ASV opent schaakjaar 2004 overtuigend met drie zeges.
Wat een feest was het op de eerste schaakzaterdag na een gedwongen winterstop van zes weken. De drie ‘zaterdagteams’ van ASV sloegen in de vijfde ronde gedrieën toe. Dat gebeurde van ASV 1 en ASV 2 ook nog eens tegen concurrenten voor een hoge klassering.

ASV 1 – D4 6-2
Het treffen tussen de twee directe achtervolgers van koploper Voerendaal werd in het vierde uur een eenzijdig duel. Het Oosterhoutse D4 had geen weerwoord op de doortastendheid van de ASV-ers. Nadat eerst Remco de Leeuw in de tijdnood van zijn opponent Henk Jan Janssen een handig remise-aanbod gehonoreerd zag, kon Sander Berkhout tegen Arben Dardha niet aan remise door eeuwig schaak ontsnappen. Frank Schleipfenbauer bracht ASV vervolgens aan de leiding. Maykel Smits had na een kwaliteitsoffer van de ASV-captain niets meer in te brengen. Actief stukkenspel leverde materiaal op. Eelco de Vries zette ASV op 3-1. Hij hield aan een moeilijk gevecht een pion over en toen Marc Caluwe torenruil toestond in het toreneindspel was het vervolg met 5 tegen 4 pionnen eenvoudig. Nog even kwam D4 terug. Peter Boel was in enorme tijdnood geraakt tegen Robert van Vossen. In die fase offerde Peter Boel een stuk voor twee vrijpionnen. Die werden echter gestuit. Wouter van Rijn stond tegen Thibout Vandenbussche aanvankelijk moeilijk, maar na dameruil waren de problemen opgelost. De ‘dobbelking’ wist uiteindelijk een lopereindspel met dodelijke precisie tot winst te voeren. Invaller Bert Buisman speelde tegen Jimmy van de Vreede een goede partij. Een ingewikkeld middenspel bracht op de veertigste zet een kans, die Bert Buisman meteen benutte. Met twee stukken voor de toren was de ASV-er vervolgens superieur in het eindspel. De slotpartij tussen Otto Wilgenhof en Vincent Maes had een hoog vermakelijkheidsgehalte. Net na de eerste tijdcontrole wist Otto Wilgenhof al te melden, dat hij de winst binnen handbereik had. Zijn eeuwige optimisme leek uit te komen, want hij wist de dame te winnen tegen toren en paard. In het vervolg liep Otto Wilgenhof echter met open ogen in een truc met als gevolg dat hij de dame weer moest inleveren. Met drie pionnen voor een stuk bleef Wilgenhof toch de sterkste, zodat de zege vanwege de grootte extra glans kreeg.

ASV 2 – ESGOO 2 5-3
Het is een genoegen om dit seizoen de prestaties van het tweede te volgen. Na enkele kwakkeljaren staat er weer een team, dat moeilijke momenten overleeft en ook tegen sterke tegenstanders kan winnen. Het ambitieuze ESGOO 2 had de toppers Peter Bolwerk, Paul Bierenbroodspot en Wouter Spoelman thuisgelaten of in het eerste ingezet. Een meevaller dus al voor aanvang van het treffen. Het is echter maar de vraag of een compleet ESGOO 2 deze zaterdag ASV 2 wel had kunnen stuiten, want de Arnhemmers speelden zeer goed. Richard van der Wel gaf als captain een duidelijke koers aan door al na twee uur te winnen. Hoewel Richard van der Wel aangaf niets gezien te hebben, was dat in ieder geval op het moment dat hij een toren won niet het geval. Een van de mooiste zeges kwam op naam van Sherman Maduro. Al vroeg in de partij werd de druk in het centrum opponent Martin Brinkman teveel. Een vrijpion op d6 ondersteund door een toren op de zevende rij bracht de winst. Kees Sep had een zware middag tegen het jonge talent Ali Bitalzadeh. Toch speelde de marathonloper lange tijd goed mee. In het vierde uur werd een overbelasting hem echter fataal. Een dreigend mat achter de paaltjes kostte Kees Sep materiaal.

Sluit Venster
 


ASV 2 liet zich door deze tegenslag niet afleiden. Fred Reulink kreeg van de anders zo rustig spelende Ronald Keizer een stukoffer voorgeschoteld. Fred Reulink verdedigde zijn koningsstelling nauwkeurig en sloeg vervolgens in de tegenaanval toe. Ook Sjoerd van Roosmalen speelde een mooie aanvalspartij. Ernst Jan Pluim Mentz werd in het nauw gedreven na het openen van de g- en de h-lijn. De ASV-er kreeg een toren op de zevende rij en een snel mat was aanstaande. Sjoerd van Roosmalen koos echter voor een afwikkeling naar een toreneindspel met drie pionnen meer. Ook genoeg voor de 4-1. In de resterende drie eindspelen moesten de ASV-ers alle zeilen nog bijzetten om niet alsnog een punt te verspelen, maar ook in die fase toonden de mannen van Richard van der Wel zich koelbloedig. Theo Jurrius wist zich niet te redden, nadat een spectaculaire partij tegen Boris Tsoukerman was overgegaan in een lopereindspel met een pion minder. Koert van Bemmel bleef overeind tegen de aanhoudende druk van Achim Bündgen. Ook in het eindspel pareerde Koert van Bemmel alle winstpogingen van zijn tegenstander. Uiteindelijk brachten twee ‘kale’ koningen het beslissende halfje. Kees Verkooijen had intussen zijn eindspelproblemen tegen André Langendijk ook opgelost. In het paardeindspel kon Kees Verkooijen zijn paard geven voor de laatste pion. Ook hier een remise dus! Doordat Almere in het andere toptreffen met 5½-2½ won van Unitas 2 gaat Almere met 2½ bordpunt voor op ASV 2 aan de leiding. Te mooi om waar te zijn? Een hoge klassering is nooit te mooi!

ASV 3 – Wageningen 3 5-3
ASV 3 revancheerde zich deze zaterdag voor het matige optreden in Bennekom half december. Het op papier zwakkere Wageningen 3 bleek een uitstekende tegenstander om de revanchegevoelens op bot te vieren. Siert Huizinga had aan de jonge Jeroen Franssen geen kind. Vanuit de opening werd Franssen onder grote druk gezet. Juist toen die druk wat afnam, snoepte Siert Huizinga een toren mee. Na een remise door eeuwig schaak van Erik Wille tegen Ko Wiersma bracht Gerben Hendriks ASV 3 op een 2½-½ voorsprong. Jan Hendrik Neuteboom offerde in de tijdnoodfase bijna elke zet een stuk. Gerben Hendriks raapte al het materiaal op en na drie stukoffers had Neuteboom zelfs nog geen schaakje. De winst werd daarna eenvoudig binnen gehaald. Hans Rigter had Daan van Baarsen in de opening een verminkte pionnenstructuur bezorgd, maar lange tijd wist Hans Rigter daar geen gebruik van te maken. Van Baarsen hield Rigter met verdubbelde toren goed onder druk en dat werd met een remise beloond. Ruud Wille had tegen Kees van de Waerdt steeds het betere van het spel. Toch bleef het lastig dit voordeel in winst om te zetten. Een remise-aanbod van de Wageninger kon vervolgens niet afgeslagen worden, omdat dat de score op 4½ zou brengen. Immers, Johan van den Brink had handig geprofiteerd van een foutief stukoffer van Barteld Dodeman. Met twee paarden en een pion tegen een toren werd de winst overtuigend veiliggesteld. Erika Belle verslikte zich nog wel in Hans ten Thije. Met een pion meer was Erika Belle even onvoorzichtig. Haar paard werd aan de rand ingesloten door de witte loper en vanaf dat moment speelde ze in feite met een stuk minder. Dat werd haar snel fataal. Ivo van der Gouw ontsnapte tegen John Stigter aan een wisse nederlaag. Met een pion minder leek de ASV-kopman langzaam uitgeteld te worden. In de tijdnoodfase keerden de kansen. Ineens had Ivo van der Gouw een pion meer, maar dat voordeel kon hij niet verzilveren. Al met al een verdiende 5-3 zege. Tegen Het Kasteel en Doetinchem mag nu aangetoond worden dat ASV 3 in de bovenste helft van de ranglijst thuis hoort. Dat is een mooie uitdaging voor dit geroutineerde gezelschap.

Erik Wille