Verslag 8e ronde KNSB competitie

HMC 2 – ASV 6-2
ASV heeft in een wedstrijd om des keizers baard kansloos verloren van de reserves van meesterklasser HMC. De Arnhemmers permitteerden zich te frivool spel en dat kostte nogal wat punten. Sander Berkhout verloor als eerste. Met rokades op verschillende vleugels dacht de ASV-er kansen te krijgen, maar dat was niet zo. Een paardoffer bleek niet juist en dat versnelde de nederlaag. Remco de Leeuw en Tom Verhoeven hebben degelijkheid uitgevonden. Na zo’n 25 zetten zaten de spelers in een toreneindspel dat remise werd, toen Remco de Leeuw zijn toren wist te activeren. Ook Wouter van Rijn kon de verleiding niet weerstaan om te offeren. Zijn kwaliteitsoffer werd door Jeroen van de Bersselaar weerlegd. Richard van der Wel kwam goed uit de opening, maar hij koos in het vervolg het verkeerde plan. Daarna kwam de captain er niet meer aan te pas. Peter Boel zag twee offers geweigerd worden. Zijn stelling was echter minder en de Bosschenaar wist zijn voordelige positie via stukwinst in partijwinst om te zetten. John Sloots kwam tegen Gert de Rooij niet in de problemen. Het evenwicht werd echter nooit verbroken, zodat remise het logische resultaat was. Het enige Arnhemse hoogtepunt kwam van Eelco de Vries. De kopman kwam tegen Jasper Broekmolen uitstekend uit de opening en pakte het punt na stukwinst. Otto Wilgenhof voerde zijn actieve spel tegen Tim Mazajchik te ver door. Zijn koning stond slecht en na een afwikkeling restte een verloren eindspel.

Voorschoten – ASV 2 4½-3½
Winst zou de titel brengen. Dat was de wetenschap vooraf. Een gelijkspel tegen Paul Keres 2 brengt de titel. Dat is de wetenschap achteraf. ASV 2 liep in Voorschoten tegen haar eerste nederlaag van dit seizoen aan. Zo hier en daar werd wel iets gemist, maar alles bij elkaar was de nederlaag niet onverdiend. ASV 2 kwam al snel op achterstand doordat Theo Jurrius na een stukoffer van Symon Algera twee pionnen achter bleef. Koert van Bemmel leek beide partijen weer op gelijke hoogte te brengen, maar Frits Fritschy vond een uitweg naar eeuwig schaak. De eerste tegenvaller. Fred Reulink kwam in de problemen tegen Wouter Noordkamp. Mat of stukverlies was de vervelende keuze die hem restte. Sjoerd van Roosmalen miste tegen Peter Wilschut een kans. Daarna werd het evenwicht niet meer verbroken. Frank Schleipfenbauer nam vervolgens als captain zijn verantwoordelijkheid. Marcus Driessen raakte twee pionnen kwijt en bleef daarna kansloos. Daan Holtackers kwam onder grote druk. Hij bleef echter staan en uiteindelijk werd het remise toen Frank den Herder eeuwig schaak had. Fokke Jonkman stond kansrijk tegen Bert Houweling. Een blunder bracht hem in een eindspel met een stuk minder.

Sluit Venster
 


Dat hield Fokke Jonkman toch nog remise. Ook het mindere dameeindspel van Kees Sep tegen Roderick van Kempen werd bekwaam remise gehouden, maar dat verhinderde de eerste nederlaag niet meer. De spanning is dus terug in de derde klasse C. ASV 2 speelt op 22 april thuis tegen Paul Keres 2. Bij 4-4 of beter is ASV 2 kampioen, maar als Paul Keres 2 wint, gaat de titel naar Utrecht.

UVS 2 – ASV 3 2½-5½
ASV 3 had zaterdag geen kind aan UVS 2. De ruime zege van ons derde brengt UVS 2, dat topper Meppel nog krijgt, zelfs weer in degradatiegevaar. Anne Paul Taal zette zijn team op voorsprong. De Kruijff wilde teveel en dat kostte hem uiteindelijk een stuk. Vincent de Jong bracht René ten Bos op beide vleugels in het nauw. Na pionwinst was het allemaal heel simpel. Barth Plomp zorgde voor de 3-0. Remmerts wilde door de verdedigingsmuur van Barth Plomp heen. Een fout kostte Remmerts de dame en de partij. Ivo van der Gouw had een moeilijke middag tegen Ruud van der Spoel. Lang wist hij zijn stelling te keepen, maar materiaalverlies na een koningsaanval kostte Ivo van der Gouw toch de partij. Gonzalo Tangarife profiteerde van de voorsprong. Thomas Willemsen sloeg remise af en waagde vervolgens teveel. Mat of paardverlies bracht de beslissing. Edgar van Seben was te slordig tegen Peter Schut. Na loperruil in het eindspel verloor Edgar van Seben een pion. Daarna was hij kansloos. Erika Belle boekte wederom een zege. De Velpse counterde een aanval van Klaus Wüstefeld. Na een fout werd de Nijmegenaar opgerold. In de slotpartij speelde Bert Buisman remise tegen Adriaanse.

Veenendaal – ASV 4 5½-2½
ASV 4 heeft met opgeheven hoofd de promotieklasse verlaten. Tegen Veenendaal schommelde het tussen 4-4 en 7-1. 5½-2½ was daarbij een redelijke afspiegeling van de werkelijkheid. Veenendaal is gewoon te sterk voor alle teams en zij zullen een van de weinige kampioenen worden met negen zeges. Na fouten aan Veenendaalse kant stonden Jan Knuiman en Paul de Freytas al snel gewonnen. Veenendaal stelde er een aantal kleine voordeeltjes tegenover. Jan Knuiman won wat onorthodox uiteindelijk na een tweede bok van Audry Burer. Daarna brak een “Veenendaals halfuurtje” aan. Siert Huizinga bezweek onder de druk van Henk Brongers. Vervolgens werd Rob van Belle mat geofferd door Benno van der Veen. Hans Rigter voelde zich de hele middag al niet op zijn gemak in zijn stelling. Mike van Niel des te meer. De Veenendaler won na het opvoeren van de druk materiaal. Gerben Hendriks sneuvelde na een loperoffer van Leo Hovestadt en Martin Weijsenfeld overleefde wonderwel een aanval van Guun du Chatinier, maar verloor op tijd in gewonnen positie. 5-1 en 7-1 dreigde. Paul de Freytas had namelijk mat in twee gemist en Tjaart Jan Offringa in een gewonnen eindspel geholpen. Gelukkig blunderde Offringa zijn dame weg. Jan Willem van Willigen kreeg met een remise tegen Jef Verwoert een verdiende beloning voor een middag hard werken. De Veenendaler miste in het eindspel de winst.

Verslag Erik Wille