Verslag 3e ronde KNSB competitie

ASV heeft zaterdag door een 5½-2½ zege op het Nijmeegse SMB 2 weer aansluiting gevonden met de subtop van de tweede klasse D. Na de 6-2 nederlaag in en tegen Veldhoven waren de Arnhemmers gedreven om het daardoor verloren gegane terrein te herwinnen.

Voor het duel was teamleider Frank Schleipfenbauer dan ook al optimistisch. “We gaan met 5-3 winnen”, verkondigde de Arnhemse captain zonder enig voorbehoud. In die voorspelling klopte alleen de uitslag niet. De Arnhemmers gingen als een speer van start. Eerst was het Otto Wilgenhof die opponent Erik Swinkels versloeg. Sterk stukkenspel leverde een pion op en de gewonnen stelling werd met vaste hand naar winst gespeeld. Ook Sander Berkhout was zeer duidelijk in zijn bedoelingen. De SMB-er Hylke Veenstra had dan ook geen prettige middag. Dat de koningsaanval van Berkhout snel tot winst leidde, beperkte het lijden van Veenstra in ieder geval nog tot een uur of drie.

Sluit Venster
 

Heel even kwam SMB 2 terug in de wedstrijd toen Eelco de Vries tegen Jochem Aubel na een mislukte opening geen ontsnappingsroute meer kon vinden. De spanning was maar van zeer korte duur. Schleipfenbauer zorgde hoogstpersoonlijk weer voor een verschil van twee. Met actief stukkenspel werd invaller Wouter Dinjens naar een nederlaag gespeeld. Bij deze 3½-1½ tussenstand had ASV op de resterende drie borden het betere van het spel. Het was slechts een kwestie van afwachten hoeveel punten dat zou opleveren. Het werden uiteindelijk twee remises en een zege voor Wouter van Rijn. “The Dobbelking”, zoals Wouter van Rijn tegenwoordig door het leven gaat omdat hij voor elke partij thuis met de dobbelstenen zijn eerste zet bepaald, wist een theoretische remisestelling toch tot mat te voeren. Doordat de koploper Voerendaal en Veldhoven de punten deelden, staat ASV nu op één matchpunt achter het leidende duo op de gedeelde derde plaats.

Erik Wille