Verslag 5e ronde KNSB competitie

Zie voor verslag ASV 1 het nieuwe weblog ASV 1

Tal/DCG 2 - ASV 2 3˝-4˝

ASV 2 blijft koploper BAT Zevenaar achtervolgen. Samen met het ook sterk presterende Doetinchem blijft ASV 2 echter op twee punten achterstand van de sterke Zevenaarse formatie. Mede gelet op het verschil in bordpunten zal het niet meevallen om de koploper voorbij te gaan. Maar soms loopt het raar als het er echt om gaat.

ASV 2 had zaterdag aan Tal/DCG 2 de handen vol. Een matige start leverde een 3-1 achterstand op. Daarna leefden de reserves van ASV op. Koert van Bemmel verloor als eerste. Tegen een van Nederlands sterkste vrouwelijke schaaksters, Yvette Nagel, kwam de ASV-er flink tekort. Fokke Jonkman bracht ASV 2 weer naast de gastheren. In een gedegen partij tegen Ton Visser won Fokke Jonkman eerst een kwaliteit en later een stuk. Vervolgens ging het mis bij Sjoerd van Roosmalen en Frank Schleipfenbauer. Sjoerd van Roosmalen had tegen Wim Helmers steeds een klein nadeel. Na pionverlies was het ineens snel uit. Dat de captain van ASV 2 verloor, kwam onverwacht. Frank Schleipfenbauer nam tegen Thomas Kuilman een pion die hij beter had kunnen laten staan. In een stelling met alleen maar zware stukken ging het daarna snel bergaf. De pion moest teruggegeven worden, waarna Frank Schleipfenbauer ook nog een combinatie overzag. Invaller Fred Reulink bracht ASV 2 terug in de wedstrijd. Stellingsvoordeel en tijdvoordeel deden de routinier makkelijk spelen. Een blunder van René Pijlman maakte abrupt een einde aan de partij. Daan Holtackers zorgde vervolgens voor de gelijkmaker. Vanuit een mindere stelling wist hij Dirk Goes toch te vloeren. Kees Sep moest de hele middag verdedigen. De koningsaanval van Chris Vos werd vakkundig gestopt en in het eindspel met een pion minder werd de remisehaven bereikt. Alle ogen waren tenslotte gericht op Vincent de Jong en Johan Lubbers. Over en weer werd materiaal geofferd en teruggegeven, waarna remise de meest waarschijnlijke uitslag was. Lubbers zocht een afwikkeling naar een eindspel van randpion plus loper van de verkeerde kleur. Na een tussenzet van Vincent de Jong ging de Amsterdammer echter met zijn koning naar de verkeerde kant en dat bracht nog juist de Arnhemse winst.

Sluit Venster
 

Het Kasteel – ASV 3 2˝-5˝

De trotse koploper van de promotieklasse maakte ondanks het moeten opstellen van drie invallers geen fout in Wijchen. De uitslag viel ruimer uit dan misschien verdiend, maar dat zegt alles over het seizoensverloop van Het Kasteel. Na een vroege remise van Barth Plomp tegen Wesley van Nie liep ASV 3 uit naar een 1-3 voorsprong. Bert Buisman vond in Caspar Hermeling wel een erg gewillig slachtoffer. Bert Buisman kreeg in de opening al een kwaliteit te pakken in ruil voor ene ver opgerukte e-pion. Daarna volgde een afwikkeling waarbij onze routinier nogmaals materiaal won. Het eindspel met een loper extra had korter mogen duren, maar dat lag niet aan de ASV-er. Erik Wille stuitte op een van de toppers uit het daglichtschaak. Rob Cornips raakte op glad ijs nadat Erik Wille weer eens verzuimde te rokeren. Een stukoffer van de Wijchenaar was gevaarlijk maar onvoldoende. Vlak voor het slot van de partij kreeg Cornips nog een winstkans geboden, maar die pakte hij niet, waarna een tweede stukoffer niet klopte. Bijan Zahmat liet zich door Twan Rutjes wegdrukken. De gevaarlijke Rutjes maakte handig gebruik van het ruimtevoordeel en won. In opperste tijdnood nam Ruud Wille genoegen met remise tegen oud-ASV-er Henk van Kortenhof. De ASV-er had steeds het betere van het spel, maar als altijd verdedigde Van Kortenhof inventief. Het hoogtepunt van de middag was de winst van Anne Paul Taal op Willem Blankert. De stand-in van Martin Weijsenfeld maakte er in de opening helemaal niets van en bleef een aantal pionnen achter. Toen Blankert vervolgens ook nog een kwaliteit meenam, kreeg Anne Paul Taal weer spel. En geef Anne Paul Taal geen spel in een verloren stelling met ook nog eens weinig tijd, want dan is hij op zijn best. Met een leuk torenoffer werd Blankert tot overgave gedwongen. De winst was daarmee binnen en dat betekende dat de derde invaller Gerben Hendriks tegen talent Maarten Rossen in alle rust zijn voordeel kon uitbreiden tot winst. Opnieuw ging daar een mooie aanvalspartij aan vooraf. “Zo we zijn nu in ieder geval veilig”, was een veel gehoorde kreet! Volgende keer staat het treffen met achtervolger Bennekom op het programma. Weer een zware proef voor ons derde.

Verslag Erik Wille