Verslag 1e ronde KNSB competitie

De Arnhemse schakers zijn het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Tweedeklasser ASV versloeg in eigen huis het jonge team van De Schaakmaat zonder problemen met 5-3, terwijl de gedoodverfde titelkandidaat De Toren in de promotieklasse het lastige uitduel tegen Het Kasteel uit Wychen nipt met 3½-4½ tot een goed einde bracht.

ASV opende sterk tegen De Schaakmaat. Niet alleen door de snelle zege van Peter Boel na stukwinst op Maarten Beekhuis, maar ook was opvallend dat de Arnhemmers op vrijwel geen enkel bord in gevaar kwam. Tot 2-2 konden de Apeldoorners aanhaken bij de dadendrang van ASV, maar daarna nam ASV op elk bord het initiatief. Zeer sterk was het optreden van Otto Wilgenhof, die bij afwezigheid van Eelco de Vries ditmaal kopman was. De Duitser Conrad Richter werd met actief stukkenspel overspeeld. De vele dreigingen kostten Richter de dame tegen twee stukken en dat was genoeg voor de 3-2. Die voorsprong zou nog verder uitgebouwd worden. Al moest Sander Berkhout daar wel hard voor vechten. Erik Smit won vroeg in de partij een pion, maar liet daarmee wel toe dat zijn loper ingesloten werd. Berkhout won het stuk, maar in eerste instantie ten koste van drie pionnen. Handig manoeuvrerend met zijn stukken snoepte de Arnhemmer pion na pion terug en dat leverde in het verre eindspel de winst op. Invaller Sherman Maduro die bij ASV in de hoofdmacht debuteerde en captain Frank Schleipfenbauer hadden in de slotpartijen van het treffen de betere kansen, maar beide spelers berustten in remise. Daar waar ASV afgelopen seizoen nog met enig fortuin met 4½-3½ won, was nu een eenvoudige 5-3 zege behaald. “Dit is een goede start. We hebben eigenlijk in geen enkele partij problemen gehad”, was Schleipfenbauer na het duel een tevreden man.


Sluit Venster
 

Ook bij De Toren overheerste tevredenheid na de moeizame zege bij Het Kasteel. Niet dat de zege ooit in gevaar kwam, maar de uitslag viel wel flink lager uit dan waar het lang naar uitzag. Terwijl op de achtergrond de euforie van de zege hoorbaar is, vertelt Thomas van Nispenrode ruim na de met 4½-3½ gewonnen wedstrijd: “6-2 was normaal geweest. Bijna alles viel vanmiddag echter de verkeerde kant op”. Aanvankelijk kende De Toren ook geen enkel probleem. Kopman Bob Beeke, die veel te sterk is voor deze klasse, had geen kind aan opponent Casper Hermeling, waarna ook Anthony Migchels won. De clubvoorzitter kreeg een stukoffer voorgeschoteld en kon daarna rustig achterover leunen tot de aanval doodgebloed was. Onder meer dankzij een wat gelukkige zege van Thomas van Nispenrode leidden de Arnhemmers na vier uur spelen met 2-3 met eigenlijk alleen nog maar goede stellingen te gaan. In het vervolg sloeg het noodlot echter toe. Zo waren twee vrijpionnen van de tegenstander van Arnout Karssenberg onverwacht veel sterker dan de kwaliteit die Karssenberg meer had. Toen vervolgens Jeroen van Onzen in enorme tijdnood in remise moest berusten, was het ineens 3½-3½ met alleen de partij van Rein Visée nog te gaan. Visée deed vervolgens wel wat er nodig was. Dankzij een kwaliteit meer werd hij matchwinnaar. Daarmee heeft De Toren de eerste hindernis richting het kampioenschap genomen. Nog acht horden te gaan. “Het moet in de komende wedstrijden wel een beetje meer onze kant op vallen”, realiseerde de Arnhemse captain Van Nispenrode zich na de magere winst van zaterdagmiddag.

Erik Wille De Gelderlander