"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

         

38e jaargang no. 27                     donderdag 16 september 1999

 

 

Uitslagen interne competitie

2e ronde (9 september 1999):

E. Wille             - Homs                          0-1

de Kort            - Schleipfenbauer         0-1

E. Belle             - Plomp                         0-1

v. Willigen         - Verkooijen                  1-0

Migchels           - Huizinga                     1-0

 

P.Schoenmakers   - Steenhuis        2-2

Dijkstra                         - Jurrius     0-1

Taal                        - Knuiman          0-1

N.Schoenmakers  - T. van Dijk      1-0

Vermeer                 - Kuiphof            0-1

Blees                      - Knoop             0-1

Dijkers                   - Rood               0-1

 

Zunnebeld              - Eder                      1-0

Sigmond                 - M. van Dijk           1-0

Legierse                 - v. Leeuwen           0-1

v.Vlerken               - Kelderman            1-0

Stibbe                     - R. Schenk            0-1

v.Draanen              - van den Heuij       0-1

Koeweiden             - Visser                   1-0

 

Externe competitie: Voor onze eerste 3 teams start a.s. zaterdag de 1e competitieronde in een nieuw seizoen. Een mooie gelegenheid derhalve om eens vooruit te blikken met de desbetreffende teamleiders. ASV-1 kende afgelopen jaar een wisselvallig seizoen. "Het team is nu optimistisch gestemd en geloofd in zijn kansen", aldus de nieuwe teamleider Sjoerd van Roosmalen die deze rol overnam van Remco de Leeuw. Ten opzichte van het afgelopen jaar verdwenen twee spelers. Joost Marcus is bij Leusden gaan spelen terwijl Joost Schaeffner al eerder afhaakte en slechts twee keer voor de Arnhemse hoofdmacht uitkwam. Hun plaatsen worden ingenomen door Peter Boel, die velen van u al kennen als sportredacteur van de Arnhem­sche Courant en dus al goed bekend is met het Arnhemse schaakleven, en Wouter Knoop, die afgelopen jaar voor ASV-2 uitkwam. "Op Elo zijn we er misschien wat op achteruit gegaan maar als team kan het wellicht meer tot een eenheid groeien. We hebben er flink veel zin in", aldus Sjoerd. "Amstelveen-2 en HSG-2 zijn sterke tegenstanders maar als we de bezetting zo kunnen houden dan moeten we hoog kunnen eindigen. Iedereen wil graag terug naar de 1e klasse dus als we niet zoveel punten morsen als vorig jaar en de belangrijke wedstrijden een keer winnen dan moeten we een eind kunnen komen". ASV-2 kent ook 2 spelerswisselingen. Na de promotie naar de 2e klasse KNSB wist men zich afgelopen seizoen knap op dit niveau te handhaven. Zoals gezegd schoof Wouter Knoop door naar ASV-1 terwijl Laurens Storms vanwege studieredenen niet beschikbaar is. Hun plaatsen worden ingenomen door onze nieuwe kampioen van Arnhem Frank Schleipfenbauer en Erika Belle. Teamleider Erik Wille hierover: "Op papier lijken we wat zwakker maar ik heb er toch een goed gevoel over dat we komend jaar hetzelfde kunnen presteren en ons kunnen handhaven. Hij baseert dit op het feit dat spelers die vorig jaar een dramatische score kenden nu ongetwijfeld beter voor de dag zullen komen. "Bovendien lijkt de groep waarin we zijn ingedeeld minder sterk dan andere groepen in deze klasse. In onze poule zijn er zeker teams waartegen je punten kunt pakken. Belangrijk hierbij is de competitiestart. Als de staartborden rond de 50% kunnen scoren dan komen we een heel eind", aldus Erik. Hij is dan ook niet somber gestemd. ASV-3 mag het dankzij het vierde weer een jaartje proberen in de promotieklasse van de OSBO. Ook in dit team een wisseling van het teamleiderschap. Anne Paul Taal nam het roer over van Siert Huizinga. "We zullen moeten knokken om niet weer te degraderen" aldus Anne Paul, "Frank en Erika zijn we kwijtgeraakt, Jacques Boonstra en Theo Jurrius zullen deze plaatsen innemen. Alles is gericht op handhaven maar met een goede stemming in het team moeten er zeker resultaten kunnen komen, maar het zal moeilijk worden", zo gaf Anne Paul aan.

De samenstelling (dus niet de bordvolgorde) van deze drie teams luidt als volgt:

ASV-1: Otto Wilgenhof, Henk Bredewout, Eelco de Vries, Sander Berkhout, Remco de Leeuw, Wouter Knoop, Peter Boel en Sjoerd van Roosmalen (TL).

ASV-2: Pieter de Jager, Erik Wille (TL), Koert van Bemmel, Fred Reulink, Frank Schleipfenbauer, Pieter Bohlmeijer, Richard van der Wel en Erika Belle.

ASV-3: Ivo van der Gouw, Hans Rigter, Ruud Wille, Siert Huizinga, Anne Paul Taal (TL), Gerben Hendriks, Jacques Boonstra en Theo Jurrius.

In de 1e ronde hebben deze 3 teams een uitwedstrijd. ASV-1 gaat naar het gepromoveerde Wageningen. Men rekent op een overwinning. Toch zal het zeker geen makkelijke opgave worden. Remco de Leeuw is verhinderd wegens een vakantie, Hij wordt vervangen door Pieter de Jager. ASV-2 heeft een verre uitwed­strijd naar Hoensbroek/Max Euwe voor de boeg. Hoe de opengevallen plaats van de Jager wordt opgevuld kon Erik mij bij het maken van deze E.P. nog niet vertellen. ASV-3 gaat naar Nijmegen voor de wedstrijd tegen het sterke UVS-1. Een lastige klus, bovendien zijn twee spelers verhinderd. Hans Rigter viert die dag zijn 50e verjaardag en Gerben Hendriks treedt een dag eerder in het huwelijk. Vanaf deze plaats aan beiden alvast onze gelukwensen! Zij worden vervangen door Cees Verkooijen en Coen Mekers. In de volgende E.P. leest u meer over de verrichtingen van deze teams in hun openingsronde.

 


Lost Boys toernooi: Als laatste in de rij zomertoernooien waaraan ASV-ers deelnamen een verslag van het toernooi dat Guust Homs vanaf 31 juli in Antwerpen speelde. Er zat 1 vrije dag tussen het toernooi in Dieren, waar Guust als wedstrijdleider optrad, en de start van het open toernooi in Antwerpen. Net voldoende om  afstand te nemen van Dieren en zich weer op te laden om zelf eens een goede prestatie neer te zetten. En dat lukte. Vooraf rekende Guust zich in zijn groep B (Elo 1600 -2200) tot de kanshebbers (hij was als 4e geplaatst) maar toen hij de deelnemerslijst zag merkte hij dat er zeker 30 spelers met een Elo van 2100 en hoger present waren. Rustig zitten en maar zien wat er van komt was het devies. Een sterk begin leverde 4 uit 4 op. Eerst een Belg verslagen, die maar 1 zet diep rekende, daarna winst in een hele lange partij van bijna 7 uur waarin Guust een eindspel wist uit te melken en vervolgens nog 2 goede winstpartijen zorgden voor deze tussenscore. In de 5e ronde moest Guust zijn eerste halfje afstaan. In een boeiende partij stond hij tot in het eindspel beter maar wist de stelling net niet te winnen en moest daarom in remise berusten. Deze remise werd gevolgd door een prima overwinning met zwart. Hij overspeelde hierin zijn tegenstander. Met een truc won hij een kwaliteit en de partij. Met 52 uit 6 stond hij ongedeeld tweede achter de Zweed Frederik Lindgren (2190), die als enige een 100% score bezat. Deze Zweed werd zijn tegenstander in de 7e ronde. Deze op zich sterke speler speelde in een Siciliaan te snel Le7. Guust verkr­eeg  de betere stelling maar kwam wat krap in de tijd en dat juist in een positie waarin belangrijke beslissin­gen moesten worden genomen. Zijn tegenstander leek los te komen, Guust raakte de controle op de stelling kwijt. In een kritieke stelling verloor hij een pion en ging daarna in het eindspel ten onder. Later bleek dat een stukoffer winst zou hebben opgeleverd. Deze klap kwam hard aan, de schwung was eraf. In de 8e ronde moest hij proberen deze nederlaag van zich af te zetten. Het lukte aanvanke­lijk niet. Met een passieve zet had hij de stelling in even­wicht kunnen brengen maar Guust speelde juist een actieve zet en kwam verloren te staan. Een onderonsje met een jeugdspeler gaf hem nieuwe moed. Hij ging er voor zitten, wist de stelling te keepen en verraste zijn opponent uiteindelijk met een tussenzet. Na de tijdcontro­le wist hij de partij met goed stukkenspel in het eindspel in winst om te zetten. Bij het ingaan van de slotronde had Guust een goed gevoel na zijn wat gelukkige overwinning in de 8e ronde. De indeling had wat gunstiger kunnen uitvallen maar hij ging voor de winst. In een Aljechin overspeelde hij zijn tegenstander, een mooie partij en goed afgemaakt, waardoor Guust een score van 72 uit 9 bereikte. Hij eindigde daarmee op een gedeelde 3e-4e plaats (TPR 2280), hetgeen nog een fikse stapel Belgi­sche franken opleverde. Met zijn toernooiresultaat was Guust dik tevreden.

 

ASV-jeugd: Het is een blijvend probleem. Onvoldoende begeleiding maakt het voor onze actieve jeugdleiders steeds moeilijker om onze schaakjeugd wat bij te leren. Een dringende oproep aan onze leden derhalve om de nodige ondersteuning te verlenen. Kom op mensen, laat het niet op een kleine groep aankomen maar draag ook eens een steentje bij. Vraag er eens naar bij Tijs of Frank.

 

Grote Clubactie: Zaterdag jl. startte de voorinschrijving van de lotenverkoop voor de Grote Clubac­tie. ASV neemt voor de 4e keer aan deze landelijk actie deel, die tot doel heeft om de clubkas van de verenigingen aan te vullen. Scoor dus ook voor uw club en koop een lot!! Maar ook aan andere acties, zoals de abonneelotto en het inleveren van lege inkt- en tonercartridges, kunt u blijven deelnemen. Zo leverde een eerste zending lege cartridges onlangs een bedrag op van ruim / 137,-- en dat is toch makkelijk verdient voor de club. Nadere informatie over deze acties kunt u verkrijgen bij Ruud Wille.