Verslag 3e ronde KNSB competitie

ASV 1 – BSG 1-7
ASV 1 heeft haar naam een reuzendoder te zijn deze keer niet waar kunnen maken. Het Bussumse BSG werkte zaterdag niet mee aan een verrassing. De met afstand sterkste ploeg uit de tweede klasse A is hard op de terugweg naar de eerste klasse en lijkt zich door niets en niemand te laten stoppen. Hans Ree bracht de Bussummers op voorsprong. De grootmeester voerde tegen Eelco de Vries de druk op de damevleugel op en ondersteund door een prachtig loperpaar werd het voordeel steeds groter. Na een kleine drie uur spelen kwam de overgave van de Arnhemse kopman. Kort daarna ging ook Sander Berkhout onderuit. In een spannend gevecht wist Coen van der Heijden een kwaliteit te winnen. Beide spelers kregen vervolgens vrijpionnen en die van Van de Heijden waren het snelst. Otto Wilgenhof vocht als een leeuw tegen de sterke meester Léon Pliester. De clubkampioen van ASV kwam in een ijzeren greep terecht. In het middenspel leek Otto Wilgenhof zich nog wat los te werken, maar hij kwam nooit echt uit de ijzeren greep. Daarmee was het inmiddels 0-3 en het eind van de ellende was nog niet in zicht. Remco de Leeuw stond lange tijd comfortabel tegen Emile Wüstefeld. Gaandeweg de partij kwamen de stukken van de Arnhemmer onhandig te staan. In een poging die weer te activeren, ging een kwaliteit verloren. Peter Boel blijft met afstand de creatiefste speler van ASV 1. Zijn aanpak van de opening zorgde er al na zes zetten voor, dat het hele bord in brand stond. De zorgvuldig verdedigende Ton van der Heijden kwam met twee stukken voor een toren uit de schermutselingen en hield dat voordeel in de rest van de partij vast. Bij Wouter van Rijn ging het pas mis in het eindspel. Na dameruil leek het paard-tegen-lopereindspel snel remise te worden. In het eindspel bleek de loper sterker dan het paard en Ewoud de Groote bracht de 0-6 op het scorebord. Een drama voltrok zich, maar gelukkig kenden de resterende twee partijen voordelige posities. Léon van tol probeerde het lang tegen Henk van der Poel, maar hij kwam er uiteindelijk niet doorheen. Dus moest de eretreffer van John Sloots komen. Dat lukte echter niet. Na kwaliteitswinst op invaller Jesper de Groote kwam John Sloots in een vijandelijke aanval terecht. In de tijdnoodfase wist de Apeldoornse ASV-er daar uit te lopen. Het voordeel bleef, maar de winstweg kwam er tenslotte niet. De hoofdmacht van ASV staat nu vierde van onderen, maar die klassering is vertekend, aangezien ASV 1 de beide ongeslagen koplopers al trof.

ASV 2 – BAT Zevenaar 3-5
Afgelopen seizoen kaapte ASV 2 in de laatste speeluren een kleine zege weg uit dit gevecht en dat was BAT Zevenaar nog niet vergeten. ASV 2 kwam nooit echt in de wedstrijd en steeds had het uitzicht op net geen gelijkspel. En dat bleef de hele middag zo. Een vroege achterstand kon dan ook uiteindelijk niet meer goedgemaakt worden. Daan Holtackers en Wim Ratering gingen de strijd uit de weg en kozen voor een korte remise. Ook de titanenstrijd aan bord 1 eindigde in remise. Sjoerd van Roosmalen en Guust Homs hadden zich goed voorbereid en in no-time stonden een twintigtal zetten op het bord. Guust Homs had druk gekregen op de koningsstelling van Sjoerd van Roosmalen en de ASV-er had zijn tegenkansen op de damevleugel. Het dynamische evenwicht dat hierbij ontstond was voldoende voor de puntendeling. Karel Verbeek bracht BAT Zevenaar vervolgens aan de leiding. Kees Sep was erg gedrongen uit de opening gekomen en zijn opponent maakte handig gebruik van de zwaktes in de zwarte stelling. Met een schijnoffer werd Kees Sep uit zijn lijden verlost. Fokke Jonkman en Thomas Verfuerth waren al snel in een lopereindspel beland. Hoewel de ASV-er het nog even probeerde, was de remise ook daar onvermijdelijk. Frank Schleipfenbauer kon na de opening niet tevreden zijn over zijn stelling tegen Dennis Arts. De Arnhemse captain bleef echter staan.

Sluit Venster
 
Toen de stelling open kwam, leverde Frank Schleipfenbauer eerst een pion in, maar daardoor kreeg hij weer spel. Na dameruil werd ook hier de vrede getekend. In de resterende drie partijen leek weinig meer te halen voor de ASV-ers, zodat de nederlaag aanstaande was. Theo Jurrius had lang beter gestaan tegen Henk Karssen. Bovendien deed zich na twee uur spelen het opmerkelijk feit voor dat de ASV-er een tijdvoorsprong had van anderhalf uur. Henk Karssen speelde de stelling echter goed verder en profiteerde meteen toen Theo Jurrius forceerde voor het teamresultaat. Een kwaliteitsoffer leverde ene niet te stoppen vrijpion op. Koert van Bemmel produceerde tenslotte de enige Arnhemse zege. Met een kwaliteitsoffer verkreeg Koert van Bemmel aanval op de koning van Michel van Leeuwen. De Zevenaarse speler verdedigde echter nauwkeurig. De druk bleef echter en na dameruil was er ineens een sterke vrijpion die het treffen besliste. Niet veel later herstelde BAT Zevenaar de marge van twee punten. Vincent de Jong had een moeilijke middag tegen Arie Huysman. Met een pion minder koos Vincent de Jong met een kwaliteitsoffer de aanval en die was mede door inactieve stukken van de tegenstander kansrijk. Na dameruil viel echter de druk weg. In het eindspel sneuvelde de ASV-er tenslotte. BAT Zevenaar zag ook de andere koploper VAS 3 verliezen en pakte daardoor de leiding in de derde klasse C. ASV 2 volgt op één punt achterstand, zodat het seizoen nog lang niet gelopen is.

ASV 3 – Meppel 4½-3½
Meppel is al jarenlang een van de sterkste teams in de promotieklasse. Dat is dit jaar niet anders. En voor ASV-teams is Meppel ook al jaren een lastig te bestrijden tegenstander. Meppel had zaterdag tegen ASV 3 gekozen voor een tactische opstelling. Invaller Spekreijse werd aan bord 1 geposteerd en niet zonder succes, want de invaller behaalde een nette remise tegen Gonzalo Tangarife. Daarmee was deel 1 van de missie van Meppel geslaagd. Deel 2 was dat sterke spelers als Richard Berendsen en Gerhard Pauptit aan voor hun doen lage borden zouden scoren. En daar bleek deze middag de makke te zitten bij Meppel. Dat was overigens de verdienste van een sterk spelend ASV 3. Misschien was achteraf de remise van Barth Plomp tegen Alwin Pauptit wel cruciaal. Barth Plomp hield de gambietpion vast, maar de Meppelaar leek daarvoor goed spel te hebben. Beide spelers gingen met een remise echter de risico’s uit de weg. Even leek ASV 3 daarna aan het kortste eind te trekken. Bijan Zahmat koos voor een verkeerd plan en kwam positioneel heel slecht te staan. Het loperpaar van Roelof Jan de Wolde was oppermachtig en uiteindelijk beslissend. Ivo van der Gouw sloeg op dat moment een remiseaanbod van Rienk van der Berg af, omdat het ook bij Paul de Freytas mis ging en nog niet helemaal duidelijk was of de kansrijke stellingen aan Arnhemse kant ook gewonnen konden worden. Snel daarna werd dat wel duidelijk. Eerst won Martin Weijsenfeld van Bart Davids. De Arnhemse captain had een pion geofferd voor kansen op de koningsvleugel. Zijn stukken werkten goed samen en in de tijdnoodfase wist Martin Weijsenfeld de stelling van Davids binnen te dringen. Materiaalwinst bracht Martin Weijsenfeld zijn eerste zege als vaste speler in de promotieklasse. Als klap op de vuurpijl volgde hierna ook een zege van Bert Buisman. De Arnhemse routinier maakte het Richard Berendsen moeilijk. Een ingewikkeld middenspel leverde enkele pionnen op, maar met handige zetten wist Berendsen nog tegenspel te creëren. Bert Buisman gaf echter geen krimp en sloeg in de aanval toe. ASV 3 was niet meer te stuiten. Ruud Wille had nauwkeurig manoeuvrerend de aanval geopend op de koning van Gerhard Pauptit. In de tijdnoodfase counterde de Meppelse captain, maar Ruud Wille bleef koelbloedig en haalde de winst binnen. Paul de Freytas verloor vervolgens. Hij raakte na overmoedig spel een toren kwijt en Roel Donker incasseerde het punt dankbaar. Restte het duel van Ivo van der Gouw en Rienk van der Berg. Een poging de stelling te forceren bracht Van der Berg tenslotte niets. Geroutineerd haalde Ivo van der Gouw het beslissende halfje binnen. ASV 3 blijft door de derde zege op rij aan de leiding in de promotieklasse.

Verslag Erik Wille