Zonnetje gaat schijnen voor ASV

ASV 1 boekte zaterdag haar eerste zege. Thuis werd het eveneens nog puntloze UVS uit Nijmegen met 5-2 geklopt. De eerste opwinding was na ruim een uur spelen toen de regen plaatsmaakte voor een waterig zonnetje. Die zon scheen precies bij de spelers in het gezicht, zodat alle tafels gedraaid werden en de zon tussen de spelers doorscheen. Toen daar geen lol aan te beleven viel, verdween de zon definitief achter donkere wolken.


Na zon twee uur spelen vielen de eerste beslissingen. Sander Berkhout leek eenvoudig een koningsaanval te krijgen tegen Rob Bisschops, maar toen deze de zwarte velden afdoende kon dekken, was een puntendeling het logische resultaat. Peter Boel bracht ASV 1 aan de leiding. Een fout in de opening kostte Kin Sung Cheung een pion, maar erger nog hierdoor bleven zijn stukken inactief. Boel liet niet meer los en won een kwaliteit en snel daarna de partij. Een tegenvaller was de nederlaag van Olivier Bruning. De Arnhemmer had de handen vol aan Luuk Peters, maar eenmaal in het eindspel aangeland leek remise haalbaar. Bruning koos echter voor een verkeerde pionnenruil en toen de koning van Peters in de stelling kwam, ging de ASV-er zelfs mat. Eelco de Vries had meer moeite om vanuit Tilburg de speelzaal te bereiken, dan met zijn partij. Toen tegen kwart voor twee eindelijk de eerste zet gedaan kon worden, pakte de kopman van ASV meteen de aanval. Met rokades op verschillende vleugels was De Vries veel sneller dan Ruud van der Plassche. Ook Wouter van Rijn won zijn partij. Dat ging niet zonder slag of stoot. Opponent Haselager offerde een pion voor een gevaarlijke aanval. Daar waar iedereen al zat te rekenen waar de ASV-er matgezet ging worden, bleef Van Rijn echter als een duivelskunstenaar overeind. In gierende tijdnood vond Haselager niet meer de goede zetten en een kwaliteitsoffer zonder perspectief bracht de Nijmegenaar een onverwachte nederlaag. In de analyse werd nog een studieachtige winstzet gevonden, maar daar had Haselager niets meer aan. Met een 3-1 voorsprong eindigde de eerste tijdcontrole. Remco de Leeuw was na een enerverend gevecht in een eindspel terecht gekomen met verre vrijpionnen tegen een stuk. Jan Spoorenberg vond in deze lastige positie de remiseweg. Sjoerd van Roosmalen vierde zijn rentree in ASV 1 met een zege op Thomas Willemsen. Willemsen bleef passief en via de open b-lijn pakte Van Roosmalen het voordeel. Langzaam maar zeker werd het punt binnen gehaald. Otto Wilgenhof speelde ondanks een vroege dameruil een ingewikkelde partij tegen Maarten van Rooij. Na de tijdcontrole restte een gunstig toreneindspel, maar meteen de eerste zet in dat eindspel was fout. Remise! Door de 5-2 winst is de weg omhoog weer ingeslagen.

ASV 2 heeft geen spat heel gelaten van WSG Winterswijk. De Arnhemmers die op het laatste moment Koert van Bemmel ziek zagen afhaken, versloegen de Achterhoekers met 6-1. Bert Buisman bereikte tegen Bert te Slichte niets en in een iets mindere stelling pakte Buisman de half. Hierna won Richard van der Wel. In een gambiet reageerde zijn tegenstander verkeerd. Deze blunder kostte een toren en een stuk. Ook Kees Verkooijen won snel. Een combinatie bracht stukwinst en het punt. Na een gedegen remise van invaller Ivo van der Gouw tegen Marcel Krosenbrink won Gonzalo Tangarife. Tangarife hield de geofferde gambietpion vast en won langzaam maar zeker meer pionnen. Met drie pionnen meer was het pleit beslecht.

Sluit Venster
 

Fred Reulink kwam uitstekend uit de opening, maar rokeerde op een verkeerd moment en dat kostte hem meteen een kwaliteit. Een sterk paard bracht echter trucs in de stelling. En zo kon Reulink steeds meer pionnen oprapen tot er weer een gewonnen stelling op het bord stond. Fokke Jonkman kreeg een remiseaanbod op het moment dat hij na eindeloos geschuif eindelijk een voordeeltje had. Ondanks lang proberen, was het plusje niet voldoende voor de winst. Siert Huizinga besliste zijn partij in het eindspel en bracht zo de monsterscore van 6-1 op het scorebord.


ASV 3 trad voor de tweede achtereenvolgende ronde tegen de koploper aan. En opnieuw werd gewonnen. Nu werd Bennekom met 4-3 verslagen. Edgar van Seben stond tegen Chris van Oosterwijk in een lopereindspel iets minder. Van Seben hoefde dan ook niet lang over een remiseaanbod na te denken. Gerben Hendriks ging het gevecht aan met Teunis Bunt. De aanval van Bunt was echter sterker en al snel stond Hendriks voor een onmogelijke opgave. Theo Jurrius trok dat nadeel recht. Al snel had Jurrius groot voordeel tegen Paul Dubbeld. De ASV-er miste nog wel een snelle winstweg, maar dat was slechts uitstel van executie. Vervolgens eindigden de twee topborden in remise. Bij Kees Sep tegen Hotze Hofstra was dat een reguliere uitslag. Barth Plomp en Nol Bovens vochten een veel enerverender potje uit. Barth Plomp vergat naar eigen zeggen een geofferd stuk voor te blijven en daarna gebeurde er van alles, waarbij ook Bovens had kunnen winnen. Het eindspel met lopers van ongelijke kleur was tenslotte remise. Anne Paul Taal maakte al in de opening een fout, maar opponent Bert Duijker strafte die niet af. Ook dit gevecht eindigde in een lopereindspel met lopers van ongelijke kleur. Na deze remise bracht Ruud Wille ASV 3 aan de leiding. Tegen Peter van Hoorn werd het voordeel steeds groter en in de tijdnoodfase werd het eindspel gewonnen. Restte het duel der routiniers. Erika Belle had weinig tijd en een lastige stelling tegen Jan Wouters, maar de Velpse bleef overeind. Belle ging de tijdnoodfase in met 3 tegen 18 minuten en ze kwam er zelfs met een minuscuul tijdvoordeel uit. Remise en 4 werd haar beloning.

ASV 4 heeft het tegen het sterke Meppel niet kunnen bolwerken. De Drenten wonnen met 3-5. Rob van Belle ging al in de opening in de fout. Met een pion minder en een hopeloze stelling restte een middag lang vechten, maar Roelof Jan de Wolde maakte geen fout meer. Nico Schoenmakers trok de opgelopen schade weer recht. In een partij met rokade op verschillende vleugels was de aanval van opponent Roel Donker ongevaarlijk, terwijl Schoenmakers over de h-lijn binnenviel. Die aanval was niet te stuiten. Vervolgens liep Meppel naar 1-4 weg. Jacques Boonstra leek volgens het voorbeeld van Nico Schoenmakers Andr Klomp op te rollen, maar deze vond steeds weer een fraaie verdedigingszet. De laatste leverde materiaal op. Ook bij Hans Rigter ging het mis. Het duel met Richard Berendsen was steeds binnen de remisemarges tot Rigter de dames op het verkeerde veld ruilde. Die fout werd fataal. Martin Weijsenfeld ging in tijdnood onderuit tegen Gerhard Pauptit. Juist toen de gelijke stelling in rook was opgegaan, ging Weijsenfeld door de vlag. Geheel onverwacht bracht Erik Wille ASV 4 weer dichterbij. Na al vroeg in de slechte partij de dame verspeeld te hebben tegen toren en stuk kreeg hij van Alwin Pauptit de kans trucs in de stelling te vlechten. Een matdreiging leverde dame tegen toren op en op de 40e zet blunderde Pauptit vervolgens nog een kwaliteit weg. Ook Jan Willem van Willigen kreeg iets meer dan verwacht. Tegen Rienk van den Berg was al snel een toreneindspel ontstaan dat remise zou gaan worden. Van den Berg probeerde het net te lang en toen kon Van Willigen afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Vincent Theissen vocht vervolgens tegen beter weten in voor het team. Het dubbeltoreneindspel met ongelijke lopers kon alleen bij een fout gewonnen worden. Kees Hoogendijk maakte die fout niet. Na zon zes uur spelen Theissen wel, waardoor een verdiende half achterwege bleef, maar zijn vechtlust werd gewaardeerd door zijn teamgenoten. ASV 4 blijft door deze nederlaag in de gevarenzone.

Erik Wille