ASV kan redelijk tevreden terugkijken op de vierde schaakzaterdag van dit seizoen.
ASV kan redelijk tevreden terugkijken op de vierde schaakzaterdag van dit seizoen. Twee van de drie teams wonnen hun wedstrijd. Bovendien zagen zij concurrenten punten verspelen. ASV 1 en 2 spelen daardoor nog steeds een rol van betekenis in hun klassen. ASV 3 haakte door een ruime nederlaag bij Bennekom voorlopig af.

ASV 1 had in Utrecht geen moeilijke middag tegen Paul Keres 2. De Arnhemmers kwamen al vroeg op een 0-2 voorsprong. Otto Wilgenhof zette zijn partij tegen Jan-Jaap Janse scherp op. De grieperige ASV-er wilde graag snel naar huis om terug te kunnen keren onder de wol. Janse nam twee pionoffers van Wilgenhof aan en met actief stukkenspel vloerde Wilgenhof zijn opponent na zo’n twee uur spelen. Kort daarna won ook Remco de Leeuw in een hele fraaie partij. Erik Jacobs werd positioneel in het nauw gedrongen, waarna Remco de Leeuw geen kans meer weggaf. Een tegenvaller was de nederlaag van captain Frank Schleipfenbauer. Een rekenfout kwam hem duur te staan. Gelukkig herstelde Sander Berkhout de marge van twee. Berkhout had het echter zwaar tegen Kees Vreeken. In een voorbereide variant kwam Berkhout in grote problemen. Hij wist echter nog juist af te wikkelen naar een dame-eindspel, waarin Vreeken al snel een pion weggaf. Sander Berkhout sloeg daarna meteen toe. Aan de remises van Olivier Bruning tegen Maartje de Jonge en van Peter Boel tegen Jan-Bart Abcouwer gingen geweldige spektakelstukken vooraf. Toen de kruitdampen van de tijdnoodfase waren opgetrokken werd de vrede getekend. Eelco de Vries haalde hierna de winst binnen voor de Arnhemmers. In een rustige partij was pionwinst voldoende voor de zege. Matdreigingen beslechten het pleit. In het slotduel van de wedstrijd verloor Wouter van Rijn, omdat hij met een stuk meer een overmacht aan vrijpionnen niet kon stoppen.

ASV 1 klom door deze zege naar de tweede plaats, doordat Veldhoven onverwacht van ’t Pionneke verloor. In de komende ronde kan ASV 1 tegen D4 aantonen opnieuw tot het eind om de bovenste plaatsen te kunnen knokken.

ASV 2 draait een heel goed seizoen. Het rentreejaar in de derde klasse leverde zaterdag de derde zege in vier ronden op. Doordat koploper Almere verrassend van Borne verloor, behoren de reserves van ASV ineens tot een leidend viertal. Ook hier geldt dat in de komende ronde tegen medekoploper ESGOO 2 bewezen kan worden, dat de hoge klassering geen toeval is.


Sluit Venster
 


In Veenendaal was ASV 2 oppermachtig. Opvallend was de berusting bij de opponent. Zo meldde captain Audry Burer na de wedstrijd: “We hadden tegen ASV 2 niet op punten gerekend. Een gelijkspel was al mooi meegenomen”. Zo ver liet ASV 2 het niet komen. Na een regelmatige remise van Sjoerd van Roosmalen tegen de sterke Leo Hovestadt bracht Kees Verkooijen ASV 2 op voorsprong. Tjaart-Jan Offringa deed het al in de opening fout en Verkooijen liet daarna zijn prooi niet meer los. Door deze snelle zege kwam ASV 2 op toeren. Invaller Siert Huizinga had geen kind aan Arjen Loonstra. Een zeer degelijke zege was het resultaat. Bij Fred Reulink ging het lange tijd gelijk op, waarbij Audry Burer misschien wel de betere kansen had. De Veenendaler zette echter niet door op de koningsvleugel. Fred Reulink deed dat vervolgens wel op de damevleugel. Kees Sep zette ASV 2 kort na de eerste tijdcontrole op winst. De gelegenheidskopman speelde een van zijn betere partijen. Mike van Niel slaagde er niet in Sep te stuiten. De remises van Theo Jurrius en Koert van Bemmel gaven de middag extra glans. Dat captain Richard van der Wel tenslotte verloor was louter voor de statistieken belangrijk.

ASV 3 heeft in Bennekom een mooie kans op een hoge klassering laten liggen. Dat tenslotte geen enkele partij werd gewonnen was tekenend voor de wedstrijd. Aan de topborden werd het evenwicht nergens echt verbroken. Hierdoor eindigden de partijen van Ruud en Erik Wille, Ivo van der Gouw en Gonzalo Tangarife allen in een puntendeling. Dat leek geen probleem, want alleen Erika Belle stond de hele middag ondergrote druk. Daar stond tegenover dat Hans Rigter vanuit de opening een koningsaanval opzette. Toen vervolgens ook Johan van den Brink na een stukoffer de winst voor het grijpen had, leek de zon door te breken. Te meer daar Gerben Hendriks ook iets prettiger stond dan zijn opponent. Het was echter zaterdagmiddag een waterig zonnetje voor ASV 3.

Hans Rigter speelde zijn aanval niet doortastend genoeg. De Bennekommer kon counteren en won een kwaliteit en twee pionnen. Het verlies was voor Rigter onafwendbaar. Bij deze domper zou het echter niet blijven. Johan van den Brink dacht er veel te makkelijk over tegen routinier Jan Wouters. Het voordeel verdween als sneeuw voor de zon. Na stukverlies volgde hier de tweede nederlaag. Bij 4-2 probeerde Gerben Hendriks nog te forceren, maar dat mislukte ook schromelijk. Erika Belle bleef een lang en moeizaam eindspel tenslotte bespaard, omdat Bennekom met 5˝-2˝ al meer dan tevreden was. Voor ASV 3 rest nog een rol in de middenmoot, waarbij het wellicht tegen koploper Doetinchem en kampioenskandidaat Meppel nog voor een leuke verrassing kan zorgen.

Erik Wille