Voorbeschouwing competitie seizoen

Zaterdag begint voor de schakers van ASV en De Toren het competitieseizoen. Beide clubs hebben met hun hoofdmacht kans op de titel. Al lijkt de klus voor De Toren in de promotieklasse van de OSBO-competitie een veel makkelijkere dan die van ASV twee klassen hoger in de tweede klasse van de KNSB-competitie..

ASV opent zaterdag evenals afgelopen jaar de competitie tegen het Apeldoornse De Schaakmaat. Vorig seizoen won ASV dat treffen maar net na een vroeg 2½-½ achterstand. Toch is ASV ook zaterdag op papier weer favoriet. Sterker nog: op grond van de gemiddelde ELO-rating (waarderingsgetal van schaaksterkte, red.) is ASV na de reservers van landskampioen ZZICT de grootste kanshebber op de titel. Captain Frank Schleipfenbauer realiseert zich de betrekkelijkheid van dergelijke cijfers: “We doen bovenin wel mee, maar of het genoeg is voor de titel, is nog maar de vraag”. Schleipfenbauer lijkt voorzichtig, maar ASV speelt opnieuw in de sterkste tweede klassepoule, waarin het verschil tussen de sterkste teams en de degradatiekandidaten gering is. De kans op misstappen is daardoor groot. “De poule is opnieuw sterker geworden. Met Sopsweps ’29 hebben we de nummer twee van een andere poule erbij gekregen. Verder is Voerendaal gepromoveerd, maar dat team is op papier gelijkwaardig aan ons team en met ZZICT 2 hebben we ook nog eens een sterke degradant erbij”, is Schleipfenbauer scherp in zijn kansberekening.

Hoe sterk de poule is blijkt wel uit het feit dat Sopsweps ’29 volgens de ELO-cijfers ruim de zwakste is in deze klasse. Niet alleen de concurrentie is echter sterker geworden. Dat geldt zeker ook voor ASV. “Iedereen is wat vooruit gegaan in het afgelopen seizoen. Olivier Bruning is erbij gekomen. En dat is een goede aanvulling.

Sluit Venster
 


Er zit bij Olivier zeker nog groei in. Verder hebben we Sherman Maduro als invaller achter de hand”, vertelt de 37-jarige Doesburger. Om te vervolgen: “De cijfers zeggen lang niet alles. Een ‘goed team’ kan ver komen”. Het is dus aan ASV om te laten zien dat het een ‘goed team’ is.

De Toren-captain Thomas van Nispenrode is heel duidelijk over de doelstelling voor komend seizoen: “We zijn wel van plan om kampioen te worden. In principe moet elke wedstrijd gewonnen worden. Dat is het uitgangspunt”. De uitspraken van Van Nispenrode lijken arrogant, maar niets is minder waar. Het team van De Toren is flink versterkt en is daardoor veel te sterk voor de promotieklasse. “We hebben met de terugkeer in het eerste van Anthony Migchels en de komst van Jeroen Bosch van Rosenthal twee sterke en geroutineerde krachten erbij. Daarnaast hebben we met Bob Beeke een topspeler, waar iedereen ontzag voor zal hebben”, onderbouwt de nieuwe teamleider van De Toren zijn optimisme. In het verleden struikelde De Toren nog wel eens over de zwakkere teams. Van Nispenrode is daar nu echter niet meer bang voor: “Dat moet inderdaad anders. Maar alle spelers in het team zijn sterker geworden en door de twee nieuwe spelers zakken veel spelers ook nog eens een paar borden”. De captain van de Zuidarnhemse schakers ziet met vertrouwen het openingsduel tegen Het Kasteel tegemoet: “Afgelopen seizoen wonnen we al ruim van dat team. Het zijn overigens wel goede tegenstanders, maar we moeten gewoon winnen”.

Teamsamenstellingen: ASV: Eelco de Vries, Otto Wilgenhof, Wouter van Rijn, Remco de Leeuw, Sander Berkhout, Frank Schleipfenbauer, Peter Boel en Olivier Bruning

De Toren: Bob Beeke, Anthony Migchels, Jeroen van Onzen, Jeroen Bosch van Rosenthal, Bart van Onzen, Rein Visée, Arnout Karssenberg en Thomas van Nispenrode

Erik Wille De Gelderlander