Verslag 6e ronde KNSB competitie

SMB 2 - ASV 1 3½-4½
ASV 1 heeft door deze nipte zege de derde plaats in de tweede klasse D in handen. Met de koplopers nog te gaan, zorgt dat in ieder geval voor een leuk competitieslot. In Nijmegen kwam ASV 1 aanvankelijk op achterstand. Wouter van Rijn waagde tegen Erik van Heeswijk wel heel veel door op verschillende vleugels te rokeren. Erik van Heeswijk was sneller met zijn aanval en won. Remco de Leeuw speelde heel afwachtend tegen oud-ASV-er Wouter Knoop. Met die aanpak bracht hij zichzelf in de problemen. Wouter Knoop bleek echter tevreden met een puntendeling. Hierna brak een ASV-periode aan. Zo won John Sloots zijn eerste partij in Arnhemse dienst. De Apeldoorner had tegen Hylke Veenstra weliswaar al twee snellere winstmogelijkheden gemist, maar het punt kwam uiteindelijk toch. Ook van Eelco de Vries werd een vol punt verwacht. Na de opening had de kopman van ASV een gezonde pion meer. Een aantal slordigheden op rij waren de oorzaak van de remise. Mooi was het slot van de partij van Sander Berkhout. De Arnhemmer zocht vanuit de opening de koningsaanval tegen Cees Koopmans. Met een fraai loperoffer volgde de winst. Vervolgens maakte ASV het zichzelf moeilijk. Richard van der Wel won pion na pion en het toreneindspel met drie tegen nul pionnen leek eenvoudig. Te snel spelend moest de Arnhemse captain uiteindelijk zijn toren geven om de laatste pion te laten promoveren. Koning en dame tegen koning en toren bleek vervolgens lastig. Ronde de 100e zet werd de winst toch binnengehaald. Otto Wilgenhof speelde tegen Carl Wüstefeld een potje koffiehuisschaak. Met een kwaliteit minder, maar voor beide spelers een vrijpion kon niemand voorspellen hoe de partij zou aflopen. Een ingenieuze afwikkeling leverde uiteindelijk een toreneindspel op, dat remise was. 3½-4½ dus.

Wageningen 2 – ASV 2 2½-5½
ASV 2 heeft ook na de zesde ronde alleen maar een punt verspeeld aan het onderaanstaande Amstelveen 3. Daarmee blijven de Arnhemmers twee punten los van concurrent Voorschoten. Geen reden voor euforie overigens, want alle concurrenten moeten nog bestreden worden. Tegen Wageningen 2 had Fokke Jonkman tegen Cees van de Waerdt maar 17 zetten nodig voor de winst. Stukwinst was voldoende. Na een remise van Koert van Bemmel tegen Jan Hendrik Neuteboom zorgde Fred Reulink voor ½-2½. Na pionverlies greep Reulink het initiatief. De stukken van de Wageninger stonden onhandig en daar profiteerde de ASV-er van. Daan Holtackers moest alle zeilen bijzetten om Kees Stap te weerstaan. Remise werd de beloning voor nauwkeurig verdedigen. Kees Sep bleef tegen René Christians op remise steken. De betere pionnenstructuur was niet voldoende voor meer. Theo Jurrius won wel. Een paardeindspel met een pluspion was voldoende om Robin van Leerdam te kloppen. Ook Sjoerd van Roosmalen bleek in vorm. De jonge Arjen van Herwaarden kwam na een afwikkeling met toren en pion tegen twee lopers in de problemen. Sjoerd van Roosmalen speelde dit materiaalvoordeel knap naar winst. Terwijl de winst al lang binnen was, zwoegde captain Frank Schleipfenbauer nog tegen Eric Smaling. Een eindspel met een kwaliteit minder bracht uiteindelijk de enige Arnhemse nul van deze middag.

Sluit Venster
 

Schaakstad Apeldoorn 3 – ASV 3 4½-3½
In de promotieklasse staat het water ASV 3 en 4 inmiddels aan de lippen. En die situatie werd er zaterdag niet beter op. ASV 3 kwam tegen Schaakstad Apeldoorn 3 met 1-4 achter alvorens het begon te lopen. Kees Verkooijen speelde een uitstekende partij tegen Wytse Nijdam. In een goede stelling liet Verkooijen zich zo maar matzetten. Erika Belle kwam tegen Johan Engelen niet in de problemen. De Velpse boekte een moeiteloze remise. Ook bij Anne Paul Taal was remise het resultaat. Tom Meurs wikkelde knap af naar een eindspel met ongelijke lopers. Toen vervolgens ook Edgar van Seben verloor, zag het er somber uit voor ASV 3. Jan Dirk Vriend troefde Van Seben af in het eindspel. Ivo van der Gouw had iets terug kunnen doen. In gewonnen stelling brak de tijdnood hem op. Hij offerde tegen Remco Pihlajamaa een kwaliteit. De stelling kon dat niet hebben en daarna overschreed Van der Gouw ook nog de tijd. De spanning kwam terug toen debutant Bijan Zahmat de eerste zege voor ASV 3 op het scorebord bracht. Eerst won de speler uit eigen jeugd een pion tegen routinier Wim Sanders en na kwaliteitswinst was de strijd gestreden. In de resterende partijen hadden de ASV-ers het beste van het spel en stiekem gloorde de hoop op een gelijkspel. Bert Buisman maakte tegen Robert Verkruissen zijn loperpaar te gelde. Het materiaalvoordeel van twee lopers tegen toren en pion was voldoende voor de winst. Barth Plomp molk vervolgens een eindspel met een pluspion uit. Juist toen de winst binnen handbereik was, ontsnapte opponent Anton Weenink naar zetherhaling.

SMB 3 – ASV 4 5-3
Voor ASV 4 telde als nummer tien van de ranglijst alleen de winst. Als dat het geval is, is een betere start dan zaterdag geboden. Na zo’n drie uur spelen keek ASV tegen een 3-0 achterstand aan en daarmee was het uitzicht op de winst verdwenen. Eerst verloor Hans Rigter van Hans Quint. De Nijmegenaar zette een aanval op en bracht Hans Rigter danig in het nauw. Ze erg zelfs dat Hans Rigter van verder spelen afzag. Later bleek dat de ASV-er wel erg op tijd was met opgeven. Jan Willem van Willigen kwam ook al onder grote druk te staan. Nijmeegs stadsdichter Merijn Hilte dwong Van Willigen tot lang nadenken. In de tijdnood die hierdoor ontstond, vond Jan Willem van Willigen niet de juiste zetten. Erik Wille verzuimde vervolgens iets terug te doen. In een kansrijke stelling stapelde de captain van ASV 4 fout op fout. Martine Middelveld won materiaal en de partij. Martin Weijsenfeld vocht met Christ Verstegen een wildwestduel uit. Materiaalwinst leek aanstaande, maar de tochtige positie van de koning weerhield Martin Weijsenfeld daarvan. In een tot op het bot uitgevochten partij bracht zetherhaling remise. Toen vervolgens Desiree Fassaert in gewonnen positie blunderde en Siert Huizinga een ontsnappingsroute naar remise leek te hebben, leek ineens een 4-4 binnen handbereik. Kansen moet je echter benutten en dat deed ASV 4 opnieuw niet. Siert Huizinga vond de moeilijke route naar remise niet en Gerben Hendriks verzuimde de in de schoot geworpen kans te benutten. Remise in plaats van winst was het tweede extra halfje dat niet gepakt werd. Fraai waren de slotpartijen. Paul de Freytas opende een gesloten stelling tegen Paul Waenink met een pionoffer. Vervolgens heersten zijn paarden over de twee lopers van de SMB-er. Een vrijpion besliste tenslotte. Rob van Belle speelde tegen Lars Kurstjens een partij uit een stuk. Vrijpionnen ondersteund door de zware stukken brachten tenslotte de winst. Het mocht in deze wedstrijd niet meer baten en ASV 4 is nu in groot gevaar. Slechts winst op UVS 2 en een verrassing tegen Veenendaal of Bennekom biedt uitkomst. En dat lijkt een bijna onmogelijke opgave.

Verslag Erik Wille