Verslag 2e ronde KNSB competitie

ASV 1 – HMC 2 3˝-4˝
Het leek zaterdag in het grand-café van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum wel een kopie van het duel uit de eerste ronde tegen de reserves van landskampioen ZZICT. Ook toen werd met het kleinst mogelijke verschil verloren en ook toen moest ASV 1 in grote delen van de wedstrijd een achterstand goedmaken. Tegen de reserves van de kersverse meesterklasser HMC was het al niet anders. Het enige verschil was dat ASV 1 nu al binnen twee uur op achterstand stond. Otto Wilgenhof was te avontuurlijk en dat kostte een kwaliteit tegen Tom Verhoeven. In het treffen tussen Remco de Leeuw en Tim Mazajchik werd het evenwicht nooit verbroken al was de Bosschenaar daar niet van overtuigd. Olivier Bruning zag tegen Bob Jansen een kleine plus vervlakken en daar was remise ook al het logische resultaat. Via Sander Berkhout kwam ASV 1 weer op gelijke hoogte. David van Kerkhof gaf Berkhout alle gelegenheid tot winst te komen. Een vroege pionwinst gaf Berkhout een makkelijke middag. Bij Wouter van Rijn tegen Ronnie de Hoog werd de stelling dichtgeschoven en dat bood logischerwijze in het lopereindspel weinig perspectief. Tot dat moment mocht ASV 1 nog wel hopen op een goed resultaat. Helaas ging het toen mis bij Peter Boel. Boel opende tegen Twan Burg met een pionoffer voor een flink ruimtevoordeel. De ASV-er miste vervolgens een winstkans en blunderde een tweede pion weg. Een wanhoopspoging leidde tenslotte niet tot de gehoopte redding. Eelco de Vries profiteerde van te voorzichtig spel van Jeroen van den Bersselaar. Met een paardoffer werd de winst binnengehaald. 3˝-3˝ en alle ogen waren gericht op het eindspel van Bert Buisman tegen Gert de Rooij. De Rooij had een vroeg remise-aanbod van Buisman afgeslagen, maar in het eindspel leek remise toch de uitslag op 4-4 te gaan brengen. De Arnhemse invaller wist echter de remiseweg niet te vinden. Buisman offerde een pion, maar dat bracht niet het eerste matchpunt. ASV staat nu puntloos bij de laatste drie in plaats van hoopvol bij de eerste drie. Het duel met UVS in de komende ronde is nu om heel andere redenen van groot belang!

ASV 2 – Lewenborg 2-6
‘Een maatje te groot’, was de enige conclusie die op zijn plaats was. ASV 2 kwam na een bloedeloze remise van invaller Theo Jurrius tegen Roelof Rubingh op voorsprong. Teamcaptain Richard van der Wel zag zijn opponent Francois Wehkamp in de aanval forceren. Van der Wel counterde met een leuke combinatie. Kees Verkooijen was vervolgens niet opgewassen tegen John Riksten. Fred Reulink hield Bart van Gelder keurig op remise: 2-2. Hierna was de koek op. Eerst verloor Siert Huizinga na een stukoffer van Arjan Blokzijl. Fokke Jonkman maakte in het vierde uur een fout en bleef met een verloren eindspel zitten tegen Martin Riksten.

Sluit Venster
 

Koert van Bemmel leek te gaan aanvallen, maar zag daar op het laatste moment van af. De wat gekunstelde zettenreeks gaf Adrian Clemens vervolgens voldoende aanknopingspunten voor een zege. Ook Gonzalo Tangarife ging onderuit. Zoals hij zelf zo vaak wint, ging het nu andersom. Na pionverlies van de ASV-er maakte de Groninger Harold van Heeringen geen fout meer.

ASV 3 – VSG 5˝-2˝
Toen ASV 3 al op twee borden voordeeltjes had behaald, kregen Barth Plomp en Kees Sep aan de topborden remise aangeboden. Plomp speelde zo remise tegen Lambrechts, terwijl Sep tegen Boterenbrood de vrede tekende. Via de open c-lijn voerde Ruud Wille de druk op tegen Cor Petersen. Dat leverde een pion op en niet veel later de partij. Gerben Hendriks kreeg van Heuzen enkele offer voorgeschoteld. Hendriks liet het zich allemaal bewijzen en dat gebeurde niet: 3-1. Edgar van Seben won tegen Hollmann een pion en dat was voldoende voor de zege. Erika Belle hield aan bord 1 Westra makkelijk op remise en dat bracht de matchpunten naar Arnhem. Anne-Paul Taal (tegen Janssen) en Ivo van der Gouw (tegen De Hoop) knokten nog een poosje door, maar ook hier werd uiteindelijk de vrede getekend.

Bennekom – ASV 4 5˝-2˝ Zonder de aan het derde uitgeleende Ivo van der Gouw wachtte ASV 4 een heet middagje in Bennekom. Al snel keek ASV 4 tegen een achterstand aan. Aanvankelijk leek Vincent Theissen comfortabel uit de opening gekomen te zijn tegen Chris van Oosterwijk. Theissen nam echter niet de tijd zijn stelling verder te versterken en toen kreeg de ASV-er een messcherpe counter om zijn oren met mat als triest einde. Na een keurige remise van Nico Schoenmakers tegen Bert Duijker bracht Erik Wille ASV 4 weer naast Bennekom. Na een openingsfout van Paul Dubbeld won Wille een pion en dat bracht meteen makkelijk aanvalsspel. In die aanval haalde de captain materiaal op. In het vierde uur ging het vervolgens helemaal mis. Eerst werd Jacques Boonstra op hardhandige wijze gestraft voor het niet ontwikkelen van zijn stukken. Een schijnoffer van Jan Wouters leek slechts een pion te kosten, maar Boonstra bleek na nog een torenoffer gewoon mat te gaan. Rob van Belle had na een schijnoffer een pion op h7 verspeeld en later schoot Van Belle er tegen invaller Mark van Lelieveld nog een kleinood bij in. Het loperpaar had de strijd wellicht nog wat kunnen rekken, maar in tijdnood werd een van dit duo ingesloten. Ook bij Jan Willem van Willigen ging het mis. Een voorzichtige partijopzet gaf opponent Noël Bovens spel in het centrum. Waarschijnlijk had Van Willigen in de tijdnoodfase ergens een weg naar remise, maar met weinig minuten op de klok vond de ASV-er die niet. Bovens vond een mat wel. Tony Hogerhorst viel zeer verdienstelijk in. De sterke Teunis Bunt moest hard werken met een kwaliteit tegen twee pionnen. In tijdnood vond Hogerhorst de goede zetten niet meer en dat kostte hem een stuk. Pas bij 5˝-1˝ kon ASV 4 nog wat terugdoen, al was dat voornamelijk te danken aan Hotze Tette Hofstra die teveel wilde. Routinier Hans Rigter beëindigde het duel staande vanwege de pijn in zijn rug en hij bleef op het bord ook nog eens fier overeind.

Erik Wille