ASV 1 klopt het hooggeklasseerde Vianen/DVP

ASV 1 heeft afgelopen zaterdag een van haar beste wedstrijden van dit seizoen gespeeld. Tegen het vrijwillig uit de eerste klasse gedegradeerde Vianen/DVP werd een overtuigende 5-3 zege behaald. Peter Boel probeerde uit alle macht een boeiend gevecht te krijgen, maar opponent Thomas Lemanczyk ging alle verwikkelingen uit de weg. Remise was daardoor het logische resultaat. Sjoerd van Roosmalen bekroonde ditmaal een goede openingsopzet tegen Arno Jansen wel. Daar waar hij in eerdere partijen zich nog wel eens teveel bezig hield met de mogelijkheden van de tegenstander, ging Sjoerd van Roosmalen nu uit van zijn eigen kansen. Kwaliteitswinst besliste deze prima partij. Otto Wilgenhof bracht ASV 1 op vervolgens op 2½-½. Na een lange theoretische variant wilde Ivo Stork teveel. Otto Wilgenhof kon met een krachtige verdedigingszet de aanval neutraliseren en meteen de zwakke g-pion van Stork onder vuur nemen. Een wanhoopsoffensief van Stork mocht tenslotte niet baten.

Sander Berkhout is aan een topjaat bezig. Ditmaal wist de ASV-er in een risicovol opgezette partij Dennis Kerstens te kloppen. Door een prachtige tussenzet wist Sander Berkhout een gewonnen positie te bereiken, die hij vervolgens met een afwikkeling naar het eindspel verzilverde. Remco de Leeuw bereikte tegen Toon van Lanen een klein voordeel. Van Lanen nam veel tijd om niet te verliezen en bood in het vierde uur remise aan. Remco de Leeuw accepteerde om gelet op de andere stellingen de winst veilig te stellen. De enige nederlaag van de wedstrijd kwam op naam van Olivier Bruning. De ASV-er heeft dit seizoen de wind niet mee. Ook tegen Ulrich Perschke kreeg Olivier Bruning kansen. Tot overmaat van ramp kreeg Perschke in tijdnood een stuk in de schoot geworpen. De resterende twee partijen eindigden in remise. Wouter van Rijn speelde een ingewikkeld middenspel tegen Tim van Lanen. Dat resulteerde in een toreneindspel met drie tegen twee pionnen op één vleugel. Remise dus! Eelco de Vries weigerde een pionoffer van Reiner Odendahl om na een mislukte opening niet weggevaagd te worden. Vervolgens kreeg Eelco de Vries langzaam maar zeker tegenkansen. Odendahl koos toen voor zetherhaling. Deze 5-3 zege brengt ASV 1 op de vierde plaats in de tweede klasse D met uitzicht op meer. De ongelukkige competitiestart maakte het meestrijden om de titel al vroeg onmogelijk.

ASV 2 wint zeeslang tegen Sneek 2 ruim: 6½-1½ Terwijl ASV 1, 3 en 4 hun wedstrijden al beëindigd hadden, werd tussen ASV 2 en Sneek 2 bij een 2-0 voorsprong voor ASV 2 nog aan zes borden gestreden. Het gevecht zou vanaf dat moment nog twee uur duren. ASV 2 kwam snel op 2-0 door zeges van Fokke Jonkman en Bert Buisman. Beiden waren zeer content met hun zege. “Eindelijk heb ik het wel goed gedaan”, klonk Fokke Jonkman opgelucht, terwijl Bert Buisman blij was niet zo’n lange partij als de meeste teamgenoten te hebben: “Dat had ik nooit volgehouden”. Na een ruim vijf uur spelen, tekenden Siert Huizinga en Maarten Kuijper voor remise. Het vervolg van het treffen met de Friezen was heel boeiend. Richard van der Wel was door Renske Hania klemgezet en de Friese winst leek aanstaande. De teamcaptain van ASV 2 gaf echter geen krimp en profiteerde toen de kans daar was. Kwaliteitswinst moest de winst brengen, maar Renske Hania vond nog een prachtige manoeuvre naar eeuwig schaak. In de uitvoering koos de jonge Friezin een keer het verkeerde veld om schaak te geven en toen ontsnapte Richard van der Wel naar de zege. Na die halve meevaller ontsnapte Gonzalo Tangarife niet aan zijn lot. De ASV-er heeft wat minder tijd voor schaken en dat heeft blijkbaar wat invloed op zijn vastheid. Ditmaal raakte hij een stuk achter en zijn inventieve verdediging met een verre vrijpion bracht tegen Tinus Fleur geen redding. Het boeiendste gevecht van de dag was op het bord van Koert van Bemmel. De ASV-er vocht met drie stukken en een vrijpion tegen een dame met eeuwig schaakkansen voor de winst tegen Yme Jan Jellema. Het vergde vooral veel tijd om de winst binnen te halen. Met een stukoffer promoveerde de b-pion van Koert van Bemmel tenslotte en de patgrap van Jellema was vervolgens fraai, maar helaas voor de Fries was er nog een pionzet over!

Sluit Venster
 


Fred Reulink wist in een remiseachtig toreneindspel de laatste pion van Wytse Wiersma te winnen. Met toren en twee tegen toren was het nog even puzzelen, maar de winst kwam na bijna de volledige speeltijd toch. Kees Verkooijen stond in een toreneindspel met loper tegen paard veel actiever. Na een kwaliteitsoffer kon Kees Verkooijen in de laatste minuten van de speeltijd promoveren en ook zijn partij eindigde in een Arnhemse zege.

ASV 3 is een maatje te groot voor Het Kasteel: 5½-2½ Zonder de grieperige ex-ASV-er Henk van Kortenhof bleek Het Kasteel ineens veel minder sterk. Blijkbaar heeft een goed Wychens team wat ASV-bloed nodig. Theo Jurrius zette zijn partij tegen Daan Derks scherp op. Na een afruil was de spanning eruit en was de remise snel een feit. Ook Kees Sep hield zijn partij in evenwicht. Na dameruil bleef onze routinier gewoon staan. Wesley van Nie was vervolgens tevreden met een puntendeling. Anne Paul Taal ondervond weinig tegenstand van Willem Blankert. Op de 14e zet werd de zwarte dame ingesloten ten koste van twee stukken. Anne Paul Taal incasseerde het punt snel daarna. Aan het topbord kreeg Barth Plomp steeds meer grip op het spel van Casper Hermeling. Kwaliteitswinst was voldoende voor een 3-1 voorsprong. Edgar van Seben opende vanuit de opening de aanval op de koning van invaller Ritchy Duin. Duin verdedigde stug en wist nog een eindspel te bereiken. Ook in dat eindspel koos Edgar van Seben de aanval en mede onder druk van de snel slinkende hoeveelheid bedenktijd maakte Duin een fout. De ASV-er kon hem daarna matzetten. Gerben Hendriks won tegen Léon ter Beek een pion, maar de Wychenaar koos slim voor het dichtschuiven van de stelling. Daarmee verdiende hij een half punt. Ruud Wille had tegen Twan Rutjes steeds het initiatief. Dat leverde een kwaliteit op en net na de tijdcontrole kwam ook daar het volle punt binnen. Erika Belle en Willem van Berkel vochten een prachtige aanvalspartij uit. De aanval van Willem van Berkel was echter net sneller dan die van Erika Belle, waarmee de voorzitter van Het Kasteel de eer redde voor zijn ploeg.

ASV 4 kan bijna-kampioen De Toren niet stuiten: 1½-6½ Zelfs met twee invallers voor de ontbrekende Bram van der Velden en Thomas van Nispenrode duldde De Toren geen weerwoord van ASV 4. De stadgenoot was simpelweg te sterk voor de tegen degradatie knokkende spelers van het vierde. Hans Rigter slaagde er niet in om het Bob Beeke zo moeilijk te maken als hij het eerder dit seizoen wel tegen Richard Berendsen deed. Beeke kreeg vrij spel om aan te vallen en binnen twee uur was Hans Rigter over de knie gelegd. Verschillende ASV-er trokken vervolgens onvervaard ten aanval. Jacques Boonstra deed dat door twee pionnen te geven. De jonge Sebas Beumer verdedigde uitstekend en in tijdnood moest Jacques Boonstra erkennen dat zijn aanvalpogingen mislukt waren. Ivo van der Gouw zag Jeroen van Onzen vol op de aanval gaan. Met dame en toren op de open h-lijn leek het levensgevaarlijk voor Ivo van der Gouw. De rouinier van ASV 4 had heel goed gezien dat hem niets kon overkomen en hij counterde fraai met een stukoffer in het centrum. Even leek ASV 4 terug te komen in de wedstrijd. De voor de ontbrekende Vincent Theissen ingevallen Eric Hartman koos tegen Ron Engelen met een loperoffer op h7 de aanval. Eric Hartman miste echter het juiste vervolg en bleef toen een stuk achter. Ook bij Rob van Belle ging het mis. Tegen de tijdcontrole vond Rein Visée een knappe winstweg in een boeiende partij. Jan Willem van Willigen moest tegen Anthony Migchels alle zeilen bijzetten om niet te sneuvelen. Met inventief spel hield de ook bij De Toren spelende Jan Willem van Willigen het nadeel binnen de remisemarges. Erik Wille wilde weer eens ouderwets door een muur heen. De verdedigingsmuur van Mathieu Roskam bleek echter ook met grof geweld niet te kraken. Hoe leuk het loperoffer op g2 er ook uitzag; het leverde nooit een winstkans op. Een leuke matcombinatie bracht de winst bij Roskam. Nico Schoenmakers kwam tegen Arnout Karssenberg zeer gedrongen te staan. Karssenberg kon daardoor naar hartelust aanvallen en net na de eerste tijdcontrole haalde de tweede invaller van De Toren het punt binnen. ASV 4 bleef door deze zware nederlaag een grote degradatiekandidaat. Aan die status kan alleen maar ontkomen worden met twee klinkende zeges. De mouwen moeten nu echt omhoog

Erik Wille