Verslag 7e ronde KNSB competitie

Gemengde gevoelens

Op de zevende schaakzaterdag van dit seizoen lagen vreugde en verdriet weer eens dicht bij elkaar. Vreugde was er over de 7-1 winst van ASV 2 op De Toren. Die vreugde werd nog groter toen bekend werd dat de strijd tussen de concurrenten Voorschoten en Paul Keres 2 in winst voor Paul Keres 2 was geëindigd. De kansen op de titel in de derde klasse C zijn weer gestegen, maar de concurrenten moeten nog bestreden worden. Dus niet te vroeg gejuicht. Verdriet was er over de aanstaande degradatie van ASV 4. Het 3-5 verlies van het vierde tegen concurrent UVS 2 zal voor captain Erik Wille zijn derde degradatie in de laatste vijf jaar teamleiderschap gaan betekenen. ASV 3 deed goede zaken door SMB 3 met 5½-2½ te kloppen, maar het derde is nog niet veilig doordat Rheden onverwacht Het Kasteel klopte. ASV 1 zag haar laatste strohalm door de vingers glijden door een 2-6 nederlaag tegen U-Boat-Worx 2.

ASV 1 – U-Boat-Worx 2 2-6
Het was U-Boat-Worx 2 zaterdag ernst om de titelkansen vast te houden. Nog niet eerder verschenen de Bredanaars zo sterk aan de start in dit seizoen. ASV 1 heeft zich in het verleden vaak als reuzendoder ontpopt, maar dat zat er deze keer niet in. Aan bord 6 ging Peter Boel snel onderuit tegen Gert-Jan Timmerman. Timmerman bleek de scherpe opening beter te kennen en na stukwinst was het 0-1. Niet veel later verloor Richard van der Wel van Robert Klomp. Richard van der Wel wist met een pionoffer de koning van Klomp in het midden vast te houden, maar liet de stelling daarna verzanden. Heel handig wist Klomp vervolgens alle actieve stukken van de ASV-er te ruilen en vervolgens in de aanval te winnen. Remco de Leeuw deed hierna iets terug. Tegen Isabelle Werner kreeg Remco de Leeuw alle gelegenheid de druk op te voeren. Een planloos spelende Werner verloor eerst een pion en daarna een tweede. In tijdnood maakte kwaliteitsverlies een einde aan haar lijdensweg. Sander Berkhout hield lang stand tegen Theo Hommeles. Zelfs een gedwongen verzwakking van zijn damevleugel gaf niet direct problemen. Sander Berkhout zag echter een aanvalskans die er niet was en werd daarna in de counter opgerold. Deze 1-3 tussenstand bleef tot het eind van het zesde speeluur op het wedstrijdformulier staan. John Sloots sloeg een remiseaanbod van opponent Puck Leijnen af en ook Otto Wilgenhof tegen Johan van Mil en Wouter van Rijn tegen Rex van Dijken probeerden van weinig iets meer te maken. Otto Wilgenhof stuitte op de uitstekende verdediging van Van Mil. Ook Wouter van Rijn kwam er niet door en moest zelfs nog opletten, dat hij niet verloor. John Sloots ging wel te ver en het toreneindspel ging naar Leijnen. Even daarvoor sneuvelde Eelco de Vries tegen Marc Dutreeuw.

Een paardeindspel met een pion minder was niet te houden. Het verschil tussen de reserves van U-Boat-Worx en ASV werd zo toch nog groot. Al is dat gelet op het verschil in ELO en euro’s per partij geen schande. Tevreden kon de captain van de Bredase ploeg dan ook de winstpremie uitbetalen aan zijn mannen. Het kampioenschap is voor hen nu in zicht. ASV 2 – De Toren 7-1 De verleiding is groot om te schrijven “het is stil aan de overkant”, maar dat zijn teksten die passen bij de rivaliteit tussen voetbalclubs uit Arnhem en Nijmegen. Daarvoor is de band met De Toren te hecht en te vriendschappelijk. Op de borden bleek maar weinig van die vriendschappelijkheid. Integendeel, daar speelde zich een ware slachting af. Het begon met een 3-0 op drie zwarte ASV-borden.
Eerst misrekende Bob Beeke zich en Daan Holtackers was er als de kippen bij om het volle punt te scoren. Frank Schleipfenbauer ging aanvankelijk een gambiet uit de weg, maar hij slaagde er niet veel later in om toch een pion voor te blijven tegen Jeroen van Onzen. Van Onzen stak nog een extra pion in een koningsaanval. Toen die er niet kwam was de winst snel een feit. Theo Jurrius speelde tegen Vincent Vleeming heel geduldig. Toen de Torenaar een klein foutje maakte, dook Theo Jurrius als een aasgier op zijn prooi. Materiaalwinst was voldoende voor het punt.

Sluit Venster
 


Deze furieuze start was echter nog maar het begin van wat nog komen moest. Sjoerd van Roosmalen had zich goed voorbereid op een van de grootste talenten van de OSBO, Bram van der Velden. Die voorbereiding wierp haar vruchten af. Kwaliteitswinst bracht de 4-0 voor ASV. De enige die niet meeging in de Zuidarnhemse malaise was hun preses. Anthony Migchels gaf het voorbeeld, zoals het een goed voorzitter betaamd. In een prachtige partij klopte Migchels Fokke Jonkman in een mataanval. Hierna was de koek op voor De Toren. Maar kort na de eerste tijdcontrole was het al 7-1. Koert van Bemmel kreeg twee pionoffers tegen van Thomas van Nispenrode. Een interessant gevecht ontspon zich, waarbij Koert van Bemmel de aanval neutraliseerde en afwikkelde naar een toreneindspel. Met drie pionnen meer was dat kinderspel. Ook Fred Reulink en Sebas Beumer vermaakten de toeschouwers. De routinier van ASV won een pion, maar de aanval was voor Sebas Beumer. Inventief spelend stopte Fred Reulink de vijandelijke aanval en drong vervolgens zelf met de zware stukken de stelling van Beumer binnen. Materiaalwinst bracht het punt. Het slotakkoord was voor Kees Sep. Een klein voordeeltje werd steeds groter en uiteindelijk kon Ron Engelen zich niet meer redden. 7-1, maar gelukkig is het gezellig aan de bar in ons grand-café. Ook na een pijnlijke nederlaag.

ASV 3 – SMB 3 5½-2½
Eindelijk liet ASV 3 weer eens zien waar het toe in staat is. SMB 3 werd volkomen kansloos naar een forse nederlaag gespeeld. Het duel begon rustig. Anne Paul Taal en Desiré Fassaert tekenden zonder al teveel strijd de vrede. Ivo van der Gouw en Merijn Hilte probeerden het wel, maar een snel bereikt eindspel met ongelijke lopers kon alleen maar remise brengen. Daarna kwam ASV 3 op stoom. Ruud Wille zette een koningsaanval op tegen Christ Verstegen. Een paardoffer bracht de winst. Ook Erika Belle was zaterdag in haar element. Tegen Van Deemen speelde Erika Belle alsof het vanzelf ging. Het voordeel werd steeds groter en nog voor de eerste tijdcontrole was de winst daar. Edgar van Seben speelde een van zijn beste partijen van het seizoen. Via de open torenlijnen werd de druk flink opgevoerd. Jacques Ottenheijm schoot er een pion bij in en in het toreneindspel werd hij keurig uitgetikt. Ook Bert Buisman kwam uitstekend uit de opening. De routinier slaagde er echter niet in Martine Middelveld meteen op de knieën te krijgen. Het talent van SMB vond met een stukoffer nog tegenspel, maar uiteindelijk kon ze het toch niet bolwerken. Barth Plomp was de enige die aan ASV-kant verloor. Hans Quint kwam met een voordeeltje uit de opening. Barth Plomp verdedigde zich lang goed ,maar murw gespeeld beging hij in het zesde uur een foutje en dat kostte hem de kop. Het verhaal van Gonzalo Tangarife tegen Bram Rijkschroef was soortgelijk. Alleen ging Gonzalo Tangarife niet kopje onder. Remise.

ASV 4 – UVS 2 3-5
Als je kansen blijft missen, kun je niet meer spreken van pech. Voor “we hadden kunnen (moeten) winnen” krijg je geen punten. Ook tegen UVS 2 ging er weer veel mis. Zo vergat Vincent de Jong het punt binnen te halen tegen Stefan Brouwers. Brouwers koos de aanval, maar dat verontrustte Vincent de Jong niet. In de counter won onze ‘supersub’ een toren. Een moment van onachtzaamheid kostte de ASV-er de dame en daarmee de partij. Het was het begin van een slechte fase. Direct na deze onverwachte nul greep Erik Wille mis in een toch al mindere stelling. Thomas Willemsen kreeg pardoes een kwaliteit in de schoot geworpen. Stellingsgeluk bracht Erik Wille toch nog een niet verdiende remise. Ook Jan Willem van Willigen leek kansloos tegen René ten Bos. Jan Willem van Willigen redde zich met een stukoffer. Twee vrijpionnen waren voldoende wisselgeld.
Bijan Zahmat kon die redding niet meer vinden. Een attractieve openingsfase werd door opponent Remmerts goed tegengespeeld. Bijan Zahmat moest achteruit en ging uiteindelijk te ver terug. Door het centrum werd hij vervolgens verslagen. Rob van Belle keek toen al heel lang tegen een hopeloze stelling aan. Zijn oude studiegenoot Klaus Wüstefeld had aan alle kanten van het bord aanval. Lang hield Rob van Belle zich staande, maar uiteindelijk ging dat niet meer. De resterende drie partijen moesten gewonnen worden, te beginnen bij Gerben Hendriks. Helaas miste hij na een prachtig gespeelde partij een mat tegen De Kruyf. De langzamere weg naar winst was er ook, maar niet meer toen Gerben Hendriks na een torenoffer zijn dame moest inleveren. Wat restte was desondanks nog remise. De wedstrijd was daarmee weg. Siert Huizinga speelde zijn beste partij van dit seizoen. Een positioneel voordeel tegen Ruud van der Spoel werd vakkundig tot winst gebracht. Bij Paul de Freytas ontspon zich een moeilijk gevecht. In het eindspel had Adriaanse toch de overhand, maar zoals zo vaak gaf Paul de Freytas geen krimp. Na deze 3-5 nederlaag mag ASV 4 zich als gedegradeerd beschouwen. Met drie punten achterstand op de veilige achtste plaats en twee van de sterkste teams nog te bestrijden, lijkt de situatie uitzichtloos.

Verslag Erik Wille