Verslag 6e ronde KNSB en OSBO competitie
ASV is zaterdag mede dankzij een overtuigende 3-5 zege bij ZZICT 2 aan kop gekomen in de tweede klasse D. De Arnhemse schakers zagen namelijk ook nog eens koploper Voerendaal geheel onverwacht met 6-2 onderuit gaan in Oosterhout bij D4. “We hebben nu een punt speling, maar laten we maar van wedstrijd naar wedstrijd leven”, bleef de succesvolle captain Frank Schleipfenbauer rustig. ASV nam in het Brabantse Dorst al vroeg in de wedstrijd de leiding. Peter Boel zag een vroeg stukoffer niet goed beantwoord door Alette van Weersel. De 0-1 voorsprong, die daarvan het gevolg was, was een flinke steun in de rug van de Arnhemmers. Niet veel later liet Wouter van Rijn Suurwaard kansloos en ook Otto Wilgenhof zorgde voor een overwinning. Die was overigens niet zo vanzelfsprekend, maar opponent Rex van Dijken koos voor een verkeerde afwikkeling die Wilgenhof direct winst bracht. Na de juiste voortzetting had Wilgenhof voor remise moeten knokken. ASV maalde er niet om en bracht de ½-3½ voorsprong met enkele remises degelijk over de eindstreep. ASV heeft nu een punt meer dan de achtervolgers Voerendaal en Veldhoven, maar van deze drie teams heeft ASV wel het zwaarste programma. Het hoogtepunt van het seizoen moet het thuisduel tegen Voerendaal in de voorlaatste ronde worden. Sluit Venster
 

Ook de schakers van De Toren kunnen nog steeds kampioensaspiraties koesteren. Zaterdag werd in De Steenen Camer koploper Doetinchem verpletterd: 6½-1½. Daardoor naderde De Toren Doetinchem tot op twee punten en Meppel tot één punt. In de wetenschap dat de laatste drie wedstrijden tegen de mindere goden normaalgesproken zes punten opleveren, ligt de druk dus bij Doetinchem en Meppel. Die teams moeten dan minstens vijf punten halen om de titel te kunnen pakken. Dus alle reden voor tevredenheid bij captain Thomas van Nispenrode: “We wilden even iets rechtzetten na de nederlaag in de vorige ronde. Dat is uitstekend gelukt.”
De eerste partijen waren bepalend voor de hele wedstrijd. Zo kreeg Anthony Migchels twee wanhoopsoffers voorgeschoteld van Theo Goossen en dat leverde het eerste punt op. De winst van Jeroen van Onzen brak vervolgens het verzet van Doetinchem definitief. Van Onzen had een kwaliteit geofferd voor een koningsaanval, maar in zijn ijver te winnen raakte hij onbedoeld nog een toren kwijt. Een laatste truc werd uit de hoge hoed getoverd en met open ogen liep Marino Küper het mat in. Vanaf dit moment rolden de punten binnen bij De Toren. Bob Beeke, Rein Visée en Jeroen Bosch van Rosenthal zorgden mede voor de grote zege.

De Gelderlande, Erik Wille