Verslag 5e ronde KNSB en OSBO competitie
ASV heeft zaterdag tegen concurrent D4 laten zien dat het de Arnhemmers serieus is met de titelkansen in de tweede klasse. De Brabanders werden met een stevige 6-2 nederlaag huiswaarts gestuurd. Daarmee is ASV de laatste ploeg die Voerendaal nog van de titel kan afhouden. De Limburgse koploper heeft na de 5-3 zege op het onderaanstaande Paul Keres uit Utrecht nog steeds één punt meer dan ASV met onder meer het onderlinge treffen nog te gaan.

Het was de grieperige captain Frank Schleipfenbauer zelf die de machine van ASV aan het draaien bracht. Zijn opponent Maykel Smits sneuvelde dankzij actief stukkenspel. Dit goede voorbeeld werd onmiddellijk gevolgd door Eelco de Vries. De Arnhemse kopman won het pionneneindspel tegen Marc Caluwe. Journalistenkampioen van Nederland, Peter Boel, waagde in tijdnood teveel tegen Robert van Vossen, waardoor na de eerste tijdcontrole ASV met 3-2 aan de leiding ging. De ploeg uit Oosterhout kreeg vervolgens niets meer van een gretig ASV. Zelfs de laatste kruimels aten de Arnhemmers zelf op. Zo versloeg Wouter van Rijn de Belg Thibout Vandebussche in het lopereindspel en profiteerde invaller Bert Buisman van materiaalwinst op de laatste zet voor de tijdcontrole. Otto Wilgenhof voerde tegen Vincent Maes vervolgens nog een vermakelijk slotstuk op. Met dame en pion tegen toren en paard leek Wilgenhof een snelle winst te gaan pakken, maar na een blunder moest hij de dame inleveren. Daarbij kreeg hij behalve een toren zoveel pionnen, dat het eindspel alsnog won.

Sluit Venster
 

In de promotieklasse blameerde De Toren zich door bij het laaggeklasseerde De Schaakmaat 2 te verliezen. De gedoodverfde kampioen verloor met 4½-3½, nadat in de slotpartij Bob Beeke de grip over zijn stelling verloor tegen Xanthine Gerrits. Beeke probeerde nog een punt te redden door met een torenoffer op eeuwig schaak te spelen, maar ook dat mislukt. Daarvoor was echter al het een en ander misgegaan. Dat begon al voor de wedstrijd, want doordat Rein Visée en Arnout Karssenberg verhinderd waren, moest met twee invallers aangetreden worden. In de wedstrijd bleek dat het gat tussen de spelers van het eerste en de invallers vrij groot is. Sebas Beumer leek weliswaar lange tijd te gaan winnen, maar Etienne Goudriaan kwam langzaam maar zeker terug in de partij en uiteindelijk trok de Apeldoornse jongeling aan het langste eind. Bij de andere invaller, Ron Engelen, ging het al vanuit de opening verkeerd. Anthony Migchels, Jeroen van Onzen en Thomas van Nispenrode zorgden met hun winstpartijen nog voor hoop in de Arnhemse harten, maar Beeke was zaterdag niet in staat het winnende punt te scoren.”En dat was het kampioenschap”, was de nuchtere constatering van captain Van Nispenrode. Om te vervolgen: “We staan nu al vier punten achter op Doetinchem. Als we de volgende ronde Doetinchem kloppen, blijven het altijd nog twee punten en bovendien staat ook Meppel nu een punt op ons voor”.

De Gelderlande, Erik Wille