Verslag 4e ronde KNSB competitie

De Eenhoorn ASV 1 3-4

ASV 1 heeft zichzelf een uitstekende dienst bewezen door in Hoorn het op papier sterke De Eenhoorn te verslaan. Zonder de vakantievierende Wouter van Rijn ging ASV 1 sterk van start. Richard van der Wel wist in een aardige openingsgrap een paard te vangen. Het was daarna nog niet eenvoudig, maar na een kwaliteitsoffer besliste het sterke stukkenspel van de Arnhemse captain. Hierna was het woord aan De Eenhoorn. Lon van Tol vergiste zich tegen Peter Doggers en leverde materiaal in. Een tactisch remiseaanbod van Eelco de Vries werd door Mark van Ojik aanvaard, waarna ook John Sloots verloor. John Sloots forceerde na een slappe partij. Opponent Ron Deen had daarna het stellingsgeluk aan zijn zijde en vond een matnet. Peter Boel bracht ASV 1 weer naast De Eenhoorn. Een fout van zijn NIC-collega Ardjan Langedijk leverde Peter Boel een makkelijke winst op. ASV 1 kwam via Remco de Leeuw weer op voorsprong. Henk Jan Visser moest een kwaliteit inleveren. Daarna speelde Remco de Leeuw het duel netjes naar winst. Bij de 2-3 voorsprong waren de meningen verdeeld over de afloop. Zeker over de partij van Otto Wilgenhof en Daan Zult liepen de meningen uiteen. Sander Berkhout vestigde als eerste de aandacht op zich. In een prachtig gevecht had Sander Berkhout een pion ingeleverd. Enkele spannende uren later wist Sander Berkhout Martijn Monteban midden op het bord mat te zetten. Otto Wilgenhof die in na een loperoffer directe winst miste, werd in het verre eindspel uitgetikt. Daarmee bleef de beloning voor een creatief gespeelde partij uit.

Doetinchem ASV 2

Koert van Bemmel opende het duel met een plusremise. De ASV-er kon in licht betere stand gezien een enorm tijdnadeel dit aanbod van Kees Nederkoorn niet weigeren. Hierna ging Frank Schleipfenbauer onderuit tegen Henk Riepma. ASV 2 sloeg echter snel terug. Eerst wist Daan Holtackers routinier Theo Goossen te verslaan en vervolgens sloeg Sjoerd van Roosmalen toe. Roel Evertse deed een remiseaanbod vergezeld gaan van een blunder. Stukwinst hielp Sjoerd van Roosmalen aan het volle punt. De remise van Fokke Jonkman en clubgenoot, maar nu tegenstander Henny Haggeman was vanwege de ongelijke lopers niet verrassend. Een spannende slotfase met een kleine voorsprong op zak volgde. Even leek een kleine winst haalbaar en ook was er een moment dat een klein verlies aanstaande leek. Eerst redde Theo Jurrius een slechter dameeindspel met twee pionnen minder. Sander van Vucht zag het na pionverlies niet meer en berustte in remise. Omgekeerd gebeurde hetzelfde bij Kees Sep en Marius van Hal. In een toreneindspel met een pluspion miste de ASV-er de winst. Met ook daar remise als resultaat.

Sluit Venster
 
Vincent de Jong kon zijn slechte stelling niet redden tegen Marino Kper. Na een mislukte aanval was Vincent de Jong twee pionnen achter gebleven. In een hectische slotfase miste Vincent de Jong nog stukwinst, waarna de winst in Doetinchem bleef. Al met al leidde dat tot een terechte 4-4 uitslag. Beide ploegen staan nu twee punten achter de leider BAT Zevenaar en zijn daarmee allebei nog niet kansloos voor de titel.

Wageningen 2 ASV 3 2-5

ASV 3 heeft haar koppositie met verve verdedigd. Sterker nog, door het verlies van Bennekom bij Meppel bracht de Arnhemse winst ASV 3 alleen aan kop. ASV 3 leverde een sterke prestatie tegen een sterk team. Doordat de teams elkaar weinig ontliepen duurde het tot ver in het vierde speeluur voor de eerste uitslag op het formulier kwam. Een boeiend gevecht tussen Bert Buisman en Karel Scholten werd na een kwaliteitsoffer van de ASV-er remise gegeven. De strijd ontbrandde na de winst van Barth Plomp op Richard Christians. Barth Plomp wist met zijn torens in de stelling van de Wageninger door te dringen en met een fraai torenoffer besliste de routinier het duel in zijn voordeel. Prachtig was de zege van Martin Weijsenfeld. Eric Smaling had in het duel der captains een pionnetje meegesnoept, maar moest die gulzigheid bekopen. De koning bleef in het midden hangen en de stukken kwamen niet meer los. Met vaste hand voerde Martin Weijsenfeld de score op naar 2-. In de tijdnood van Robin van Leerdam plaatste Ruud Wille een handig remiseaanbod. Na een minuut twijfelen om door te spelen was de tijd bijna helemaal op en restte dus niet anders dan de vrede tekenen. Daarna volgde verrassend genoeg al de beslissing. Juist op twee borden waar ASV 3 aan het kortste eind leek te trekken sloegen de Arnhemse spelers toe. Eerst profiteerde Paul de Freytas van een miskleun van Cees van de Waerdt. De Wageningse invaller kreeg in de opening een pion cadeau en daarna wist hij groot voordeel te krijgen met een kwaliteitsoffer. Drie pionnen waren de ruime compensatie. In tijdnood tastte hij echter mis en bleef een stuk achter. Paul de Freytas aanvaardde het geschenk met graagte. Dat deed ook Gonzalo Tangarife die onder grote druk tegen Martijn Naayer twee pionnen ingeleverd had. Naayer zocht de directe winst en kreeg de kous op de kop. Eerst leverde hij de twee pionnen voorsprong in. Daarna kreeg Gonzalo Tangarife er nog twee in de schoot geworpen. ASV 3 had daarmee ineens een 1-5 voorsprong in handen. De nederlaag van Bijan Zahmat tegen Frans van der Wall zat er al lang aan te komen. Na een geweldig gespeelde opening miste de youngster een tussenschaak en verloor een stuk. Ivo van der Gouw deed tegen Clemens de Vos nog heel lang winstpogingen, maar verder dan remise kwam hij niet. Na vier zeges op rij is ASV 3 de koploper, maar het seizoen is nog lang en de strijd is nog lang niet gestreden.

Verslag Erik Wille