Verslag 8e ronde KNSB competitie
ASV is er zaterdag niet in geslaagd de promotie naar de eerste klasse af te dwingen. De Arnhemse schakers bleven tegen concurrent Voerendaal kansloos: 2˝-5˝. Na een vierde plaats en twee derde plaatsen lijken de Arnhemmers zich nu tevreden te moeten stellen met de onbevredigende tweede plaats in de tweede klasse D. “We zullen in de slotronde in Roermond in ieder geval van ’t Pionneke moeten winnen. En dan maar afwachten of Voerendaal nog een misstap maakt”, beschreef captain Frank Schleipfenbauer hoe klein de kansen van ASV nu zijn. Voerendaal heeft in hun thuisduel tegen Sopsweps ’29 immers genoeg aan een gelijkspel om de titel veilig te stellen.

De tegenstelling was zaterdag enorm in het stampvolle clublokaal van ASV, De Opbouw. De ASV-ers liepen ogenschijnlijk ontspannen rond. Vol zelfvertrouwen leken de Arnhemse schakers overtuigd de klus te zullen klaren, terwijl de Limburgse opponenten met strakke koppies achter de borden plaats namen. Na een half uurtje spelen bevestigde Schleipfenbauer dat beeld: “Ik heb er een goed gevoel over”. Dat goede gevoel werd een uurtje later wreed verstoord toen Otto Wilgenhof aan het eerste bord een stukoffer voorgeschoteld kreeg, dat voor de ASV-er weinig overlevingskansen bood. Ook Remco de Leeuw was in een mindere positie terecht gekomen en voor Wouter van Rijn werd gevreesd. De Arnhemse hoop was gevestigd op de stellingen van Sander Berkhout en Frank Schleipfenbauer. Rond vieren gloorde er hoop. Wouter van Rijn bleek veel handiger dan zijn opponent Patrick Driessens en via dubbele pionwinst bracht Van Rijn ASV op 1-0. Omdat ook Wilgenhof nog steeds ‘leefde’ en Remco de Leeuw een toreneindspel met een pion minder bereikt had, was er ineens hoop.
 

De Leeuw slaagde er echter tegen Camiel Peerlings niet in om zijn ongeslagen serie in dit seizoen vast te houden. Verdriet en vreugde volgden elkaar in rap tempo op. Als een ware Houdini ontsnapte Wilgenhof namelijk aan de ijzeren greep van Arno Henzen. Terwijl de Dierenaar al een poosje bijna mat stond, vond Wilgenhof de weg naar remise door eeuwig schaak. Die meevaller bracht ASV op 2-2. Gek genoeg was dit fortuin juist het moment, waarop de nederlaag niet meer af te wenden leek. “Het wordt moeilijk”, realiseerde ook Schleipfenbauer zich. Peter Boel en de Arnhemse captain zelf waren in de problemen gekomen. Dus was in ieder geval een zege van Sander Berkhout nodig en dan moest er tenminste nog wat hulp van Vrouwe Fortuna komen. Hulp uit onverwachte hoek kwam er deze zaterdag echter niet. Tom Bus bracht Voerendaal voor het eerst op voorsprong. Een pionoffer van Peter Boel leverde niet de verwachte koningsaanval op. Bus won hierna nog meer materiaal en de partij. Berkhout had tegen Henk Temmink intussen een complete heksenketel op het bord. De ASV-er is in dergelijke situaties altijd op zijn best, maar ditmaal trof hij een tegenstander die er ook wel raad mee wist: 2-4. De strijd was gestreden. De teleurstelling duurde echter maar kort. “Er is weinig op aan te merken”, was de eerste reactie van Remco de Leeuw. De Arnhemmer, die al vanaf maart 1983 onafgebroken in de hoofdmacht van ASV speelt, wist zijn teleurstelling goed te verbergen: “Een volgende keer winnen wij, maar vandaag hebben we geen moment uitzicht op een zege gehad”. Voerendaal voerde de score tenslotte nog op naar 2˝-5˝, doordat Paul Vercoulen zijn voormalig streekgenoot Frank Schleipfenbauer klopte. Die nederlaag bevestigde de analyse van Schleipfenbauer: “Ik had vooraf gerekend op een plusscore aan de staartborden. Daar hebben we echter met 3˝-˝ verloren. En dan houdt natuurlijk alles op”.

De Gelderlande, Erik Wille