Verslag 1e ronde KNSB competitie

ASV1 redt het net niet tegen sterk ZZICT2

De spelers van ASV 1 krabden zich na het met 4½-3½ verloren duel met ZZICT 2 achter de oren. Hier was toch winst mogelijk geweest. De Arnhemmers die zonder Sander Berkhout en Sjoerd van Roosmalen een nagenoeg compleet ZZICT 2 troffen, hielden meer dan goed stand. Wouter van Rijn liet van de stelling van Gert Timmerman weinig heel en dat bracht een snelle 0-1. De remise van Olivier Bruning tegen invaller Boogaard was de eerste kleine tegenvaller. Bruning speelde na een agressieve openingsopzet te voorzichtig, waardoor remise restte. Onverwacht kwam de nederlaag van invaller Koert van Bemmel. De speler van ASV 2 bleek een duivelskunstenaar in zeer gedrongen positie. Rex van Dijken zag Van Bemmel zich bevrijden en het voordeel pakken. Een blunder van de ASV-er kostte een kwaliteit en de partij. Ook bij Otto Wilgenhof ging het mis. De clubkampioen van ASV waagde tegen Theo Hommeles op de damevleugel iets teveel. Hommeles profiteerde handig van zwaktes in Wilgenhofs stelling. Na pionverlies bleef Wilgenhof kansloos. De achterstand was echter van korte duur. Remco de Leeuw kreeg tegen Matthias Oomens vanuit de opening groot voordeel. Pionwinst en een sterke koningsaanval gaven De Leeuw een plezierige middag. Stukwinst bracht de zege. De resterende stellingen boden perspectief op tenminste een gelijkspel.

Dat kwam er echter niet. Eerst miste Peter Boel in een partij met wisselende kansen de winst tot twee keer toe tegen Puck Leijnen. In vliegende tijdnood werd het een foutenfestival dat in remise eindigde. Ook bij Fokke Jonkman verdween na de tijdnood een klein voordeel. Het eindspel met twee torens ieder gaf Robert Klomp al grote remisekansen, zodat na een foutje van Jonkman de remise niet vreemd was. Restte bij een 3½-3½ tussenstand een geweldige partij tussen Eelco de Vries en Johan van Mil. De eerste veertig zetten werd het evenwicht nauwelijks verbroken. In het vervolg bleek Van Mil toch handiger dan De Vries. Dat resulteerde in een eindspel van toren en loper tegen toren, loper en paard met nog een minuut of twintig te spelen. Die stand stond nog steeds op het bord toen Van Mil nog drie minuten had en de ASV-er nog zeven. Van Mil bleek het echter uitstekend gespeeld te hebben en met nog een minuut bedenktijd ontstond koning, paard , loper tegen kale koning van De Vries.


Sluit Venster
  Van Mil bleek de techniek van het matzetten in die materiaalverhouding zeer goed te beheersen: 4½-3½. Goed Arnhems spel bleef zo zonder beloning. Op belangrijke momenten werden punten gemorst en dat kostte uiteindelijk zelfs nog het gelijkspel.

ASV 2 maakt het zichzelf moeilijk tegen Dr Max Euwe 2
Zo krap als de spelers zaten in het clublokaal van Dr Max Euwe, zo krap werd ook de zege van ASV 2: 3½-4½. ASV 2 dat de drie topborden miste, kwam na ruim twee uur spelen al op 0-2. Eerst won Siert Huizinga eenvoudig van invaller Van Rijssen. Een te vroege paardactie werd afgestraft met pionwinst en via aftrekschaak kwaliteitswinst. Van Rijssen liet het zich niet meer bewijzen. Ook Erik Wille beperkte zich tot het oprapen van geofferde stukken. Opponent Harrie Broeken was gefocust op een mat op b8, maar het kwam zelfs niet van een schaakje. Kees Sep bleef tegen Anne Veltman op remise steken. Met zwartspelend kwam Sep niet in de problemen. Het pioneindspel leende zich tenslotte niet voor risico’s. Hierna begon ASV 2 onzorgvuldig te spelen. Eerst greep Barth Plomp tegen (intern) clubgenoot Laurens Snuverink mis. De dame van Snuverink drong de koningsstelling van Plomp binnen en na ween kwaliteitsoffer volgde mat. Gonzalo Tangarife herstelde de marge van twee. Tarasz Boguslavskij werd met actief stukkenspel in het nauw gedrongen. Na stukkenruil won Tangarife een pion en het resterende toreneindspel was kinderspel voor de nieuwkomer in ASV 2. In de resterende drie partijen was inmiddels Enschedees voordeel. Daar waar Fred Reulink het winnende punt had zullen scoren, was een vrijpion hem noodlottig geworden. Stukverlies leek hem de partij te kosten tot hij dit stuk onverwacht terugkreeg op de 40e zet. Voor Reulink restte een dame-eindspel met twee tegen drie pionnen. Richard van der Wel had een aanval van Raoul van de Oudeweetering weerstaan. Daar bleef een eindspel van twee torens tegen toren, loper en twee pionnen. Als laatste knokte Kees Verkooijen nog tegen Albert Vasse. Verkooijen had eeuwig schaakkansen met dame tegen toren en twee stukken. Richard van der Wel hield zijn stelling vrij snel remise door actief te spelen. Verkooijen leek dichtbij eeuwig schaak, maar toen hij stukwinst verkoos boven schaakjes geven, ging het toch snel mis. Fred Reulink vocht een prachtige dame-eindspel uit met Arne Grutter. Beide koningen stonden bijna mat en voor beide spelers stond er de druk op van het redden van een matchpunt. Toen de eerste winstpoging van Grutter mislukte, koos deze meteen voor remise, daar waar wellicht nog meer mogelijkheden waren. ASV 2 was blij met de terechte, maar moeizaam

Erik Wille