ASV 1 kansloos onderuit bij ’t Pionneke: 7-1

De Arnhemmers konden zaterdagavond ook geen verklaring vinden voor het hopeloze falen in het duel met ’t Pionneke. Ook het ontbreken van Eelco de Vries en Olivier Bruning mocht in dat opzicht geen excuus zijn voor de grootte van de nederlaag. Het was gewoon zo’n schaakmiddag dat niets lukte. ASV 1 opende met twee remises. Martin Weijsenfeld, invaller uit ASV 5, speelde een verdienstelijke remise tegen Paul Aben en Remco de Leeuw tekende ook de vrede met Ivan Utama. Daarna ging alles mis. Sander Berkhout koos tegen Jan van Mechelen de aanval, maar zag deze gestopt worden en in de counter ging de ASV-er onderuit. De tweede invaller, Laurens Storms stond lange tijd uitstekend. Gebrek aan ritme is wellicht de oorzaak voor zijn misrekening in goede stelling tegen Geert Peeters. Een lang gevecht tegen een dreigende nederlaag volgde. Zonder succes. Sjoerd van Roosmalen kwam al slecht uit de opening en kreeg van Michiel Bunnik geen kans. Ook Wouter van Rijn stond na de opening slechter tegen Guido Rooyakkers. Na dameruil werd de kopman van deze keer overspeeld. Dameruil had de partij van Otto Wilgenhof kunnen redden. Tegen Ger Janssen kwam Otto Wilgenhof in gierende tijdnood. In die fase ging hij dameruil uit de weg voor een winstpoging, maar een snel mat volgde aan zijn kant. Peter Boel had lange tijd een mooie aanval op de koning van Eduard Coenen. De Limburger bleef echter overeind en na nog twee kwaliteitsoffers zonder resultaat stond de ASV-er teveel materiaal achter.

ASV 2 ook met drie invallers langs Groningen 3: 3-5 Door het ontbreken van Gonzalo Tangarife, Siert Huizinga en Koert van Bemmel leek ASV 2 voor een zware klus te staan tegen een degradatiekandidaat die de punten hard nodig heeft. Theo Jurrius toonde aan dat de vorm die hij in ASV 3 etaleert voldoende is om ook in het tweede punten te scoren. Een fraaie combinatie leverde een toren op. Fred Reulink bracht ASV 2 op 0-2. Een koningsaanval leverde twee kwaliteiten op en dat was na een afwikkeling voldoende voor de winst. Een tegenvaller was de nederlaag van invaller Jacques Boonstra. In een prachtige stelling verslikte de speler van ASV 4 zich in tijdnood. Dameverlies kostte hem het volle punt. De andere invaller uit ASV 4 compenseerde dat leed. Vincent Theissen had drie kwartier moeten wachten op een tegenstander. Johan Zwanepol werd te elfder ure opgetrommeld. Het tijdnadeel werd hem tenslotte fataal in een goede stelling. Op de 39e zet won Vincent Theissen door tijdsoverschrijding. Bij Kees Verkooijen ging het ook al in tijdnood helemaal mis. In al mindere stelling verspeelde Kees Verkooijen een vol stuk. Richard van der Wel bracht vervolgens zijn score op 6½ uit 8. In een hectische partij was de materiaalverhouding steeds scheef . Aan het eind van alle schermutselingen won de ASV-captain het eindspel. Bert Buisman hield op techniek het toreneindspel remise, waarna Fokke Jonkman tenslotte 6½ uur knokte voor een remise. Na stukwinst leek Fokke Jonkman toch nog te winnen, maar na een truc moest hij weer een toren inleveren.

Sluit Venster
 


ASV 3 kan De Toren niet van het kampioenschap afhouden: 4½-3½ De routiniers van ASV 3 hadden het kampioensfeest van De Toren zo graag een maand uitgesteld. De Toren bleek daar niet aan mee te willen werken. Na een snelle remise van Edgar van Seben tegen Thomas van Nispenrode greep De Toren het initiatief. Anthony Migchels klopte eerste Barth Plomp en niet veel later bracht Bob Beeke ten koste van Kees Sep zijn score aan het eerste bord op 6½ uit 7! Captain Anne-Paul Taal bracht ASV 3 weer terug in de race. Invaller Mathieu Roskam kwam er na alleen nog maar externe zeges niet aan te pas. Een spannend vierde uur volgde met alleen een beslissing aan het bord van invaller Sherman Maduro. De ASV-er stond tegen Rein Visée iets prettiger, maar met nog maar weinig tijd op de klok durfde Sherman Maduro het gevecht niet aan. Ogenschijnlijk lang bleef het 3-2 voor De Toren. Na de eerste tijdcontrole zag Gerben Hendriks een remise-aanbod door de 13-jarige Sebas Beumer aanvaard worden. Op de resterende borden stond Erika Belle beter tegen Jeroen van Onzen, maar Ruud Wille keek tegen een slecht eindspel aan in zijn partij met Bram van der Velden. Toen Erika Belle van verdere winstpogingen afzag, bood Bram van der Velden ook onmiddellijk remise aan. Ruud Wille kon dat halfje niet weigeren. Daarmee ging volkomen verdiend de titel naar De Toren, die het kampioenschap in grootse stijl naar zich toetrokken. Zeker in één van de Noordelijke poules van de derde klasse zal De Toren meteen meedoen om de titel.

ASV 4 heeft nog steeds kans op klassebehoud na gelijkspel tegen SMB 3 ASV 4 speelde tegen SMB 3 haar beste wedstrijd van dit seizoen. De spelers van het vierde vochten duidelijk voor hun plaats in de promotieklasse en daardoor duurde het treffen ook de volledige 6½ uur. Toch begon de wedstrijd voor ASV 4 niet goed. Hans Rigter had het tegen Eric Swinkels aan het eerste bord niet makkelijk, maar na een stukoffer op het verkeerde veld was de strijd snel gestreden. Nico Schoenmakers en Desiré Fassaert kloven hun partij tot op het bot af, maar verder dan remise kwamen beiden niet. Hierna verloor invaller Tony Hogerhorst. De speler van ASV 5 bracht Jacques Ottenheijm met een stukoffer danig in het nauw. In het ingewikkelde middenspel dat op het bord kwam, vonden beide spelers niet de beste zetten. Toen Tony Hogerhorst materiaal terugwon, nam de SMB-er de aanval over en die was vernietigend. Murat Duman bracht ASV 4 weer terug in de wedstrijd. De 17-jarige speler van ASV 6 had zich tegen Merijn Hilte zorgvuldig verdedigd. De SMB-er dacht echter toch met een stukoffer de koningsstelling van Murat Duman kapot te kunnen spelen. Met haast geroutineerde precisie weerlegde Murat Duman dit idee. De partij van Ivo van der Gouw en Christ Verstegen werd overschaduwd door twee blunders op rij. Eerst gaf Christ Verstegen een stuk weg en daarop sloeg Ivo van der Gouw deze niet. Na een afwikkeling restte een remisestelling. In de resterende partijen leek tenslotte een gelijkspel nog af te dwingen. Eerst won Rob van Belle een moeilijk eindspel heel knap tegen Martine Middelveld. Daarna kwam het lang verwachte punt van Erik Wille ten koste van Benno Bijvank. Het treffen tussen Jan Willem van Willigen en Ruben Hogenhout zorgde voor veel zenuwen, hoop aan ASV-kant en angst aan SMB-zijde. Uiteindelijk wist de SMB-er met dame tegen twee toren met lastige paarden op het bord toch te winnen en het gelijkspel voor zijn team veilig te stellen. ASV 4 staat door dit gelijkspel op de mogelijk veilige achtste plaats met in de slotronde het lastige duel tegen concurrent VSG nog voor de boeg.

Erik Wille