Verslag 1e ronde KNSB competitie

ASV 1 – Lewenborg 3-5
De hoofdmacht van ASV kende tegen de Groningers een valse start. Op papier was ASV ruim de sterkere, maar dat garandeert geen zeges. Zo bleek ook deze zaterdag. Ook de wedstrijd zelf kenmerkte zich door een slechte start. Remco de Leeuw, die bijna nooit een externe partij verliest, verrekende zich bij een kwaliteitsoffer. Na materiaalverlies kon hij Harold van Heeringen de hand drukken. Zo keek ASV na een uur spelen al tegen een achterstand aan. In het vierde speeluur kwam ASV weer langszij. Richard van der Wel kreeg na een blunder van Marcel Stinnissen een gevaarlijke aanval. De Arnhemse captain voerde de druk steeds verder op totdat mat niet meer te voorkomen was. Na een degelijke remise van John Sloots tegen Bart van Gelder kwam ASV opnieuw op achterstand. Peter Boel had twee pionnen geofferd tegen Arjan Blokzijl. De stelling werd vervolgens te moeilijk en in de verwikkelingen raakte Peter Boel een stuk kwijt. Invaller Sander Berkhout zocht vanaf acquit de aanval tegen John Riksten. Het werd een prachtig gevecht, waarbij de aanval van de ASV-er doorsloeg. Intussen was al wel duidelijk dat ASV een verloren wedstrijd speelde. Op de resterende borden zag het er slecht uit. Eelco de Vries capituleerde als eerste. De kopman van ASV liet zich op een ingewikkelde combinatie van Martin Riksten in. Dat pakte verkeerd uit. De Groninger verzilverde het positionele voordeel zeer overtuigend. Otto Wilgenhof raakte tegen Adrian Clemens een stuk kwijt toen hij forceerde. Wouter van Rijn tenslotte speelde een partij met wisselende kansen. Eerst won de open Arnhemse kampioen een kwaliteit tegen Hans Polee. In de complicaties die volgden kwam Polee terug in de partij. Verlies dreigde voor de ASV-er, maar uiteindelijk leidden alle verwikkelingen tot remise door zetherhaling.

ASV 2 – PION 5-3
De opgave om acht spelers achter het bord te krijgen was zwaarder dan de wedstrijd. Dat laatste kwam vooral omdat PION op de beslissende momenten meewerkte. Ruim voor de wedstrijd begon het werk voor captain Frank Schleipfenbauer. Geen treinen tussen Nijmegen en Arnhem en ook nog geen vervangend vervoer geregeld. Dus de auto naar Nijmegen gestuurd en contact zoeken met Daan Holtackers, want die moest van Nijmegen naar Arnhem. En hoeveel tegenslag kun je hebben in zo’n situatie? Het eerste mobiele contact viel weg net voordat een plaats afgesproken was waar ze elkaar zouden treffen. Het tweede contact kwam niet tot stand, omdat de auto net even op een plek was waar geen mobiel verkeer mogelijk was. En tenslotte was de batterij van het mobieltje leeg. Geen contact meer, geen afhaalplaats afgesproken en dus maar teruggekeerd naar Arnhem.

Sluit Venster
 

De wedstrijd begon dus met zeven spelers en de misschien wel ijdele hoop op een tijdige komst van Daan Holtackers. Tegen tweeën werd tenslotte besloten tot vervanging over te gaan en daardoor verscheen Erik Wille alsnog achter het bord. Het treffen begon met drie remises. Bij Theo Jurrius en Wim Molenkamp werd het evenwicht nooit verbroken. Bij de andere twee remises wel. Olav Schoonenberg kreeg van de logischerwijze snel spelende Erik Wille enkele kansen. De Groesbeker vond die mogelijkheden niet. In de slotstelling bleek een afwikkeling te zitten die verliezend was voor de Arnhemse invaller. Ook Frank Schleipfenbauer ontsnapte tegen Jan Fleuren. In het eindspel miste Jan Fleuren een geforceerde winstweg. Bij de nu gespeelde afwikkeling vond Frank Schleipfenbauer een truc die remise forceerde. Daarna demarreerde ASV 2. Sjoerd van Roosmalen had met zwart tegen Luuk de Ruijter een klein voordeel en dat hield de kopman vast. In het eindspel verzilverde Sjoerd van Roosmalen dat voordeel. Vervolgens was het woord aan Gerben Hendriks. Actief spelend bracht hij Pieter Thissen al snel in het nauw. Dat leverde twee pionnen op en in het eindspel was de winst snel een feit. Koert van Bemmel was tegen Leon Wijnhoven met een voordeeltje uit de opening gekomen. Koert van Bemmel hield controle over de stelling en met twee verbonden vrijpionnen besliste hij het treffen. Daarmee waren de punten binnen voor ASV 2. In het vervolg ging Fokke Jonkman nog onderuit tegen Theo Wijnhoven. De ASV-er moest opboksen tegen een vrijpion van de Groesbeekse captain. Kees Sep hield een klein nadeel tegen Jasper Bons binnen de remisemarges.

ASV 3 – UVS 2 5-3
ASV 3 was veel te sterk voor de Nijmeegse ploeg. Het was dat enkele Arnhemmers hun kansen niet verzilverden anders was de uitslag veel hoger uitgevallen. Bijan Zahmat zette de toon van de wedstrijd. Met een daverende aanval liep de jonge debutant in het derde Krivac onder de voet. Met een grappig torenoffer volgde het mat. Na een bloedeloze remise van Ruud Wille tegen René ten Bos volgde een onverwachte nederlaag van Anne Paul Taal. Hij vergezelde een remiseaanbod aan Klaus Wüstefeld van een enorme blunder. Het remiseaanbod werd afgeslagen met een paardvork en dameverlies. Gonzalo Tangarife bracht ASV 3 weer aan de leiding. De kopman van ASV 3 won een kwaliteit tegen Harold Bekkering en gaf daarna geen kans meer weg. Ook Ivo van der Gouw won eenvoudig. Getruct spelend won de routinier een pion tegen Hofman. Met een schijnoffer volgde vervolgens een mat. Bert Buisman was de derde op rij die won. Stefan Brouwers verloor twee pionnen. Vervolgens ging er van alles mis en bleef de UVS-er met een ruïne achter. Direct na die winst nam Paul de Freytas genoegen met remise tegen Remmerts. Daarmee voorkwam hij een hectische tijdnoodfase. In de slotpartij verzuimde Barth Plomp voor een grote winst te zorgen. Na kwaliteitswinst leek Cheung geen partij meer. Die koos voor een va banque aanval en daarin vond Barth Plomp niet de juiste verdediging.

Verslag Erik Wille