Verslag 2e ronde KNSB competitie

Almelo – ASV 1 2½-5½
ASV 1 heeft zich zaterdag in de tweede ronde in Almelo hersteld van de onverwachte nederlaag tegen Lewenborg. Hoewel de start nog wat moeizaam was, kwam ASV 1 nooit in gevaar. Wel kwamen de Arnhemmers eerst twee keer op achterstand. Richard van der Wel verspeelde in een ingewikkeld gevecht met Maurice Schippers pardoes een toren. De achterstand werd door Otto Wilgenhof weer weggewerkt. Na een blunder was Wilgenhof een pion achter gekomen. Edwin Sarink investeerde echter zoveel tijd in het zoeken naar winstwegen, dat hij in gierende tijdnood kwam. Otto Wilgenhof profiteerde vervolgens van enkele fouten. Sarah Hoolt bracht Almelo toch weer aan de leiding. Wouter van Rijn kreeg geen kans tegen de Duitse. Hierna nam ASV 1 het heft in handen. Léon van Tol bracht ASV 1 op gelijke hoogte. De debutant in ASV 1 overspeelde Cees van der Zee vanuit de opening. Ook Remco de Leeuw won. Na twee pionnen gegeven te hebben voor aanval bleek de ASV-er het allemaal beter gezien te hebben dan zijn opponent. Fokke Jonkman toonde zich een betrouwbare invaller. Tegen Zagar Zeeman kwam de speler van het tweede nooit in gevaar. In het eindspel miste hij wel een winstkans. Remise dus! John Sloots kreeg vanuit de opening voordeel tegen Jan Willem Brinks. Met een pluspion speelde het makkelijk. Brinks probeerde het nog met een kwaliteitsoffer. Dat bleek niet te helpen. Eelco de Vries moest veel langer werken voor zijn punt. De Tilburger offerde een stuk voor twee pionnen. Dat werden gevaarlijke vrijpionnen, waardoor het stuk op enig moment teruggewonnen werd. Met een pluspion werd het eindspel uiteindelijk tot winst gevoerd.

Amstelveen 3 – ASV 2 3½-4½
Afgelopen seizoen verspeelde ASV 2 al in de eerste ronde een punt aan de Amstelveners, waarna onverwacht een lange kampioensrace volgde. De Arnhemmers waren dus gewaarschuwd. Na zo’n twee uur spelen leek de weegschaal iets door te slaan in het voordeel van de thuisclub. Terwijl de score dat aanvankelijk ook deed, kwam de zege echter steeds dichterbij voor ASV 2. Koert van Bemmel kreeg een goed voorbereide Jonathan Tan tegenover zich. De ASV-er kwam daardoor op een enorme tijdachterstand. Na zo’n drie uur spelen, ging Koert van Bemmel in gierende tijdnood dan ook in de fout. Theo Jurrius bracht ASV 2 weer naast Amstelveen 3. Jan Krans kwam vanuit de opening in de problemen. Na materiaalwinst was het nog slechts zaak uit het eeuwig schaak te blijven.

Sluit Venster
 
Dat lukte tenslotte aan de overkant van het bord. Sjoerd van Roosmalen leed daarna een van zijn zeldzame nederlagen. In iets mindere positie blunderde de kopman van ASV 2 tegen Lody Kuling een stuk weg. Amstelveen 3 kwam zelfs op 3-1. Daan Holtackers had ditmaal geen problemen met de NS, maar nu op het bord. Bram ter Schegget wist met een fraaie damemanoeuvre zijn koningsaanval te krachtig te maken voor de verdediging van de ASV-er. Hierna vond ASV 2 het genoeg. Kees Sep deed als eerste iets terug. Mehran Kamali werd in een slechter toreneindspel gedwongen. Een torenoffer van Kees Sep leverde drie vrijpionnen op en dat was genoeg voor de winst. Frank Schleipfenbauer profiteerde van een kleine onnauwkeurigheid van Eric Roosendaal. Met een pion meer werd het eindspel bereikt. Handig spelend haalde ook de captain van ASV 2 het volle punt binnen. Vincent de Jong bracht ASV 2 voor het eerst op voorsprong. Die zege zat er al heel lang aan te komen. Opponente Tjibaria Pijloo bood met een stuk minder nog een aantal keren remise aan. Het moge duidelijk zijn dat Vincent de Jong gewoon het punt binnen haalde. In de slotpartij hield Fred Reulink tegen Henk Boot remise. Een eindspel met lopers van ongelijke kleur was het slot van een enerverende partij.

PSV/Dodo – ASV 3 3½-4½
ASV 3 opende sterk tegen de Puttenaren. Gonzalo Tangarife gaf geen krimp tegen de sterke Rody Straat. Op zijn remise volgde een tweede puntendeling. Ivo van der Gouw was tegen Wibo Uijlenbroek in tijdnood geraakt en moest zich daarin tevreden stellen met het halve punt. Bert Buisman bracht ASV 3 aan de leiding. Een gedegen overwinning op Olger van Dijk was de tweede zege van de routinier. Ook Bijan Zahmat pakte zijn tweede zege. De jeugdspeler van ASV profiteerde handig van een openingsfout van Kasper Dokter. Ruud Wille wist tegen Jasper Valstar niets te bereiken en stelde zich daarom ook maar tevreden met een remise. Onverwacht haalde Barth Plomp ook een remise. Lang keek Barth Plomp tegen een slechte stelling aan, maar toen Mark de Graaf afwikkelde naar een eindspel keerden de kansen. Gewoon omdat dat de specialiteit van de ASV-er is. PSV/Dodo mocht toch nog even hoop koesteren op een gelijkspel. Ewoud ’t Jong wist in een gelijkopgaande partij ASV 3-captain Martin Weijsenfeld te foppen. Op 3-4 was een eindspel wel aan Paul de Freytas besteed. De ASV-er ging daarin risico’s uit de weg en haalde zo het beslissende halfje tegen Mark Kortrijk

Verslag Erik Wille