Verslag 2e ronde KNSB competitie

ASV laat het liggen

Arnhem - De hoofdmacht van ASV liet het zaterdag in Veldhoven op het beslissende moment afweten. De Brabantse concurrent versloeg de Arnhemmers met 6-2. Lange tijd was het juist ASV dat op een grote zege leek af te stevenen. Toen ASV op twee borden opzichtig in de fout ging, keerden de kansen. Eerst was het de altijd zo zekere kopman Eelco de Vries die in de fout ging. In gewonnen stelling liet de Tilburgse student zich meeslepen door een stukoffer van Frank Wuts. Hierdoor verliet De Vries de weg die naar winst leidde en verongelukte hij in de verwikkelingen. Ook teamleider Frank Schleipfenbauer verzuimde de winst binnen te halen. Juist op het moment dat hij een koningsaanval van Huub Schenning keerde, blunderde Schleipfenbauer. Dat betekende een 3-1 achterstand in plaats van de omgekeerde cijfers. De Arnhemse schakers waren duidelijk aangeslagen en in een poging partijen te forceren, ging er nog van alles mis. Lichtpunt was Wouter van Rijn die als enige tot winst kwam. Met een fraai torenoffer zette Van Rijn zijn tegenstander klem. Vervolgens sloeg hij in de aanval toe. In het vervolg lukte niets meer en na verliespartijen van Otto Wilgenhof, Sander Berkhout en Peter Boel eindigde het duel in een deceptie. “Jammer, het zag er eerst zo goed uit. We hebben onze slechte wedstrijd weer gehad”, eindigde Schleipfenbauer hoopvol.

Sluit Venster
    Verslag 2e ronde Promotie klasse

De ene voorzitter is de andere niet

Arnhem - De Arnhemse schaakderby tussen De Toren en ASV 3 verliep vredig. Voorzitter Anthony Migchels van De Toren redde het punt voor zijn ploeg door collega Erik Wille te verslaan. De ene voorzitter is de andere niet.

Lokaal 49 van het Olympuscollege was het strijdtoneel van de Arnhemse schaakderby. Het werd een wedstrijd met twee gezichten. De Toren was in de eerste drie uur de bovenliggende partij, maar in de tweede drie uur kreeg ASV 3 het initiatief. De schakers van De Toren mochten uiteindelijk hun handen dichtknijpen met het gelijkspel.

ASV 3 manoeuvreerde zich wekenlang in de rol van underdog en dat had bijna succes. De schakers van De Toren zijn op jacht naar de titel en ASV 3 is traditioneel een lastige wedstrijd voor De Toren, zodat de druk duidelijk bij de mannen van captain Thomas van Nispenrode lag. In de eerste uren van de wedstrijd was daar niet veel van te merken. “We dachten na drie uur spelen, dat we toch tenminste met 5-3 zouden winnen, maar in het vierde uur ging het een en ander mis”, vertelde Thomas van Nispenrode daags na het gelijkspel het verhaal van de wedstrijd. Om te vervolgen: “Het is opvallend dat we juist in het vierde uur kansen misten, want dat was traditiegetrouw het uur waarin we de extra punten haalden”. Van Nispenrode sloeg de spijker op de kop met zijn analyse. Eerst gaf Bart van Onzen tegen Ruud Wille een stuk weg en even later liet Rein Visée Gerben Hendriks ontsnappen. De eerste tegenvaller was echter de remise van Arnout Karssenberg. Na een uitstekende partij liet hij Johan van den Brink met eeuwig schaak naar remise ontsnappen. Na de nederlagen van Visée en Van Onzen keek de titelkandidaat ineens tegen een 1-3 achterstand aan.

Dat was het keerpunt in de wedstrijd. ASV 3 had nu wat te verliezen, want een onverwachte winst was binnen handbereik. Bij De Toren keken de meeste spelers inmiddels somber, want een nederlaag dreigde. Ook na de winst van Bob Beeke op Ivo van der Gouw keerde het tij nog niet. De Toren was weliswaar teruggekomen tot 2½-3½, maar er lag nog slechts een half punt in het verschiet. Op dat moment ging ASV-captain Erik Wille twee keer opzichtig in de fout. Eerst liet hij Hans Rigter een remise-aanbod van Jeroen Bosch van Rosenthal accepteren, waarna hij vervolgens zelf in de partij tussen beide voorzitters de beslissende half niet scoorde. De Toren-voorzitter Anthony Migchels redde een punt in de race naar de titel. De spelers van De Toren konden weer lachen en de humor nam weer de plaats in van de spanning. “Een punt, dat ie een mooi resultaat voor jullie”, voegde Migchels opponent Erik Wille met een grote grijns toe. Wille kon het wel waarderen: “We hadden vooraf getekend voor een punt en na drie uur al niet meer gehoopt op dat punt. Dat we de winst niet gepakt hebben is zuur, maar een gelijkspel is een terechte uitslag”.

Erik Wille