ASV-teams winnen hun KNSB-wedstrijden, maar verliezen OSBO-duels

Veldhoven – ASV 1 3-5
ASV 1 heeft na jaren van nederlagen de ban gebroken tegen Veldhoven. Aanvankelijk ging er nog wel het een en ander mis, waardoor ASV 1 tegen een 2½-½ achterstand aankeek, maar het herstel was er ditmaal wel. Eelco de Vries en Frank Wuts testten elkaar niet echt met een snelle remise als logisch resultaat. Veldhoven nam hierna het initiatief door een winstpartij van Albert Schenning. Sjoerd van Roosmalen was al iets minder uit de opening gekomen en na een afwikkeling restte een verloren eindspel. Ook bij Sander Berkhout ging het mis. De ASV-er gaf tegen Alan van der Heijden pardoes een pion weg en meteen stortte zijn stelling in. Wouter van Rijn zette ASV 1 weer op koers. Tegen Grisja Kodentsov kwam de ASV-er goed uit de opening. Hij verzwakte de vijandelijke koningstelling en sloeg toe. Een meevaller was vervolgens de zege van Remco de Leeuw. Thijs Laarhoven stond na de opening riant, maar in het vervolg zette de jonge Brabander niet door. Terwijl niemand nog een cent gaf voor de kansen van Remco de Leeuw herstelde zijn positie zich stukje bij beetje en toen hij zich losgewerkt had, was pionwinst al beslissend. Invaller Koert van Bemmel zag tegen collega-invaller Frans Wolferink het evenwicht nooit verbroken worden. Remise! Met nog twee partijen te gaan, gloorde de eerste zege sinds jaren in Veldhoven. Otto Wilgenhof vocht een ingewikkeld gevecht uit met Arnold Swinkels. Met het loperpaar in handen was de clubkampioen van ASV veel handiger en dat leverde de zege op. Olivier Bruning zette ASV tenslotte op winst. De ASV-er kwam met een klein voordeel uit de opening. Vervolgens stond Huub Schenning een truc toe die Olivier Bruning pionwinst opleverde. Dat in combinatie met een actieve koning bracht de winst. ASV 1 heeft daarmee de slechte competitiestart weer uitgewist en de veilig middenmoot is bereikt.

Borne – ASV 2 1½-6½ Op donderdagavond werd de toon al gezet. Teamleider en invaller Erik Mijnheer werd in een vooruitgespeelde partij overspeeld door Kees Verkooijen. Met die 1-0 voorsprong op zak ging ASV 2 vol goede moed op bezoek bij de rode lantaarndrager. Na twee slechte ronden was hield ASV 2 ditmaal huis in Borne. Toen de storm was gaan liggen was het al 0-6. Het tweede punt kwam van invaller Paul Schoenmakers. De koning van één van de vier invallers aan Bornekant Cor van Bree kwam niet uit het midden weg en daardoor ontstonden er verschillende penningen. Stukwinst maakte een eind aan dit duel. Bert Buisman werd niet noemenswaardig dwars gezeten door Theo Heeregrave. Al snel drong de routinier met twee torens de stelling binnen en de winst kwam daarna ook snel. Richard van der Wel voerde tegen Bert van den Akker de druk op. De zwakke pion op d6 viel en vervolgens werd ook nog een toren gewonnen. Fred Reulink zorgde tegen Norbert Waanders nog voor het vermakelijkste schaak. In goede stelling liet Fred Reulink zich flessen en dat kostte materiaal. De combinatie die de Maldenaar in ASV-dienst hierna toevallig in de stelling had, leverde hem weer een stuk op en daarna besliste een vrijpion het treffen. Henk Jan Heeregrave raakte tegen Siert Huizinga al in de opening een pion kwijt. Die pion werd een vrijpion en daar moest de Bornespeler een stuk voor geven, waarna een ongelijke strijd restte. Vervolgens was het woord aan Borne. Gonzalo Tangarife heeft tegen Johan Weber lang moeten vechten om niet onder de voet gelopen te worden. De bekerhouder van ASV bleef echter overeind en een remise was de beloning voor de vechtlust. Bij Fokke Jonkman ging het tenslotte mis. Fokke Jonkman sloeg een remiseaanbod van Patrick Munster af en zag deze vervolgens een stuk offeren voor een vrijpion. Dit stukoffer klopte niet en de winst was aanstaande toen de ASV-er na een foutje een pion zag doorlopen. Door deze ruime zege staat ASV 2 weer aan de bovenkant van de middenmoot. Het verschil met de toppers is echter groot en met de staartploegen maar twee punten. Waakzaamheid blijft geboden!

Sluit Venster
 

Schaakstad Apeldoorn 3 – ASV 3 5-3
ASV 3 heeft het niet kunnen bolwerken tegen het opgeleefde Schaakstad Apeldoorn 3. De Apeldoorners lijken nu alle ellende van het begin van het seizoen van zich af te spelen en met name Bennekom, dat in de titelrace met De Toren is verwikkeld, zal niet gelukkig zijn in deze fase nog tegen dit team te moeten spelen. Het duel opende rustig met een bloedeloze remise tussen Anne Paul Taal en Johan Engelen. Hierna verloor topscorer Theo Jurrius van de opgetrommelde versterking Eva-Maria Zickelbein. De sterke Hamburgse leek Theo Jurrius in een vreemde opening te overlopen. Ten koste van twee pionnen bleef de ASV-er echter in leven. Na stukverlies kwam toch nog onverwacht snel een einde aan dit leven. Edgar van Seben probeerde het lang in een lopereindspel met ieder vijf pionnen. Wim Sanders gaf echter geen krimp, zodat het toch remise werd. Ook Kees Sep ging ver in zijn pogingen René Nijland te laten sneuvelen. Het toreneindspel met ongelijke lopers bracht ook hier de puntendeling. Barth Plomp kwam tegen Nikolai Kabanof in een tactisch duel in de problemen. Pionverlies was het gevolg. Barth Plomp deed nog een alles-of-niets poging, maar die strandde bij de keuze mat of dameverlies. Gerben Hendriks deed als eerste iets terug voor ASV 3. Hans Bouwer werd ouderwet ge-h-lijnd. Dat leverde Gerben Hendriks twee pionnen en later de partij op. Ruud Wille en Erika Belle vochten in het laatste uur als leeuwen om nog een gelijkspel uit het vuur te kunnen slepen. Ruud Wille slaagde er echter niet in om een eindspel met een pion minder tegen Robert Verkruissen remise te houden. Tenslotte wist ook Erika Belle tegen Erik de Bekker een toreneindspel met een pion meer niet te winnen.

Het Kasteel – ASV 4 6½-1½
Een grote nederlaag en bijna een gelijkspel ligt soms dichterbij elkaar dan je zou verwachten. ASV 4 keek tegen Het Kasteel lang tegen een 2-1 achterstand aan. Erik Wille had in een volkomen gesloten stelling het loperpaar tegen Casper Hermeling. Dat bood weinig perspectief en het remiseaanbod werd aanvaard. Hierna werd Vincent Theissen in de koningsaanval overlopen door Daan Derks. Een mooie zege van de Wychenaar! Ivo van der Gouw wist tegen Willem van Berkel niet veel te bereiken en na dameruil kwam de remise niet als verrassing. In de resterende partijen stond alleen Nico Schoenmakers echt slechter en had Jacques Boonstra goede winstkansen. Op de andere borden kon nog van alles gebeuren. En misschien had ASV 4 nu eens de wind mee in het vierde uur. Bij Rob van Belle was dat in ieder geval niet zo. In een ingewikkelde partij stond Twan Rutjes steeds iets beter, maar er zaten verraderlijke kansen in de stelling, ook voor Rob van Belle. De ASV-er tastte echter mis en verloor materiaal. Na deze tegenvaller volgde een meevaller bij Jan Willem van Willigen. Willem Blankert had de druk flink opgevoerd en een nederlaag dreigde. Handig verdedigend won Jan Willem van Willigen in de tijdnoodfase een pion en hoewel de druk nog altijd groot was, was het verliesgevaar geweken. De stelling gaf echter weinig aanleiding remise te weigeren. Vervolgens miste Hans Rigter een grote kans om ASV 4 terug te brengen in de wedstrijd. Met een loperoffer had onze kopman Wesley van Nie voor de keuze mat of dameverlies kunnen stellen. “Eerst nog maar even een kwaliteit terugnemen”, dacht Hans en toen was de kans verkeken. Vervolgens werd Hans Rigter overspeeld. De lang verwachte nederlaag van Nico Schoenmakers tegen Henk van Kortenhof volgde hierna. Een vroeg kwaliteitsoffer bracht Nico Schoenmakers structureel in de problemen. Vrijpionnen beslisten het duel. Jacques Boonstra speelde opnieuw een prachtige partij. Na de eerste tijdcontrole had onze man tegen Léon ter Beek een loperpaar met een vrijpion tegen de toren. De winst was nog slechts een kwestie van tijd. Rond de 60e zet wilde Jacques Boonstra even te snel. Hij vergat een tussenschaak om torenwinst te krijgen en in plaats daarvan gaf hij een stuk weg. Sneu!!

ASV 4 is mede door de winst van Schaakstad Apeldoorn 3 en het gelijkspel van VSG bij Meppel in grote problemen gekomen. Daarbij is de situatie in de derde klasse C zorgelijk voor een drietal OSBO-teams en dat heeft consequenties voor de promotieklasse. Mochten er daar onverhoopt twee teams degraderen dan gaat immers ook de nummer acht uit de promotieklasse. De overlevingstocht duurt nog drie ronden met onder meer het onderlinge duel met VSG en SMB 3 te gaan.

Erik Wille