Verslag 4e ronde KNSB en OSBO competitie

In de tweede klasse D van de KNSB-competitie deed ASV goede zaken door rodelantaarndrager Paul Keres 2 in eigen huis met 3-5 te kloppen. Door de onverwachte nederlaag van Veldhoven tegen ’t Pionneke uit Roermond klommen de Arnhemmers weer naar de tweede plaats. Het ging ASV in Utrecht al snel zeer voor de wind. Otto Wilgenhof was wat grieperig en leek daarom besloten te hebben haast te maken. Jan-Jaap Janse accepteerde twee pionoffers van Wilgenhof en werd daarna snel gevloerd. Wilgenhof ging vervolgens weer snel terug onder de dekens. De Dierenaar maakte zo zelfs al niet meer mee dat Remco de Leeuw de 0-2 aantekende. Kort na de zege van Wilgenhof werd een positioneel voordeel zo groot, dat ook daar een snelle zege werd gehaald. Hierna ging ASV een onbezorgde middag tegemoet. Zo profiteerde Sander Berkhout in slechte stelling van een blunder van Kees Vreeken en wist Eelco de Vries zijn eerste punt van dit seizoen aan te tekenen door na pionwinst op mat te gaan spelen. De remises van Peter Boel en Olivier Bruning deden de rest.

We hadden tegen ASV 2 niet op punten gerekend”, klonk het na de 2˝-5˝ nederlaag van Veenendaal haast vergoelijkend uit de mond van captain Audry Burer. Toch moet de nederlaag Burer meer pijn gedaan hebben, als hij wil doen voorkomen. Vooral was het opvallend hoe kansloos de opnieuw in degradatiegevaar verkerende schakers van Veenendaal waren. Tegen de eerste tijdcontrole werd de Veenendaalse verdediging namelijk vakkundig geslecht door de Arnhemse reserves. Eerst kon Tjaart-Jan Offringa zich na een fout in de opening nooit meer herstellen. Opponent Kees Verkooijen sloeg hardhandig toe. Ook Arjen Loonstra had tegen routinier Siert Huizinga niets in te brengen.

Sluit Venster
 

“ Als extra domper volgde vervolgens de nederlaag van Audry Burer. “Dat was niet nodig geweest. Ik was te langzaam met mijn aanval en toen kreeg Reulink tegenkansen op de damevleugel”, verwoordde Burer het noodlot dat hem overkwam. Direct na de eerste vier uur viel het doek al voor Veenendaal. Mike van Niel keek al lang tegen een slechte stelling aan. Kees Sep bracht ASV 2 ten koste van de kopman van Veenendaal aan de zege. In het vervolg wist alleen Guun du Chatinier nog te winnen voor Veenendaal. Door deze nederlaag zal Veenendaal dit seizoen opnieuw op haar tellen moeten passen.
In de promotieklasse profiteerde Bennekom handig van de vele onnauwkeurigheden in het spel van ASV 3: 5˝-2˝. Aan de topborden eindigde alle partijen vroeger of later in remise, zodat de strijd aan de staart beslist moest worden. Aanvankelijk hadden de Arnhemmers daar het beste uitzicht. Juist toen Bennekom met lege handen achter leek te blijven, blunderde Johan van den Brink tegen Jan Wouters. Wouters die na een stukoffer in grote problemen was gekomen, zag Van den Brink de ene slechte zet produceren na de andere. Stukwinst leverde de preses van Bennekom alsnog de zege op. Even eerder was Hotze Tette Hofstra hem voorgegaan. Hofstra leek vanuit de opening onder de voet gelopen te worden door Hans Rigter. De Arnhemmer speelde echter niet doortastend genoeg. Hofstra kon counteren en na kwaliteitswinst streek de Bennekommer de winst op. ASV 3 forceerde vervolgens en dat leverde Peter van Hoorn na een moeilijke middag meer op dan verwacht. Al knokkend had Van Hoorn de stelling binnen de remisegrenzen gehouden. Gerben Hendriks opende vervolgens de stelling en daar profiteerde Van Hoorn van. De 5˝-2˝ zege heeft Bennekom naar een plaats in de middenmoot gebracht.

Erik Wille