Verslag 5e ronde KNSB competitie

ASV 1 - Rijswijk 4½-3½
ASV 1 heeft enigszins moeizaam de aansluiting met de subtop in de tweede klasse D weer gevonden. Het onderaanstaande Rijswijk bleek zelfs met twee invallers een taaie opponent. Bert Buisman kwam tegen Harry van der Stap iets beter uit de opening, maar een remiseaanbod werd toch aanvaard.

Hierna ging Eelco de Vries aan het topbord onderuit. Een blunder leverde Rob van Helvoort twee pionnen op, waarna verder spelen voor Eelco de Vries zinloos was. Peter Boel bracht ASV weer op gelijke hoogte. Na een misrekening leverde de attractiefste speler van ASV 1 een stuk in voor twee pionnen. De stelling bleek voor Roel Leezer daarna te ingewikkeld, want een fout bracht Peter Boel winnend voordeel. Het loperoffer dat promotie bewerkstelligde was er een van grote schoonheid. ASV 1 kwam echter opnieuw op achterstand. Sander Berkhout wilde tegen Alexander Cupido te snel. In een goede stelling overzag Sander Berkhout een tussenzet. Het verlies van de kleine kwaliteit in combinatie met een slechte stelling kostte de ASV-er de partij. Remco de Leeuw bracht zijn score op vier uit vijf. Die zege bracht de partijen weer in evenwicht. In een laveerpartij kreeg de stelling van Peter Gaemers steeds meer zwaktes. Kwaliteitswinst leverde het punt op. Captain Richard van der Wel zette ASV 1 hierna op voorsprong. Gewaagd aanvalsspel werd daarmee beloond. Een kwaliteitsoffer hielp de clubkampioen van ASV wel aan een koningsaanval, maar het was niet direct duidelijk of die ook winnend was. Uiteindelijk bleek Richard van der Wel in de ingewikkelde stelling veel handiger dan opponent Tony Goudriaan. John Sloots stevende aanvankelijk op zijn eerste winstpartij in ASV-dienst af. Een zeer sterk stukoffer zag hij juist te laat, waarna de Apeldoorner een pion achterbleef. Actief verdedigend spel leverde toch nog remise op. Otto Wilgenhof streed als laatste voor het winnende halfje. Een stukoffer voor twee pionnen leverde compensatie op in de vorm van ver opgerukte vrijpionnen. In het laatste half uur van de partij promoveerde één van die pionnen, waarna een afwikkeling naar remise volgde.

ASV 2 - ZSC Saende 4½-3½
ZSC Saende was een echte testcase voor de medekoploper. Die proef werd bekwaam doorstaan. Eigenlijk heeft ASV 2 de hele middag uitzicht gehad op een kleine zege en die kwam er tenslotte ook. Eerste eindigde het duel tussen Theo Jurrius en René Hennipman na een enerverend begin snel in remise. Frank Schleipfenbauer en Edwin Woudt zagen na dameruil een onduidelijke stelling ontstaan. Beide spelers wilden vervolgens wel remise. ZSC Saende pakte als eerste de leiding in de wedstrijd. Mark Grondsma zag Fred Reulink een eindspel met een pion minder uit de weg gaan. Fred Reulink vroeg daarmee iets teveel van zijn stelling. Kees Sep zorgde voor de gelijkmaker. De routinier kwam minder uit de opening, maar in de tijdnoodfase was Kees Sep handiger dan André Breedveld. De stelling kwam open en mat dame en paard werd de Zaanse koning na een lange wandeling matgezet. Koert van Bemmel en Albert Toby zagen het evenwicht nooit verbroken worden. Remise dus. Sjoerd van Roosmalen zag een remiseaanbod door Cor van Dongen afgeslagen worden. Het was echter niet de kopman van ZSC Saende die kansen kreeg, maar de ASV-er. Na een afwikkeling restte een toreneindspel met twee pluspionnen. Genoeg voor de winst. De matchpunten werden vervolgens veiliggesteld door Daan Holtackers. Door zich actief op te stellen bleef Daan Holtackers overeind tegen Erik Janssen.

Sluit Venster
 

De Nijmegenaar hield twee pionnen over aan de verwikkelingen en die gaven in het eindspel de doorslag. Fokke Jonkman kon de feestvreugde niet verder vergroten. In een eindspel met een slechte loper tegen een sterk paard won Dennis Rosegg overtuigend. Door het verlies van medekoploper De Toren staat ASV 2 ineens twee matchpunten voor op een drietal achtervolgers. Voorschoten, Paul Keres 2 en De Toren moeten wel alle drie nog bestreden worden. Kortom: spanning volop!

ASV 3 - Het Kasteel 3-5
Het Kasteel had zaterdag geen kind aan ASV 3. Nooit heeft de thuisploeg uitzicht gehad op een goed resultaat of het moet aan het begin van het duel geweest zijn. Erika Belle won tegen Léon ter Beek al snel een pion in een riante stelling. Dat leverde later echter niet het verwachte winstpunt op. Remise. De krachtmeting begon met een puntendeling tussen Barth Plomp en Willem van Berkel. De eerste grote fout kwam op naam van Edgar van Seben. De ASV-er overzag een prachtige loperzet, die hem de kwaliteit kostte. Een grootscheepse ruil volgde waarna een rokende puinhoop achterbleef. Na de remise van Erika Belle volgde een nul van Kees Verkooijen. Juist op het moment dat Kees Verkooijen de aanval kon kiezen tegen Maarten Rossen koos de ASV-er voor de verdediging. Rossen kreeg de aanval en rondde bekwaam af. Oud-ASV-er Henk van Kortenhof maakte er met Ruud Wille een spektakelstuk van. Rokades op verschillende vleugels en aanvallen maar. Henk van Kortenhof was daarbij het snelst. Ivo van der Gouw zag hierna een middag hard werken tegen Wesley van Nie beloond met een half punt. Anne paul Taal ontsnapte tegen Twan Rutjes aan een nederlaag. In tijdnood durfde Rutjes niet door te zetten. Zijn remiseaanbod werd aanvaard. Heel sneaky haalde Gonzalo Tangarife als enige de zege. Gonzalo Tangarife en Casper Hermeling testten elkaar op alle onderdelen van het schaak. In het verre eindspel faalde Hermeling voor zijn laatste test. Een slordigheid in het toreneindspel leverde Gonzalo Tangarife een onverwacht punt op.


ASV 4 - Schaakstad Apeldoorn 3 3½-4½
Het duel om plaats tien leverde ASV 4 de niet gewenste onderste plaats op. In een spannend duel was Schaakstad Apeldoorn 3 net even gewiekster. Martin Weijsenfeld miste een scherpe voortzetting en nam in een tamme stelling genoegen met remise tegen Robert Verkruissen. Hierna gingen kort na elkaar twee partijen verloren. Gerben Hendriks opende het centrum wel erg ongelukkig. De jonge Tom Meurs profiteerde direct en won in korte tijd maar liefst vier pionnen. Rob van Belle deed het in de opening niet handig. Vanaf dat moment had Johan Engelen spel en Rob van Belle kon slechts verdedigen. Op enig moment ging dat niet meer. Aan de topborden bracht ASV 4 de stand weer gelijk. Eerst won Erik Wille. René Nijland raakte in tien zetten een stuk kwijt. Erik Wille deed het vervolgens niet heel handig, maar de zege kwam nooit meer in gevaar. Vincent de Jong leverde weer een plaatje af. Nadat de koningsstelling van Remco Pihlajamaa vakkundig was afgegrendeld, wist Vincent de Jong met een fraaie matcombinatie te winnen. Tussen die twee zeges door tekenden Siert Huizinga en Anton Weenink de vrede. Siert Huizinga zag al zijn pogingen een klein voordeel uit te breiden mislukken. In de resterende twee partijen hadden beide teams één betere en logischerwijze ook één mindere stelling. Al snel werd duidelijk dat het nadeel van Jan Willem van Willigen groter was, dan het voordeel van Paul de Freytas. Jan Willem van Willigen moest rond de eerste tijdcontrole een kwaliteit geven, waarna Wim Sanders overtuigend won. Paul de Freytas slaagde er tenslotte niet in om een toreneindspel met een pluspion te winnen tegen Wytse Nijdam.

Verslag Erik Wille