Verslag 3e ronde KNSB competitie

ASV heeft zich dankzij een 5½-2½ zege op UVS weer een plaats in de middenmoot verschaft. De Arnhemse schakers spelen de laatste jaren traditiegetrouw met de besten mee in de sterke tweede klasse D, maar steeds restte een plaats bij de eerste vier. De ambitieuze Arnhemmers stelden dit seizoen het kampioenschap als doel, maar tegen de reserves van landskampioen ZZICT en meesterklasser HMC werd twee keer nipt verloren en zo was het perspectief aan de vooravond van het duel met UVS heel anders.

De eerste opleving in de wedstrijd was een protest van Pim Haselager van UVS, omdat hij tegen de zon in moest kijken. Wedstrijdleider Slagter uit Ede suste het incidentje door de tafels te draaien. De zon scheen toen tussen de spelers door en zo was iedereen weer tevreden. De zon verdween hierna weer achter donkere wolken, maar gelukkig hingen die boven de Nijmeegse borden. Het duel van Pim Haselager tegen Wouter van Rijn werd cruciaal in dit treffen.

Wouter van Rijn is in de schaakwereld bekend van het gooien van dobbelstenen om zijn eerste zet te bepalen, haalde in zijn laatste zeven partijen voor ASV 6½ punt. Hoewel Van Rijn niet als een bijgelovige speler bekend staat, gooit hij sinds zijn laatste nederlaag in de competitie van afgelopen seizoen met andere dobbelstenen: “Ik was mijn dobbelstenen kwijt en nu gooi ik met rode”, vertelt Van Rijn.

Sluit Venster
 

Tegen UVS won de ASV-er al snel een pion, maar daarna overschatte de ‘dobbelking’ zijn stelling. Haselager kreeg prachtige aanvalskansen en niemand gaf nog een stuiver voor de kansen van Van Rijn. “Ik denk dat ik tussen de twintigste en vijfentwintigste zet verloren heb gestaan”, aldus Van Rijn over die fase in de partij. Intussen was ASV op een 2½-1½ voorsprong gekomen, dankzij overtuigende zeges van Peter Boel en Eelco de Vries. Boel won al snel een pion tegen Kin Sung Cheung. De achtergebleven ontwikkeling van Cheung werd hem daarna noodlottig. De Vries had meer problemen met de NS dan met zijn tegenstander. Vanaf Den Bosch moest de Tilburger met de bus en zo kwam de kopman van ASV bijna drie kwartier te laat voor zijn partij met Ruud van der Plassche. Dat tijdnadeel deerde De Vries niet en in de aanval werd het punt snel gemaakt.

De ASV-ers haalden opgelucht adem toen Wouter van Rijn was ontsnapt aan een nederlaag. Een sterk paard neutraliseerde de kansen van Haselager en juist toen remise in het verschiet lag, liep de UVS-er in de laatste truc van Van Rijn. Kwaliteitswinst bracht het punt en dat betekende 3½-1½ in plaats van een gelijke tussenstand. De resterende drie partijen waren daarna ook van iedere druk ontdaan en ASV liep eenvoudig weg naar 5½-2½ onder meer door een zege van Sjoerd van Roosmalen op Thomas Willemsen. De zon gaat daarmee weer schijnen voor de ASV-ers.

Erik Wille De Gelderlander