"En Passant"

Terug index En Passant

38e jaargang no. 20 donderdag 27 mei 1999

Uitslagen interne competitie

28e ronde ( 20 mei 1999):

Wilgenhof - Homs 0-1

Bohlmeijer - v. Willigen 1-0

E. Belle - R. van Belle 1-0

v. Roosmalen - J. Knuiman 1-0

P. Schoenmakers - Ulkeman 1-0

Vermeer - H. Eder 1-0

Zandbergen - Wiggerts 1-0

Dijkers - Hajee 1-0

Uithof - Rood 0-1

Zunnebeld - Legierse 1-0

Otten - Kelderman 1-0

Visser - Verbost 0-1

de Jong - v. Vlerken 0-1

Lemein - Stibbe 1-0

Snelschaken: Vanavond geen interne competitie maar we gaan snelschaken om het ASV-snelschaakkampioenschap. Natuuurlijk kunnen degenen die een wat langzamer tempo prefereren een rapidgroepje formeren of zomaar een gewone partij spelen.

Restant: Het einde van het seizoen 1998-1999 nadert alweer. Als vanavond het snelschaakkampioenschap is afgerond beginnen we volgende week aan de laatste clubmaand voor de zomerstop. Er staan dan op de donderdagen 3, 10 en 17 juni nog 3 ronden voor de interne competitie op het programma. Donderdag 24 juni is de laatste clubavond. Een vrije speelavond, waarop u bijvoorbeeld nog wat kunt vluggeren. Verder zal de bekerfinale tussen Guust Homs en Sjoerd van Roosmalen nog worden gespeeld. De eerste clubavond na de zomer is op 19 augustus. Na 2 vrije speelavonden gaan we op donderdag 2 september uitgerust en vol goede moed weer van start met de 1e ronde van een nieuw seizoen in de interne competie.

Open Arnhems Kampioenschap: In de hoofdklasse hebben alleen Otto Wilgenhof en Remco de Leeuw na de 2e ronde nog een 100% score. Maar eenvoudig ging dit zeker niet. Otto kwam goed uit de opening tegen Richard van der Wel maar ging daarna in de fout. Hij verspeelde een stuk maar had daarvoor wel compensatie. Omdat Richard vervolgens niet op zijn sterkst voortzette wist Otto het initiatief in de partij langzaam maar zeker naar zich toe te trekken om in de slotfase definitief toe te slaan. Ook Remco kreeg het punt allerminst in de schoot geworpen. Hij stond met zwart tegen Bart van Onzen wat gedrongen na de opening. Naarmate de partij vorderde kwam hij wat los. Maar na een mindere zet kwam hij opnieuw passief te staan. Pas in het eindspel bleek hij net wat geraffineerder. Op een half punt van dit duo staan Jan Knuiman en Ruud Wille. Jan profiteerde van het feit dat Paul Schoenmakers in een remise-achtige stelling net even iets teveel wilde en Ruud deelde al snel het punt met zijn broer Erik. In de andere partijen won Erika Belle van Fred Reulink, terwijl Cees Verkooijen vrij kansloos verloor van Jan Boersma. Fred blunderde in de opening een stuk weg. Hij probeerde het nog wel maar Erika gaf geen kans meer weg. Zo is er een grote middenmoot met een score van 1 uit 2. Fred staat met Cees Verkooijen puntloos onderaan. In de eerste klasse leidt Tijs van Dijk met 2 uit 2. Hij won nu van Bart van Onzen van De Toren. Maar er zijn 5 achtervolgers met 1 punt onder wie Theo Jurrius en Nico Schoenmakers. Theo kwam niet in actie. Hij nam een bye op. Nico miste in een spannende partij ergens de winst zo bleek na afloop bij de analyse. Jan Vermeer boekte na de nederlaag in de 1e ronde in deze 2e ronde een zwaar bevochten remise. In de tweede klasse behoort Tjé Wing Au tot het trio leiders met 2 punten na een vlotte winstpartij. Ook Bert Sigmond en Murat Duman wonnen vrij eenvoudig. Herman de Munnik daarentegen moest tot het uiterste gaan in zijn partij tegen Ignace Rood. Pas in het verre eindspel haalde hij, evenals Bert en Murat, zijn eerste punt binnen. Ignace bleef hierdoor echter nog steeds met lege handen. Naast Ignace verloor ook Kasper Uithof. Hij kon zijn winst in de 1e ronde geen vervolg geven. Morgen gaat het toernooi verder met de 3e ronde.

Schaakfestival Soest: Aan dit toernooi, dat werd gehouden vanaf Hemelvaartsdag 13 t/m zondag 16 mei, werd door 82 spelers deelgenomen. Hieronder 2 ASV-ers t.w. Sjoerd van Roosmalen en Paul Schoenmakers. Sjoerd kreeg in de eerste 5 ronden tegenstanders met een lage en dan weer een veel hogere Elo voorgeschoteld. Van degenen met een lagere Elo werd gewonnen, de partijen tegen de spelers die juist qua Elo weer sterker waren gingen verloren. Tussendoor was op zaterdagochtend een bye opgenomen. Met 2 uit 5 ging hij zo de laatste speeldag in. Op deze zondag wist hij beide partijen winnend af te sluiten. De middagpartij werd zelfs vrij snel in winst omgezet. Een blunder van zijn tegenstander leverde een winnende combinatie op. Met 4 uit 7 was Sjoerd redelijk content. Hij had daarmee gelet op de Elo-tegenstand iets boven zijn niveau gepresteerd. Paul Schoenmakers nam in de eerste 2 ronden de toegestane byes op. Die vrijdag stond immers eerst het Arnhems Kampioenschap op het programma voor hij op zaterdag afreisde naar Soest. In de 3e ronde (voor Paul dus de eerste echte partij) trof hij dezelfde tegenstandster die door Sjoerd in de 1e ronde was verslagen. Een relatief lage Elo maar toch niet slecht spelend. Paul won deze partij met wit. In de volgende ronde kwam hij naar eigen zeggen met zwart weer eens een keer als een krant uit de opening. Zijn enige pion die ver was opgerukt was inmiddels geposteerd op a3 op dezelfde vleugel waar ook de vijandelijke koning stond. Zijn tegenstander, de voor Veenendaal uitkomende Kudinov, had echter alle aanvalskansen. maar deze liet zich meeslepen door de tijdnood van Paul, waarbij onze ASV-er na een dameuitval zomaar mat kon geven op b2 (jawel, dankzij dat ene kleine pionnetje op a3). Zo had Paul dus 3 uit 4. In de 5e ronde moest Paul dan toch het onderspit delven. Lang leek Paul de stelling te kunnen houden maar zijn tegenstander was toch wat gewiekster. Ook de 6e ronde ging verloren. Hij kwam weer beroerd uit de opening en deze tegenstander maakte geen fout. In de slotronde kwam hij zelfs met wit niet goed uit de opening (het is duidelijk waar het probleem ligt, wellicht kan worden overwogen om voor Paul de opening maar af te schaffen Red.). Toch wist hij zijn stukken te hergroeperen en op een remise uit te komen. Met 3 uit 7 speelde Paul gelet op de Elo van zijn opponenten wat onder de maat.

Externe competitie: Vanaf deze E.P. zal ik in de resterende weken de resultaten, de individuele scores etc. van de diverse teams in de onlangs afgesloten competitie in willekeurige volgorde nog eens de revue laten passeren. Ik begin met ASV-4 daar dit team als enige, zij het als beste nummer 2, wist te promoveren maar toch volgend seizoen in dezelfde klasse zal blijven uitkomen. Van Paul Schoenmakers, die zelf topscorer van dit succesvolle team werd, kreeg ik het navolgende seizoenoverzicht.

Seizoenoverzicht ASV-4:

ASV-4 heeft dit seizoen uitstekend gepresteerd, het speelde letterlijk tot en met de laatste minuut van het seizoen mee om het kampioenschap en daarmee om promotie naar de promotieklasse. Uiteindelijk ging het in de slotfase van de laatste wedstrijd mis waar-door er met 4-4 werd gelijkgespeeld tegen Wageningen-2, waar een overwinning het kampioenschap had gebracht. De titel ging uiteindelijk naar SMB-3 dat op papier ook met afstand het sterkste team had. Gelukkig promoveerden we alsnog door als beste nummer twee te eindigen. Waar andere teams soms het halve team door afmeldingen moest vervangen bleef het bij ons beperkt tot 2 afmeldingen! Rest mij de spelers en invallers te danken voor dit gezellige seizoen. Dat onze promotie uiteindelijk niet doorging hebben we te danken aan ASV-3 dat degradeerde. We proberen volgend jaar in dezelfde klasse wel kampioen te worden.

Paul Schoenmakers

Schaaktoernooi Kleef: Guust Homs trok in hetzelfde weekend waarin het Hemelvaarttoernooi in Soest werd gehouden net even over de grens om in Kleef deel te nemen aan het "Internationales Jubiläumsturnier 25 Jahre Kleve 1974 e.V.", zoals de aanduiding op de toernooi-aankondiging luidde. Een 7-rondig Zwitsers toernooi waar ondanks de geringe afstand toch relatief weinig Nederlanders (zo'n 6 op de 90 deelnemers) aanwezig waren. De omstandigheden waren goed zoals een ruime speelzaal en een goede verzorging. Kortom een prima entourage om goed te presteren. En dat lukte Guust. Met een score van 5 uit 7 legde hij beslag op de ratingprijs tot een Elo van 2200 goed voor DM 400,--. Na een overwinning in de openingsronde op Hemelvaartsdag volgden in de 3 daaropvolgende dagen steeds 2 partijen. De ochtendpartij begon reeds om 9 uur, de middagpartij om 16.00 uur. De 2e ronde op vrijdagochtend leverde het 2e winstpunt op. In de 3e ronde kreeg Guust een grootmeester tegenover zich. Deze speler, Mainka met een Elo van 2485, was een maatje te groot. Maar in de 4e ronde, zaterdaochtend, won Guust opnieuw en bracht zijn score daarmee op 3 uit 4. In de 5e ronde volgde een remise. Op de slotdag trof hij een Spanjaard (Elo 2000) als tegenstander. Deze speler kreeg aanvankelijk wat initiatief maar zag niet hoe hij verder moest. Guust nam het initiatief over. Toen zijn opponent wel op de goede velden kwam had Guust reeds de betere stelling verkregen. Dit liet hij niet meer glippen. In de slotronde moest Guust nog één keer heel diep gaan. Maar uiteindelijk wist hij SMB-er Jan van de Mortel (FM 2384) op remise te houden. Omdat alle spelers die met het ingaan van de laatste ronde op 4 punt stonden verloren eindigde Guust hierdoor alleen op 5 uit 7, goed voor de eerder genoemde ratingprijs. Een prima prestatie derhalve!!

Noch meester, noch stumper is zijn peil

De middelmatige schaker in zijn derde klasse stijl

Gambieten schuwt hij en elke pion is buit

Maar voor hij het beseft is het meestal uit.

Gelezen: Het gedichtje hiernaast trof ik aan in een ander clubblad waarin het profiel van de middelmatige schaker werd beschreven door ene professor Matzet Bordemaker. Nu behoor ik zelf ook tot deze categorie dus mijn aandacht was getrokken. Een passage ter afsluiting van deze E.P. "Wat is de middelmatige schaker? Wat voor soort is deze gekwelde groep? Hoe kan worden verklaard dat een groot legioen mensen na een avond van vrijwillige inspannende ontspanning zich door bergen zelfverwijt moet heenwerken en nochthans een week later weer open staat voor een nieuwe deceptie", aldus de inleiding van het verhaal. Serieus is het verhaal niet bedoeld. Met ingewikkelde volzinnen wordt deze groep op de hak genomen. Toch behoort deze categorie schakers tot een grote groep liefhebbers die plezier beleeft aan het spelletje en juist daarom een belangrijke plaats binnen een vereniging inneemt.