Verslag 1e ronde KNSB competitie

ASV 1-Amstelveen 2 5-3
ASV 1 is het seizoen prima gestart met een 5-3 zege op Amstelveen 2. De degradant uit de eerste klasse kwam al snel op voorsprong doordat Sander Berkhout zijn dame weggaf tegen Dennis Brouwer. Hierna nam ASV 1 het heft in handen. Eerst volgde nog een remise tussen Remco de Leeuw en Jan Helsloot, maar daarna was het lange tijd alleen ASV dat de klok sloeg. Captain Richard van der Wel had weinig moeite met het verweer van Martin Bottema. In het toreneindspel besliste de clubkampioen van ASV het duel met matdreigingen. Invaller Koert van Bemmel bracht ASV 1 op voorsprong. Koert van Bemmel hield de koning van Lody Kuling vast in het midden en had prachtig spel. Damewinst leverde het punt op.

Esther de Kleuver en Peter

Peter Boel werd gevaarlijk met een opstomende pion. Toen Esther de Kleuver deze probeerde te stuiten, sneuvelde de Amstelveense in de aanval. Vanaf 3˝-1˝ kabbelde de wedstrijd naar zijn eind. De tweede invaller Fokke Jonkman vocht een paardeindspel met Tjerk van Blokland niet meer uit. Remise. Wouter van Rijn sneuvelde na een wanhoopsoffer in verloren stelling van Julius van Doeland. Kwaliteitsverlies bracht Amstelveen 2 de tweede winstpartij. Otto Wilgenhof bekroonde een uitstekende partij met een mataanval tegen Bart Piet Mulder.

Otto en Wouter

ASV 2-Amstelveen 3 4-4
Het met vier invallers spelende ASV 2 hield uitstekend stand tegen het uit de tweede klasse gedegradeerde Amstelveen 3. Na een kleine twee uur spelen tekenden Barth Plomp en Jildo Kalma de vrede in een gesloten stelling. Dat voorbeeld werd een uur later gevolgd door Daan Holtackers tegen Jan Krans. Ook Sjoerd van Roosmalen bereikte niets en de remise tegen Eric Roosendaal was dan ook een logische afloop. Hierna kwam ASV 2 op achterstand. Theo Jurrius had in een wildwestvertoning tegen invaller Jonathan Terstall teveel gewaagd. De Amstelvener ging niet mat en Theo Jurrius verloor wel materiaal. Vincent de Jong bracht ASV 2 weer op gelijke hoogte. De kersverse aanwinst van ASV kreeg zijn lijfopening op het bord en kreeg al gauw groot voordeel. Met twee pionnen minder kon Peter de Heer een afwikkeling naar het eindspel niet verhinderen. Ook Erik Wille won. Vanuit de opening zocht de ASV-er de weg naar de koning van Riddens Bolhuis. Enkele stukoffers werden niet aangenomen door de Amstelvener.

Paul en Erik


Sluit Venster
 


De koningsaanval ging echter wel door. In vliegende tijdnood won de Arnhemse voorzitter eerst de dame, waarna tijdsoverschrijding het duel definitief besliste. De resterende twee eindspelen boden kansen aan Amstelveen 3. Paul de Freytas knokte voor wat hij waard was en het leek hem zo waar te gaan lukken Henk Boot alsnog een half punt af te snoepen. Boot verzon echter in het eindspel een prachtige truc om een vrijpion door te laten lopen. Hierna gaf Marcel Laarhoven het eindspel tegen Frank Schleipfenbauer meteen remise.

ASV 4 – ASV 3 4-4
Het treffen begon bij een 1-1 stand nadat twee vooruitgespeelde partijen in remise waren geëindigd. Op zaterdag werd er vervolgens weer een stevig robbertje geknokt. Tot het laatst toe leek ASV 4 Aan het langste eind te trekken. Gerben Hendriks won tegen Edgar van Seben een belangrijke pion en met een fraaie combinatie bracht hij ASV 4 aan de leiding. Vervolgens wist Siert Huizinga een gambietpion vast te houden tegen Kees Verkooijen. Tegen de tijdcontrole was een vrijpion beslissend. Intussen had bij deze 3-1 voorsprong Martin Weijsenfeld een remiseaanbod van Anne Paul Taal afgeslagen. Het was ASV 4 dus serieus om meteen onderuit weg te geraken. Rob van Belle zag tegen Erika Belle alle zware stukken van het bord verdwijnen. Het loperpaar van Erika Belle was niet veel beter dan de sterk opgestelde paarden van Rob van Belle, zodat daar de vrede getekend werd.

Bert

Via Bert Buisman kwam ASV 3 weer terug in de race. Na een mislukte opening restte Hans Rigter niets dan een va banque poging om tot koningsaanval te komen. Dat lukte net niet. Ruud Wille bracht ASV 3 weer naast ASV 4. Invaller Albert Marks had met een opportunistisch stukoffer voor twee pionnen de aanval gekozen. Ruud Wille verdedigde zich nauwkeurig en won relatief eenvoudig. 3˝-3˝ met nog een tijdnoodduel te gaan. Hierin gebeurde van alles. Martin Weijsenfeld leek in de aanval te gaan winnen, nadat Anne Paul Taal de juiste verdediging had gemist.

Anne Paul en Martin
Vervolgens miste Martin Weijsenfeld mat. Met de vlag op vallen wikkelde Anne Paul Taal af naar een beter eindspel maar met nog vier zetten te doen in zes seconden koos de captain van het derde voor een remiseaanbod. Zo eindigde het onderlinge treffen na hevige strijd voor het tweede jaar op rij in 4-4.

Verslag Erik Wille