van de C-groep van het Voorjaarstoernooi, Wouter Terlouw, moest het opnemen tegen Léon Niemeijer, die vanaf ronde 1 bovenaan stond. De twee jonge talenten gaven elkaar geen duimbreed toe en zo eindigde dat duel in remise. Beide spelers eindigden op 5 punten. Hier besliste een half weerstandspunt in het voordeel van Léon Niemeijer.


Theo Koeweiden speelde in de eerste ronden een vooraanstaande rol, maar vanaf de derde ronde raakten de ASV-ers uit zicht van de topklasseringen. Theo Koeweiden en Nico Schoenmakers scoorden 3 punten. Maksym Zhezheria en André van Kuijk bleven daar een half punt bij achter. Kazem Mollahosseini bleef op 2 punten steken.


Terugkijkend op het toernooi kunnen we concluderen dat het een geslaagd schaakweekend was. De nieuwe speelzaal voldeed prima en daar kunnen we makkelijk 100 deelnemers kwijt. Het experiment met twee byes in de eerste vijf ronden mag als geslaagd bestempeld worden. Er werd veel gebruik van gemaakt. Het toernooi telde 74 deelnemers en dat aantal had veel hoger kunnen zijn als er niet zo enorm veel spelers hadden moeten afzeggen vanwege ziekte. Die pech zullen we niet elk jaar hebben, dus we mikken in 2023 op 100. Jij komt dan toch ook?

Scroll naar boven