Verslag 2e ronde KNSB competitie

Degradatiegevaar in plaats van kampioenskansen voor ASV is de voorlopige conclusie na twee nipte nederlagen van de Arnhemse schakers. Zaterdag werd met 3½-4½ verloren van het tweede team van de meesterklasser HMC. De Arnhemmers bleven daardoor puntloos en moeten dus in eerste instantie even naar beneden kijken. De komende wedstrijd tegen UVS krijgt zo een heel andere lading dan vooraf verwacht. “Het is vreselijk balen dat we weer net verloren, maar ik neem toch aan dat we tegen UVS niet in de problemen komen”, bleef captain Otto Wilgenhof hoopvol.

Wilgenhof stak ook de hand in eigen boezem, want de Dierenaar verloor ook zijn tweede partij. Ditmaal door een te roekeloos plan. Materiaalverlies zorgde voor een snelle nederlaag tegen Tom Verhoeven. Vervolgens ging het de rest van het duel gelijk op, waarbij ASV steeds een achterstand moest goedmaken. De eerste die dat deed was Sander Berkhout. David van Kerkhof legde de Arnhemmer daarbij geen strobreed in de weg. Peter Boel is uit hetzelfde hout gesneden als Otto Wilgenhof, dus ook Boel zocht de aanval tegen Twan Burg. Het na een pionoffer verkregen ruimtevoordeel leek de winst te gaan brengen, maar Boel miste de beste voortzetting. Een blunder kostte een tweede pion en een va banque torenoffer bracht niet meer de gewenste redding. Opnieuw kwam ASV echter terug. Kopman Eelco de Vries profiteerde van te voorzichtig spel van Jeroen van den Bersselaar. Bij een 3½-3½ tussenstand restte nog het duel van invaller Bert Buisman en Gert de Rooij. In een lopereindspel leek remise de meest waarschijnlijke uitslag, maar Buisman zag geen kans de remiseweg te vinden.

Sluit Venster
 

Bennekom ligt op kampioenskoers.

De Zuidveluwse ploeg is na de overtuigende 5½-2½ zege op ASV 4 de enige ongeslagen ploeg in de promotieklasse. Zaterdag kwam Bennekom in De Commanderij niet in gevaar. Chris van Oosterwijk bracht Bennekom al na twee uur aan de leiding. Zijn wat naïef spelende opponent Vincent Theissen werd na een kwaliteitsoffer matgezet. In het vierde uur zette Bennekom de zwakke Arnhemse ploeg pas op grote achterstand. Doordat Paul Dubbeld na een fout in de opening kansloos had verloren van de sterkste Arnhemmer Erik Wille was het intussen1½-1½, maar dat veranderde in minder dan geen tijd in een 5½-1½ voorsprong. Hoogtepunt van de middag was de zege van Jan Wouters. de veteraan offerde Jacques Boonstra wel heel fraai mat. Invaller Mark van Lelieveld profiteerde vervolgens handig van de vele fouten van Rob van Belle en ook Noël Bovens boekte een goede overwinning op Jan Willem van Willigen. Daarmee was de zege al een feit,maar dat weerhield Teunis Bunt er niet van invaller Tony Hogerhorst te kloppen. In een enerverende partij maakte de Arnhemmer in tijdnood grote fouten. Hotze Hofstra wilde tenslotte teveel tegen routinier Hans Rigter en verloor zelfs nog.

Erik Wille De Gelderlander