Verslag 6e ronde KNSB competitie

Zie voor verslag ASV 1 het nieuwe weblog ASV 1

ASV 2 – VAS 3 6-2
Het duel met de Amsterdammers begon intern al een week eerder. Eén van de ASV-spelers staat op het punt om vader te worden en dus moest er een noodscenario klaar zijn voor het geval mooi combinatiespel de weeën zouden opwekken. Alle denkbare situaties werden afgewogen en pasklare oplossingen waren voor handen. Wat vooraf niet als onderwerp ter sprake kwam, was dat ASV 2 na deze ronde weer een vooraanstaande rol in de derde klasse C zou gaan spelen. En dat gebeurde wel, want terwijl ASV 2 de Amsterdamse opponent langzaam maar zeker op grotere afstand werd gezet, liet koploper BAT Zevenaar zich in eigen huis verrassen door Caissa 2.

Terug naar de wedstrijd met VAS 3. Vincent de Jong bracht ASV 2 op 1-0. Milo Boogaard raakte een pion kwijt en dat in combinatie met een stellingsvoordeel was voldoende voor een overwinning. De 2-0 kwam op naam van Koert van Bemmel. De ASV-er kreeg druk op de stelling van Joris van Vuure en doordat de koning in het midden bleef, bracht dat groot voordeel. Een penning besliste de partij. Theo Jurrius had zichzelf als grootste tegenstander. Vermoeid door drukke werkzaamheden liet de creativiteit te wensen over en juist daar vroeg de stelling om. David Kleeman pakte zo zijn eerste hele punt van dit seizoen. Sjoerd van Roosmalen voerde langzaam maar zeker de druk op de tegenstander op. Milan Ramer moest uiteindelijk buigen. Fokke Jonkman leverde in de openingsfase een pion in tegen Floris Schoute. In ruil daarvoor kreeg Fokke Jonkman prachtig stukkenspel. De ontwikkelingsvoorsprong werd gaandeweg de partij te gelde gemaakt. Frank Schleipfenbauer speelde niet groots tegen Ticho Cornelisse. Na de tijdnoodfase bleef de captain van het tweede een stuk achter, maar een verre vrijpion nivelleerde dat nadeel en remise werd de misschien wat ruime beloning. Vrijwel tegelijk eindigt het duel tussen Daan Holtackers en Enrico Vroombout. Een eindspel van vier lopers met wat pionnen er omheen biedt geen van beiden uitzicht op de winst. Als altijd is Fred Reulink de laatste die nog speelt. Fred Reulink heeft al jaren de slogan “als je niet zo vaak kunt spelen, dan moet je op de dagen dat je wel kan ook de maximale tijd benutten om te schaken”. Zo ook zaterdag tegen Sietske Greeuw. De Amsterdamse kwam na lange strijd in een iets minder toreneindspel. Aan de routinier van ASV was dat voordeel wel besteed.

De vreugde over de 6-2 zege werd nog groter toen het bericht door kwam dat BAT Zevenaar met 2½-5½ onderuit gegaan was. De laatste drie ronden zullen ongemeen spannend worden met nog vijf kanshebbers op de titel. In ieder geval continueert ASV 2 de opgaande lijn die enkele jaren terug met de promotie terug naar de derde klasse is ingezet.

Sluit Venster
 

ASV 3 – Bennekom 4½-3½
Ook bij ASV 3 werd de laatste week veel gebeld om alle risico’s van het uitvallen van spelers op het laatste moment te kunnen opvangen. Uiteindelijk bleken de risico’s toch kleiner dan verwacht en zo speelden de vast acht tegen ….. zeven spelers van Bennekom. Een gecrashte computer in combinatie met een afzegging per mail in de laatste week brachten captain Hotze Hofstra bij vertrek in een lastig parket. Te lastig zo bleek bij aankomst in Arnhem. Bord twee bleef leeg en zo kon Gonzalo Tangarife met een punt op zak na een uur onverrichter zaken huiswaarts keren. Ook Barth Plomp had aan een uur genoeg, maar hij moest daar wel inspanningen voor verrichten. Teunis Bunt had echter zijn dag niet en dankzij twee magistrale lopers zat het punt er al snel aan te komen.

Een blunder versnelde die zege behoorlijk. Wie nu dacht dat het een eenvoudige middag zou worden, kwam bedrogen uit. Wel stond ASV 3 steeds op een kleine plusscore. Paul de Freytas had zijn dag niet. Al snel was de pionnenstructuur voor zijn koning behoorlijk verminkt. Peter van Hoorn kwam tenslotte dwars door het centrum en na dubbele pionwinst was het punt een feit. Ruud Wille speelde een prima partij tegen Hotze Hofstra die als sterkste Bennekommer ditmaal aan bord vier zat. Het duel ging lang gelijk op, waarbij de Bennekommer steeds net iets makkelijker spel had. Ongelijke lopers brachten allerlei combinatiemogelijkheden in de stelling. In tijdnood werd het Ruud Wille teveel. Het was voor het eerst en voor het laatst dat Bennekom naast ASV 3 kwam. Cruciaal daarbij was het treffen tussen Martin Weijsenfeld en Paul Dubbeld. Na een uiterst dubieuze openingsaanpak van Dubbeld kreeg de captain van ASV 3 kansen. Doordat beide koningen niet uit het midden wegkwamen volgde een duel met wisselende kansen, waarbij beide spelers niet altijd de beste voortzetting vonden. In de tijdnoodfase sloeg Martin Weijsenfeld toe. Een pionopstoot gevolgd door een aftrekschaak bracht damewinst. Direct daarna pakte Bert Buisman op indrukwekkende wijze het volle punt tegen Jan Wouters. De voorzitter van Bennekom was in een iets minder eindspel terecht gekomen en daarin bleek Bert Buisman heer en meester. Bij 4-2 speelde zich een spektakel af bij Ivo van der Gouw. De routinier van ASV was al enige tijd op jacht naar de koning van Martijn Pauw. Hij was daarbij zo gefocust op de aanval, dat hij onderweg verzuimde een vol stuk mee te nemen. In vliegende tijdnood ging er over en weer wat mis met remise door eeuwig schaak als treffend resultaat. De zesde winst van dit seizoen was daarmee een feit en niemand maalde erom dat Bijan Zahmat na een zware strijd ten onder ging tegen Eddy de Beule.

Verslag Erik Wille