ASV1 pakt koppositie in tweede klasseD
Blijven winnen was het devies. Immers, het onderlinge treffen met Voerendaal staat in de 8e ronde nog op het programma en in die wedstrijd zou dan de koppositie gepakt moeten worden. Vooraf was het lange tijd onduidelijk of ASV 1 compleet zou kunnen aantreden, maar alle niet grijpbare factoren zaten mee en zo togen onze vaste acht naar Dorst nabij Breda om daar het uit de eerste klasse gedegradeerde ZZICT 2 te bestrijden.

Al snel bleek ASV 1 klaar voor deze klus. Peter Boel pakte Alette van Weersel vanuit de opening stevig aan. Een vroeg stukoffer werd niet nauwkeurig genoeg beantwoord en vrij snel bracht Peter Boel ASV op voorsprong. Na een puntendeling van Frank Schleipfenbauer wist ook Wouter van Rijn te winnen. Suurwaard kon onvoldoende tegenspel bieden aan de dadendrang van de Arnhemmer. Otto Wilgenhof zoekt altijd complexe standen. Tegen Rex van Dijken was het dan ook weer een tactisch gevecht, waarbij Otto Wilgenhof zijn dame in liet staan in de wetenschap dat hij genoeg materiaal terug zou krijgen. Van Dijken produceerde echter een tussenzet. Na lang gepeins besloot de ASV-er zijn dame niet weg te halen, maar die van de tegenstander aan te vallen. De moeilijke keuze die hij daarmee voor Van Dijken liet, bleek te moeilijk. Bij een juiste afwikkeling had Van Dijken een eindspel met een minuspion kunnen bereiken. Nu hield Wilgenhof een kwaliteit en een pion over (zie hier partij van Dijken - Wilgenhof). Na een nederlaag van Olivier Bruning was het de tegen een nederlaag strijdende Eelco de Vries die ASV 1 op 2-4 bracht. Theo Hommeles wist met twee paarden en drie pionnen tegen paard, loper en twee pionnen geen winstweg te vinden. Sander Berkhout leek lange tijd op winst af te stevenen. Na een blunder moest hij zelfs nog knokken voor remise, maar dat was Berkhout wel toevertrouwd. Ook Remco de Leeuw bracht nog een half punt in. Een klein voordeeltje bleek te klein voor de winst.

Om 21.00 uur vertelde de uitslagendienst het heugelijke nieuws dat D4 in Oosterhout met 6-2 van Voerendaal gewonnen had. Door deze uitslagen heeft ASV nu ineens een punt meer dan Voerendaal en Veldhoven. Dat betekent dat ASV 1 nu een beetje lucht heeft in de titelrace, maar wat is dat waard in deze fase van de competitie. Elke wedstrijd kan gewonnen en verloren worden. De belangen zijn immers groot. Zeker is dat ASV 1 het zwaarste programma heeft. De volgende ronde wacht Sopsweps ’29. Een zeer gevaarlijke tegenstander. ASV 1 moet dan ook oppassen dat ze niet maar één ronde plezier hebben van de koppositie.

Sluit Venster
 
ASV 2 heeft een punt achterstand opgelopen op koploper Almere. Terwijl Almere in Veenendaal niets heel liet van de plaatselijke schakers, had ASV 2 de handen vol aan Winterswijk. In twee vooruit gespeelde partijen hadden Fred Reulink en Theo Jurrius puntendelingen geproduceerd. Afgelopen zaterdag moest het dus gebeuren. Het begon echter slecht. Richard van der Wel had 40 zetten genoteerd toen hij door de vlag ging. Bij reconstructie bleek hij een notatiefout gemaakt te hebben. Dat leverde in een onduidelijke stelling een onnodige nederlaag op. Kees Verkooijen bracht ASV 2 weer naast Winterswijk. Zijn partij was zo fraai, dat we deze waarschijnlijk binnenkort wel in ASV-Nieuws of op de site terug zullen zien. ASV 2 was er echter nog niet. Eerst verloor invaller Siert Huizinga kansloos en vervolgens moest ook Kees Sep aan het eerste bord het hoofd buigen. Sjoerd van Roosmalen en Koert van Bemmel gingen echter niet onder de druk gebukt. Beide ASV-ers wonnen hun voordelige stellingen en hielden de schade zo beperkt tot één punt.

Op het programma staan nu twee zware wedstrijden tegen de degradatiekandidaten Hardenberg 3 en Sneek. Twee ploegen die alles uit de kast zullen halen om punten te halen. Mocht ASV 2 die aanvallen weerstaan, dan wacht een mooie finale in en tegen Almere, de ploeg van ex-ASV-er Pieter de Jager.
ASV 3 heeft kansloos in Wychen verloren van Het Kasteel. De hele wedstrijd was het wachten op het moment dat het mis zou gaan. Een vroege remise van Hans Rigter tegen Ritchy Duin kon na grootscheepse stukkenruil niet voorkomen worden. Ook Ivo van der Gouw moest tegen Caspar Hermeling verstandig zijn. In een potdichte stelling had Ivo van der Gouw een flinke achterstand in tijd. Ook daar was remise de uitslag. Anne-Paul Taal profiteerde in een gunstig eindspel van zijn actievere stukken. Pionwinst brak het verzet van Daan Derks. Erik Wille leek ook een duit in het zakje te doen. Handig manoeverend leek de captain van ASV 3 de vijandelijke dame ingesloten te hebben. Een fraai stukoffer van Léon ter Beek deed de kansen echter keren. Angst voor een vrije h-pion was een slechte raadgever voor Ter Beek. Vandaar dat het nog juist remise werd. Hierna was de koek op. Eerst bezweek Gonzalo Tangarife onder de druk van Henk van Kortenhof. De ex-ASV-er profiteerde van de zwakke koningspositie van Tangarife. Materiaalverlies beslechtte het pleit. Erika Belle werd intussen onder de voet gelopen door invaller Twan Rutjes. Toen mat niet meer te voorkomen was, staakte Erika Belle de strijd. Ruud Wille had na een goede opening het initiatief uit handen gegeven,. Een penning van Willem van Berkel werd hem fataal. Stukverlies kostte het punt. Dat gold ook voor Johan van den Brink. Wesley van Nie kwam over de h-lijn de stelling van de ASV-er binnen en ook in dat geval kostte het een stuk. Na 3½ uur schaken zaten de spelers van ASV 3 weer in de auto naar Arnhem.

Erik Wille