Verslag 3e ronde KNSB competitie

ASV 1 – ’t Pionneke 2-6
ASV 1 heeft na de uitstekende start van het seizoen tegen Amstelveen 2 zaterdag voor de tweede keer steken laten vallen. Tegen ’t Pionneke werden teveel fouten gemaakt. De nederlaag was dan ook onnodig en ook nog eens veel te ruim. Uithuilen en opnieuw beginnen zal het motto moeten zijn voor de rest van de competitie. Immers maar twee punten scheiden ASV van de nummer drie SMB 2. Remco de Leeuw bracht ASV 1 aan de leiding. Tegenstander Eduard Coenen verspeelde twee keer een tempo en daardoor won Remco de Leeuw een pion. Met een enorme ontwikkelingsvoorsprong had de ASV-er de stelling in de greep. Uiteindelijk besliste stukwinst via een penning het duel. John Sloots verdedigde zich goed tegen Roufs. In het eindspel werd de vrede getekend. Vervolgens werd bij Peter Boel de teneur voor de rest van het duel gezet. Peter Boel stond na de opening geweldig. Geert Peeters zal dan ook blij verrast zijn geweest, dat de ASV-er koos voor een kamikazeaanval om de winst binnen te halen. Na een torenoffer gevolgd door een stukoffer kwam Peter Boel niet verder dan enkele schaakjes. Bij analyse bleek dat een rustigere aanpak erg succesvol had kunnen zijn. Ook bij Wouter van Rijn ging het mis. Een combinatie leverde Wouter van Rijn twee stukken voor toren en pion op. Vervolgens koos de Arnhemmer de verkeerde weg. Wouter van Rijn posteerde een paard in de vijandelijke stelling om vervolgens te moeten constateren dat deze ingesloten werd en verloren ging. Een tweede onnodige nul was een feit. Ook bij Eelco de Vries ging het mis. Guido Royakkers profiteerde van een fout in tijdnood, waarna Eelco de Vries ook de veertigste zet niet voor de tijdcontrole op het bord kreeg. Een pijnlijke middag tekende zich af. Bij Sander Berkhout was het niveau van de partij bedenkelijk voor tweede klassebegrippen. Zo offerde Michael Gerndorf een stuk wat in het geheel niet klopte. Een kwaliteitsoffer dat even later volgde werd vervolgens door Sander Berkhout verkeerd beantwoord. In plaats van met de koning een veilig heenkomen te zoeken, begon de ASV-er aan een lange route over het bord die hem zijn hele hebben en houden kostte. De wedstrijd was daarmee gespeeld. Richard van der Wel verloor hierna ook nog. De captain van ASV 1 zette niet krachtig genoeg door na twee pionoffers en geheel in lijn van de wedstrijd miste de clubkampioen van ASV vervolgens ook nog een remisekans in het eindspel. Otto Wilgenhof leek na een moeilijke partij als enige ASV-er wat hulp te krijgen van Limburgse zijde. Iwan Utama schonk de ASV-er namelijk een stuk. Met paard en een vrijde dubbelpion tegen een verre vrijpion kwam Otto Wilgenhof echter niet verder dan remise.

ASV 2 – BAT Zevenaar 4½-3½
Naast de strijd om het prestige ging het in deze streekderby ook nog eens om aanhaken of afhaken als het om een hoge klassering gaat. Het werd een spannend gevecht met veel remises, waarbij de beslissing pas in het laatste half uur viel. ASV 2 opende slecht. Captain Frank Schleipfenbauer kwam in een opening terecht die hem niet lag en zonder veel kans ging de ASV-er onderuit tegen Dennis Arts. Sjoerd van Roosmalen had het niet gemakkelijk tegen Guust Homs. Guust Homs stond wat makkelijker, maar op een beslissend moment miste de BAT-speler pionwinst en daarna kon Sjoerd van Roosmalen het evenwicht herstellen. Remise. Koert van Bemmel en Wim Ratering zochten beiden de aanval in een partij met rokades op verschillende vleugels. Toen het echt moest gaan beginnen, durfden beide spelers niet meer verder. Ook daar remise. Daan Holtackers keek lange tijd tegen een klein nadeeltje aan. Arie Huysman kon echter geen weg vinden om met zijn voordeel iets te doen. Weer een remise. De gelijkmaker kwam voor ASV 2 van Fokke Jonkman. Al in de opening verkreeg Fokke Jonkman groot voordeel. Henk Karssen wist zich echter nog wel los te werken, maar dat ging niet zonder pionverlies. Over de onderste rij ontketende Fokke Jonkman tenslotte een mataanval naar winst. In de resterende drie partijen was de remisekans ook erg groot, zodat velen al een 4-4 verwachtten. Het eindspel met ongelijke lopers van Fred Reulink tegen Thomas Verfuert zorgde voor de eerste puntendeling.

Sluit Venster
 


Daar was Thomas Verfuerth het meest blij mee, want hij keek al vanaf zet 8 tegen een verloren stelling aan. Theo Jurrius had lange tijd het betere van het spel tegen Toon Janssen. Na de tijdnoodfase restte een lastig eindspel, waarin Toon Janssen via dameruil afwikkelde naar een paardeindspel. In dat eindspel bleek Theo Jurrius de handigste van de twee, want de ASV-er won. Vincent de Jong vocht vervolgens voor het tweede matchpunt. Met dame en twee pionnen tegen twee torens en drie pionnen op één vleugel was Michel van Leeuwen de speler die op winst kon spelen. Vincent de Jong manoeuvreerde echter handig met zijn dame en gaf geen winstkans weg. De nipte zege die daardoor veiliggesteld werd, was voldoende om samen met De Toren de koppositie te bereiken.

ASV 3 – Meppel 2½-5½
ASV 3 heeft het zaterdag niet kunnen bolwerken tegen Meppel. En dat terwijl juist tegen de sterke top een plusscore werd gehaald. De staart van het derde faalde echter hopeloos en dat zorgde toch nog voor een duidelijke nederlaag. Ivo van der Gouw wist met zwart de sterke jeugdspeler Roel Donker van zich af te houden. Zonder kansen weg te geven eindigde het treffen in remise. Kees Verkooijen liet zich hierna verrassen door Rienk van der Berg. De Meppelaar was met zijn loperpaar handiger dan Kees Verkooijen. Gonzalo Tangarife trok de stand weer gelijk. Met wit spelend kreeg Gonzalo Tangarife het veld d6 in handen. Makkelijk spelend haalde de invaller voor Bert Buisman de gelijkmaker binnen. Hierna sneuvelde Erika Belle in de tijdnoodfase tegen André Klomp. Na de tijdcontrole was al wel duidelijk dat ASV 3 de wedstrijd niet meer kon redden Ruud Wille had als enige een betere stelling, terwijl Barth Plomp zich uitstekend verweerde tegen de sterke Richard Berendsen. Anne Paul Taal en Edgar van Seben vochten echter tegen een naderend verlies. Barth Plomp kreeg als eerste loon naar werken. Met de zware stukken op bord hield de routinier de stelling in evenwicht. Remise. Edgar van Seben zag het nadeel tegen Alwin Pauptit alleen maar groeien. Na een kleine zes uur spelen staakte de ASV-er zijn verzet. Anne Paul Taal had geforceerd tegen Kees Hoogendijk en dat leverde een toreneindspel met een pion minder op. Hoogendijk tikte dat netjes uit. Ruud Wille moet tegen Bart Davids ergens de winst in handen gehad hebben, maar dat zullen de analyses wel uitwijzen. In de zeer ingewikkelde partij kon Ruud Wille echter de winst niet vinden.

ASV 4 – Rheden 2-6
ASV 4 maakte tegen Rheden teveel fouten. In deze cruciale wedstrijd in de strijd om klassebehoud won Rheden verdiend, omdat het op de belangrijke momenten beter bij de les was. De uitslag was echter wat geflatteerd. Erik Wille zette de toon voor de wedstrijd. Juist toen het gevecht echt zou gaan beginnen, gaf de captain van ASV 4 na een pionoffer van Nick Mulder een stuk weg. Ook het geven van een dame tegen twee paarden gaf geen soelaas. Dit ongeluk werd gecompenseerd door Rob van Belle. In een slecht eindspel tegen Stefan Jaspers zocht Rob van Belle de verwikkelingen door met dame en paard in de aanval te gaan. Jaspers veronachtzaamde de veiligheid van zijn koning net te lang, waarna een fraai stikmat volgde. Paul de Freytas vocht tot in het toreneindspel voor meer dan remise, maar Erwin Swerink gaf geen krimp. Remise. Hierna ging het verschrikkelijk mis. Martin Weijsenfeld had groot voordeel gekregen na een blunder van Gert Jan van Vliet. In plaats van naar winst te spelen, haalde Martin Weijsenfeld nog even kwaliteit op, waarna Gert Jan van Vliet met een koningsaanval ineens sneller was. Ook bij Hans Rigter keerden na een grote fout pardoes de kansen. In een totaal gewonnen stelling vergat Hans Rigter de dames te ruilen. Frans Horstink kreeg zo een niet te stoppen koningsaanval met dame en paard. Mat of dameverlies beslechtte het pleit. Gerben Hendriks stond al lang wat minder tegen Carsten Lange. De Rhedenaar had echter maar iets meer dan een minuut tegen de nog twintig minuten van Gerben Hendriks voor de laatste 15 zetten. Tot aan de tijdcontrole werden vanzelfsprekend onder druk van de tijd niet meer de beste zetten gedaan, maar na het halen van de veertigste zet restte een gewonnen eindspel voor de Duitser. Jan Willem van Willigen na hierna in een totaal gelijke stelling remise tegen Menno Dorst. Siert Huizinga had een moeilijke middag tegen Viyad Scejovic. In het verre eindspel wist Siert Huizinga een pion terug te winnen en het toreneindspel wat restte leek remise te brengen. Een trucje kostte tenslotte toch nog het punt.

Verslag Erik Wille