"En Passant"

Terug index En Passant


 

         

 

38e jaargang no. 30                           donderdag 7 oktober 1999

 

 

Uitslagen interne competitie

5e ronde (30 september 1999):

van der Wel        - Homs                       0-1

Schleipfenbauer  - Jurrius                     2-2

Verkooijen           - P. Schoenmakers   2-2

Marks                 - N. Schoenma­kers   2-2

Boonstra             - T. van Dijk               1-0

 

Dijkstra               - R. van Belle       1-0

Blees                   - Vermeer             1-0

Zandbergen        - Hajee                 1-0

Rood                   - Sigmond             2-2

Otten                   - Ayyoubi              0-1

Verbost               - de Munnik          0-1

 

 

Hartogh Heijs            - Legierse            1-0

E. Krebs                   - van Leeuwen     0-1

H. van der Meulen   - Kelderman          1-0

van Vlerken              - Stibbe                 1-0

Visser                       - Schenk               0-1

de Jong                    - van den Heuy    1-0

 

Partijfragment: In de vorige En Passant gaf ik al aan dat er te weinig "plaatjes" in ons wekelijkse bulletin voorkomen. Maar vanaf nu gaat daar verandering in komen. Remco de Leeuw zal deze rubriek voor zijn reke­ning gaan nemen. De actuele berichtgeving blijft natuurlijk voorop staan. Maar als het enigszins mogelijk is dan zal een partij(fragment) voor het voetlicht worden gehaald. In deze En Passant is dit een fragment uit de partij E. Smaling - Sander Berkhout uit de competitiewedstrijd Wagenin­gen-1 - ASV-1, 1e ronde KNSB, gespeeld op 18 september jl. In deze stelling (zie diagram) is niet veel aan de hand. Wit staat klaar voor b2-b4, zwart heeft simpelweg een degelijke stelling. Sander houdt echter niet zo van dit type stellingen en besloot z=n tegenstander te provoceren met 14... h5. Weliswaar is dit een verzwakking van de zwarte koningsvleugel maar is, omdat wit geen zwartveldige loper meer heeft (om te zijner tijd naar f4, e5 of g5 te kunnen spelen), wel speelbaar. Wit had nu het beste 15. h4 kunnen spelen, om de opmars van de zwarte h-pion te stuiten. Trouwens, volgens Sander is het noodzakelijk om minstens éénmaal in een partij te bluffen. 15. b4(?) h4 16. b5 hg3: 17. hg3: Pg5 18. bc6: bc6: 19. Pb3? Pg4! De opzet van zwart mag geslaagd genoemd worden: de witspeler heeft Sander z=n aanval onderschat en te traag gespeeld. Natuurlijk heeft wit positioneel voordeel op de damevleugel (c5 en c6 zijn zwak), maar de manoeuvre Dd8-f6-h6 - met moordende aanval - is met normale middelen niet meer te voorkomen. 20. Pc5 Df6 21. Tfc1 Dh6 22. Da4(?) Dh2H 23. Kf1 Ph3 Dreigt 24... Dg1H gevolgd door mat in enkele zetten. In plaats van opgave speelde wit 24. Lh3:, na maar liefst twee lange minuten >nadenken= gevolgd door 24... Df2 mat (0-1). Ofschoon wit na de blufzet 14... h5 wel erg rustig speelde, heeft Sander deze partij natuurlijk overtuigend gespeeld en terecht gewonnen.                                          Remco de Leeuw

 

Schaken en voetbal: Wat heeft dit met elkaar te maken zult u denken. Nu wordt de term schaakvoetbal nogal eens gebruikt door TV-verslaggevers. Meestal gaat het dan niet om een interessante pot voetbal maar is het meer een tactisch gebeuren. De vorige clubavond viel samen met een avondje Europacup. Diverse ASV-ers werden gesignaleerd op de tribunes in het Gelredôme en lieten zij ASV voor wat het was. Achteraf moeten zij zich vast hebben afgevraagd of zij die avond aan een potje schaak niet meer plezier zouden hebben beleefd. Op 4 november valt onze clubavond opnieuw samen met het voetballen. Zou men dan toch opnieuw een clubavond laten schieten? Ik denk het wel!!

 


Externe competitie: A.s. zaterdag komen onze eerste drie teams opnieuw in actie. Drie weken na de 1e ronde staat alweer de 2e ronde op het programma en dat terwijl onze andere seniorenteams, waarover verderop in deze E.P. meer, nog niet eens zijn gestart. Na het 4-4 gelijkspel in en tegen Wageningen gaat ASV-1 overmorgen naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Fischer Z. In het team ontbreekt Sander Berkhout vanwege vakantie. Vooruitspelen lukte helaas niet. Op de enige beschikbare avond bleek Sander niet te kunnen. Hij wordt vervangen door Koert van Bemmel. ASV-2 is te gast in Utrecht bij Paul Keres-2. Nadat de punten in de 1e ronde onnodig in Limburg zijn achtergebleven moeten onze clubgenoten de punten nu wel zien te pakken om niet in de onderste regionen verzeild te raken. De start is inmiddels goed geweest want Fred Reulink speelde vanwege zijn geplande vakantie onlangs vooruit en wist deze partij winnend af te sluiten. Het team van Erik Wille begint dus met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd en dat is toch een mooi ruggesteuntje. De plaats van Koert van Bemmel in het tweede wordt ingenomen door Olivier Bruning. Het enige team dat thuis speelt is ASV-3. Zij ontvangen Veenendaal-1. Na de 6-2 nederlaag in de openingsron­de dient er nu uit een ander vaatje te worden getapt. Deze wedstrijd begint om 13.00 uur in de Opbouw. U bent van harte welkom. In de volgende E.P. leest u alles over de resultaten.

 

Nog meer competitie: Het gaat bij ASV natuurlijk niet alleen om de hoogste teams. Natuurlijk volgen we ook met belangstelling de verrichtingen van onze grootheden in ASV-4 tot onze routiniers in ASV-7 en alles wat daar tussen zit. Hun competitie start vanaf volgende week. Vandaar in deze En Passant een voorbeschou­wing op deze teams. Wat zal het seizoen brengen? Gaat het vierde opnieuw in de slag voor een promotie­plaats, blijft het vijfde dit jaar wel het hele seizoen bij de les, laat het zesde het gestuntel van vorig jaar definitief achter zich en hoe hoog eindigen onze senioren? Wie het weet mag het zeggen. Bij welke clubs zijn onze ASV-teams ingedeeld. U ziet het in onderstaand schema.

 

1e klasse A:

1.  Variant-1

2.  O & O-2

3.  Pallas-2

4.  Meppel-1

5.  Gova/Velp-2

6.  De Schaakmaat-2

7.  VSG-2

8.  ASV-4

 

2e klasse B:

1.  Zutphen-2

2.  De Schaakmaat-3

3.  Schaakstad Apel­doorn-6

4.  ASV-5

5.  Lochem-1

6.  Schaakstad Apel­doorn-5

7.  Voorst-1

8.  Theothorne-1

 

3e klasse F:

1.  Ede-2

2.  De Cirkel-1

3.  De Toren-3

4.  SMB-8

5.  Wageningen-5

6.  Veenendaal-4

7.  Elster Toren

8.  ASV-6

 

4e klasse G:

1.  OPC-2

2.  Doesburg-2

3.  Theothorne-2

4.  ASV-7

5.  Westervoort-2

6.  De Toren-5

7.  Zutphen-5

8.  De Sleutelzet-2

Evenals vorig jaar gaat ASV-4 in de 1e ronde naar Huissen voor de wedstrijd tegen S.V. Variant. Toen ging deze club nog onder de naam Oost-Betuwe de competitie door maar nadat de samenwerking met De Vrijpion uit Gendt is beëindigd is men weer onder de oude naam S.V. Variant verder gegaan. De club van Jan Knuiman maakte het ons vierde vorig jaar knap lastig maar uiteindelijk won ASV-4 nog net. Het was een begin van een voortreffelijk seizoen dat met een tweede plaats werd afgesloten en waarmee zelfs promotie werd bereikt. U kent het verhaal: Omdat het derde degradeerde schoot ASV-4 er niets mee op en men speelt dus ook komend seizoen in de 1e klasse. Theo Jurrius en Jacques Boonstra schoven door naar het derde en worden vervangen door Hans Hoedemaeckers, afkomstig uit Venlo en sinds kort lid bij ASV, en Albert Marks, die vorig jaar voor diverse teams als invaller fungeerde maar dit jaar een vaste plaats inneemt. De derde mutatie betrof Hedser Dijkstra die van team wisselde met Jan Vermeer. Teamleider Paul Schoenmakers is optimistisch: "Wat betreft de noordelijke poule hebben we het getroffen. De andere groep lijkt mij sterker" aldus Paul, die in Meppel-1 de grootste kanshebber ziet. De wedstrijd tegen S.V. Variant wordt vrijdag 15 oktober a.s. in het Koelhuis gespeeld. Aanvang 20.15 uur. ASV-5 kende vorig jaar een goed seizoen. Pas aan het slot liet men forse steken vallen. Het team moet ook dit jaar weer in staat worden geacht om een goed seizoen te draaien. Het team onderging één wijziging. Zoals gezegd: Hedser Dijkstra gaat het hogerop zoeken terwijl Jan Vermeer "degradeerde" naar het vijfde. Het is de bedoeling om de wedstrijd in de 1e ronde, thuis tegen Lochem-1, te verschuiven naar 21 oktober. ASV-6 ontsnapte vorig seizoen maar net aan degradatie. "Ook nu gaan we het weer heel moeilijk krijgen", aldus Ignace Rood. Theo Koeweiden is nieuw in dit team. Hij woont pas kort in Arnhem en speelde hiervoor bij Ede. Hij neemt de plaats in van Dijkers, die de voorkeur gaf aan een plaats als reserve. Bij de thuiswedstrijden zullen 2 van onze jeugdspelers, Kasper Uithof en Murat Duman, worden ingezet zodat ze bij de seniorenwedstrijden wat ervaring kunnen opdoen. ASV-7 verschijnt in dezelfde samenstelling aan de start. Ons seniorenteam heeft routine te over  Daarmee kunnen ze dan ook menig team een beentje lichten.

De samenstelling (dus niet de bordvolgorde) van deze teams luidt als volgt:

ASV-4: Paul Schoenmakers (TL), Coen Mekers, Cees Verkooijen, Jan Willem van Willigen, Barth Plomp, Albert Marks, Hans Hoedemaeckers en Hedser Dijkstra.­

ASV-5: Jan Vermeer, Nico Schoenmakers (TL), Rob van Belle, Dick Hajee, Tijs van Dijk, Henk Kuiphof, Piet Blees en Frits Wiggerts.

ASV-6: Ignace Rood (TL), Siebold Otten, Herman de Munnik, Bert Sigmond, André de Groot en Theo Koeweiden. Bij thuiswedstrijden zullen onze jeugdspelers Kasper Uithof en Murat Duman worden ingezet.

ASV-7: Jacob Zandbergen, Gerrit Verbost, Bob Hartogh Heijs, Hein van Vlerken, Matthijs van Dijk en Henk Kelderman (TL).

 

ASV-Nieuws: Ook dit clubblad gaat weer verschijnen. Donderdag 21 oktober is de sluitingsdatum voor het inleveren van kopij. U kunt uw kopij inleveren bij Ignace Rood. Een week later zal het 1e nummer in dit seizoen worden uitgegeven. Dus heren teamleiders, maak een leuk verhaal van uw teamwedstrijd. Laat een ieder meegenieten van de leuke momenten. Neem daarbij eens een andere invalshoek dan En Passant. De redactie van ASV-Nieuws wil overigens niet alleen de teamwedstrijden maar ook graag andere leuke verhalen publiceren. Schrijft u ook eens een stukje?? Een clubblad is er immers niet alleen voor u maar ook door u!!

 

Grote Clubactie: De voorverkoop voor deze actie ten bate van de clubkas van sportverenigingen is voor ASV zeker niet tegengevallen. Onze ASV-jeugd wist via de voorinschrijvingsformulieren al 272 loten aan de man te brengen. De trekking voor deze actie is op donderdag 11 november a.s. Heeft u nog geen loten, vraag er dan even naar bij Ruud Wille. Want u weet het: Met de Grote Clubactie scoort u voor uw club!!